Πουτζδεμόν: Μπορώ να διοικώ την Καταλονία και από τις Βρυξέλλες

Πουτζδεμόν: Μπορώ να διοικώ την Καταλονία και από τις Βρυξέλλες

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες... Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε

Ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο και έτσι να αποφύγει τον εγκλεισμό του στη φυλακή, σε περίπτωση που επέστρεφε στην Ισπανία όπου διώκεται από τη δικαιοσύνη, παρά τις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας εξ αποστάσεως.

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες... Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος (της περιφέρειας) αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε ο Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio από το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκε μαζί με πρώην υπουργούς του.

«Είναι προφανές πως δεν έχουμε τις καταστάσεις κανονικότητας που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από το ισπανικό κράτος, όπου θα είμαστε στη φυλακή... παρά να το κάνω από εδώ», εξήγησε.

«Σήμερα, τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια διευθύνονται κυρίως επίσης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» εξ αποστάσεως, πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που αναχώρησε για τις Βρυξέλλες λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στάση, αναμένει ότι θα εκλεγεί εξ αποστάσεως πρόεδρος, κάτι που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως είναι παράνομο.

Ο Πουτζντεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Μαζί για την Καταλονία με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα που του δίνει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη του προέδρου της περιφέρειας στα τέλη του μήνα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τον διορισμό του Πουτζντεμόν, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ', και ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιτροπεία που επέβαλε στην Καταλονία στα τέλη Οκτωβρίου, αν ο Πουτζντεμόν εκλεγεί πρόεδρος από το Βέλγιο.

«Αν το κοινοβούλιο με εκλέξει πρόεδρο, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη θητεία», είπε ο Πουτζντεμόν.

Ο Καταλανός ηγέτης δηλώνει πως διαθέτει αρκετή νομιμότητα για να κυβερνήσει. «Είμαι ένας βουλευτής όπως οποιοσδήποτε άλλος, απολύτως κατάλληλος να αναλάβω πρόεδρος (...) Έχω κάθε δικαίωμα και ελπίζω ότι θα τύχει σεβασμού», πρόσθεσε στο Catalunya Radio.

Φιλοδοξεί να παρουσιάσει με τηλεδιάσκεψη το κυβερνητικό πρόγραμμά του --ένα απαραίτητο στάδιο στη διαδικασία-- ή να αναγνωστεί από κάποιον άλλον.

Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους Καταλανούς βουλευτές να ψηφίσουν για έναν υποψήφιο που δεν θα είναι φυσικά παρών στο ημικύκλιο επαφίεται τελικά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, και σε άλλα τρία μέλη του σώματος, τρία από τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλα τρία κατά.

Χωρίς να αποκαλύπτει ποια θέση θα κρατήσει, ο Τόρεντ δήλωσε στην καταλανική εφημερίδα Ara πως καθήκον του είναι να «διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας υποψήφιος που θα μπορεί να εκλεγεί και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να κυβερνά από το πρώτο λεπτό». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, περιορίστηκε να πει «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πραγματική».

Πρόεδρος της Καταλονίας από το 2016, ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε από τον Ραχόι στις 27 Οκτωβρίου, μερικές ώρες μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια η αυτονομία της περιοχής αναστάληκε έπειτα από πολλές εβδομάδες ακραίας έντασης που ακολούθησαν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, που σημαδεύτηκε από αστυνομική βία.

Στη συνέντευξή του ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει την προηγούμενη κυβέρνησή του, καθώς και την πολιτική του, που εδράζεται στην ανυπακοή στην ισπανική δικαιοσύνη ή σε μια στρατηγική μονομερούς ρήξης με την Ισπανία.

«Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικής αποκατάστασης, των θεσμών και των πολιτικών (...) Το αποτέλεσμα των εκλογών (της 21ης Δεκεμβρίου) είναι η επικύρωση του κυβερνητικού μας προγράμματος», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

p05mgpk8

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο, βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου του MBS μετά τη δολοφονία

Khashoggi_arthro

«Ταξίδεψαν» με το πρώτο lear jet που πέταξε για το Ριάντ στις 18.20 το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου - Τα «κροκοδείλια» συλληπητήρια του βασιλιά και του πρίγκιπα στον γιο του αρθρογράφου και το Βατερλό για το «Νταβός της Ερήμου

colombia

Από το σύνολο των θυμάτων, 254 ήταν άνδρες και 56 γυναίκες και το 56% δολοφονήθηκε. Οι περισσότεροι βίαιοι θάνατοι καταγράφηκαν σε παραμεθόριες περιοχές, όπως οι επαρχίες Νόρτε δε Σαντανδέρ και Λα Γκουαχίρα

gjgp

«Οι πρώτες μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι η επίθεση διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων» στην επαρχία Χεράτ (δυτικά), ανέφερε νωρίτερα η αποστολή του NATO σε ανακοίνωσή της

gfd-1

Το περιστατικό της Caleta Beach έπιασε η κάμερα του τοπικού ειδησεογραφικού μέσου «El Sol De Acapulco» και δείχνει τα αιματοβαμμένα πτώματα δύο ανθρώπων και τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση δίπλα στους λουόμενους και στους ανθρώπους που απολαμβάνουν το γεύμα τους στο παραλιακό εστιατόριο