Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο όταν άκουσε την ποινή του

Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο όταν άκουσε την ποινή του

Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ έκανε την κίνηση αυτή όταν ο δικαστής ανακοίνωσε ότι παραμένει η ποινή του για κάθειρξη 20 ετών

Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο όταν άκουσε την ποινή του
Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όταν ο Σλόμπονταν Πράλγιακ άρχισε να πίνει δηλητήριο μόλις άκουσε τους δικαστές να τον καταδικάζουν σε 20 χρόνια κάθειρξη. 


Ο αξιωματικός Κροάτης της Βοσνίας άκουγε από τους δικαστές την τελική ετυμηγορία επί της προσφυγής του, μαζί με άλλους έξι πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατών της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τη διετία 1992-1994, στην περιοχή Μόσταρ. 

Κλείσιμο
Μόλις άκουσε την απόφαση, που επιβεβαίωνε την κάθειρξη 20 ετών, ο  Πράλγιακ, 72 χρονών σήμερα, άρχισε να πίνει το υγρό που είχε σε ένα μικρό μπουκάλι και φώναξε “Ο Πράλγκιακ δεν είναι εγκληματίας. Απορρίπτω την ετυμηγορία σας”.  Ο δικηγόρος του άρχισε να φωνάζει “Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο”. 

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κάρμελ Άνγκιους, διέκοψε αμέσως την ακρόαση. Στην αίθουσα επικράτησε σύγχυση. “Διακόπτουμε την... Διακόπτουμε... Σας παρακαλώ, τις κουρτίνες. Μην παίρνετε το φιαλίδιο που χρησιμοποίησε όταν ήπιε κάτι”, είπε ο πρόεδρος. 

Ο δικαστής κάλεσε άμεσα γιατρό στην αίθουσα. Σύμφωνα με ανταποκριτές που ήταν στο χώρο του δικαστηρίου, μέσα σε λίγα λεπτά έφθασε ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο πετούσε ψηλά. 

Διασώστες έσπευσαν στο κτίριο, κουβαλώντας εξοπλισμό σε σακίδια. Λίγο αργότερα, ένας φρουρός έκανε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι ο Πράλγιαν ήταν ζωντανός και ότι “έλαβε όλη την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα”. 

Η δίκη


Ο Πράλγιακ καταδικάστηκε ότι ζήτησε την καταστροφή μιας γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ, το Νοέμβριο του 1993. Η πράξη του θεωρήθηκε από τους δικαστές ότι “προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στο μουσουλμανικό πληθυσμό”. 

Ο Πράλγιακ ήταν ένας από τους έξι Κροάτες της Βοσνίας πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που είχαν καταδικαστεί το 2013 για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, που προσέφυγαν σε νέα ακρόαση. 

Παρότι ο πρόεδρος έκανε δεκτούς κάποιους από τους ισχυρισμούς του, διατήρησε την ποινή 20 ετών. 

Το περιστατικό γίνεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη Ράκτο Μλάντιτς, για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα.

Δείτε βίντεο: Χάγη: Ήπιε δηλητήριο μέσα στο δικαστήριο μόλις άκουσε την ποινή του


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης