Μαδρίτη: Δεν θα επιτρέψουμε συνάντηση Πουτζδεμόν με τον πρόεδρο της καταλανικής βουλής

Μαδρίτη: Δεν θα επιτρέψουμε συνάντηση Πουτζδεμόν με τον πρόεδρο της καταλανικής βουλής

Εάν παραμείνει στο Βέλγιο, ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα πρέπει να χρισθεί πρόεδρος εξ αποστάσεως, πράγμα που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου θεωρούν παράνομο, όπως και η καταλανική αντιπολίτευση

Μαδρίτη: Δεν θα επιτρέψουμε συνάντηση Πουτζδεμόν με τον πρόεδρο της καταλανικής βουλής
Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε οδηγία στην αντιπροσωπεία της Καταλονίας στις Βρυξέλλες να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της συνάντησης ανάμεσα στον Κάρλες Πουτζδεμόν και τον πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη Μαδρίτη.

«Δόθηκαν οδηγίες προς την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Καταλονίας στις Βρυξέλλες ώστε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της σύσκεψης στους χώρους της αντιπροσωπείας της Καταλονίας στις Βρυξέλλες», εξήγησε η διπλωματική πηγή.

Η σημερινή σύσκεψη, της οποίας είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Κλείσιμο
Ο Ρότζερ Τόρεντ, αυτονομιστής πρόεδρος του νέου καταλανικού κοινοβουλίου, έφθασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας και τέσσερις ακόμη αυτονομιστές βουλευτές, πρώην υπουργούς της καθαιρεθείσας κυβέρνησης, που έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες διεξάγονται την ώρα που ο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προσπαθεί να οργανώσει μία συνεδρίαση διορισμού του ως προέδρου πριν από το τέλος του μήνα σε δύσκολες συνθήκες.

Εάν παραμείνει στο Βέλγιο, ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα πρέπει να χρισθεί πρόεδρος εξ αποστάσεως, πράγμα που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου θεωρούν παράνομο, όπως και η καταλανική αντιπολίτευση. Η Μαδρίτη έχει δεσμευθεί να προσβάλει μία τέτοια διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ομως, εάν επιστρέψει στην Ισπανία, κινδυνεύει να συλληφθεί και να προφυλακισθεί κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Από την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, τα γραφεία της καταλανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες τελούν υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει λόγος για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής αυτής της συνάντησης...Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να εξετάσουμε τις νομικές συνέπειες αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Ζοάν-Μαρία Πικέ, εκπρόσωπος του κόμματος του Κάρλες Πουτζδεμόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης