Η Νότια Κορέα βομβάρδισε εικονικά το πεδίο δοκιμών της Πιονγιάνγκ

Η Νότια Κορέα βομβάρδισε εικονικά το πεδίο δοκιμών της Πιονγιάνγκ

Μαζική στρατιωτική απάντηση υπόσχονται οι ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλούν αεροπλανοφόρα στην κορεατική χερσόνησο - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Νότια Κορέα βομβάρδισε εικονικά το πεδίο δοκιμών της Πιονγιάνγκ
Σε κλιμάκωση για άλλη μια φορά της ρητορικής τους απέναντι στη Βόρεια Κορέα προχώρησαν οι ΗΠΑ δια του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ
, τον Μάικ Πενς και στρατιωτικούς ότι κάθε εχθρική ενέργεια απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ ή τις ίδιες τις ΗΠΑ και τα εδάφη της θα αντιμετωπιστεί με μαζική στρατιωτική απάντηση που θα είναι αποτελεσματική και σαρωτική. Σύμφωνα με τον Μάτις ο Τραμπ ζήτησε να ενημερωθεί για τις «πολλές στρατιωτικές επιλογές που διαθέτουμε».

Κλείσιμο


Σε μια παράλληλη εξέλιξη το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Σεούλ μαζί με την Ουάσινγκτον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, βομβαρδιστικά και άλλα ισχυρά οπλικά συστήματα στην κορεατική χερσόνησο.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή
, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας. 

Ειδικότερα, ο Τραμπ αποχωρώντας από μια θρησκευτική εκδήλωση απάντησε με ένα αινιγματικό «θα δούμε» σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτεθούν στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την νέα προκλητική δοκιμή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.



Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.







Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.



Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα σε μια μετακίνηση της τακτικής της ανακοίνωσε ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την περαιτέρω ανάπτυξη στο έδαφός της συστοιχιών των αντιπυραυλικών συστημάτων Thaad. Οι δύο πρώτες συστοιχίες είχαν αναπτυχθεί στο τέλος Απριλίου αλλά η ανάπτυξη τέσσάρων περισσότερων συστοιχιών είχε αναβληθεί σε αναμονή ειδικής έκθεσης για τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Αρχικά ο πρόεδρος της χώρας είχε πει όχι στην ανάπτυξη αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος αλλά η απόφασή αυτή δείχνει ότι πλέον αλλάζει στάση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης