Απάντηση Κέρι σε Νετανιάχου και Τραμπ: Ο Ομπάμα είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ

Απάντηση Κέρι σε Νετανιάχου και Τραμπ: Ο Ομπάμα είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη λύση των «δύο κρατών», ως τον «μοναδικό δρόμο για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης»

Απάντηση Κέρι σε Νετανιάχου και Τραμπ: Ο Ομπάμα είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ
Μεγάλη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ
και του Ισραήλ έχει προκληθεί μετά το τελευταίο ψήφισμα για τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών,  Τζον Κέρι, λίγες ώρες μετά και την αντίδραση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου,
Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε δημοσίως ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ», τονίζοντας ωστόσο, ότι «η λύση των δύο κρατών (σ.σ. Ισραήλ και Παλαιστίνης) είναι η μοναδική βιώσιμη» στην περιοχή.

Κλείσιμο
«Καμία άλλη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει κάνει περισσότερα για να προστατεύσει το Ισραήλ και να διασφαλίσει το μέλλον του, από εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα
», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν «βέτο» στο ψήφισμα για τους εποικισμούς, ήταν για να διασφαλιστεί το μέλλον στη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το Ισραήλ, αν επιτρέψουμε να συμβεί μπροστά στα μάτια μας, η καταστροφή της λύσης των δύο κρατών», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το μέλλον του Ισραήλ είναι ένα Εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, που θα διαβιώνει ειρηνικά με τους γείτονές του», πρόσθεσε ο Τζον Κέρι, λίγες ημέρες πριν τη μετάβαση της ηγεσίας από την κυβέρνηση Ομπάμα, σε εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος με μηνύματα που «ανέβασε» στα social media λίγες ώρες νωρίτερα, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα για την πολιτική που ακολούθησε έναντι του Ιράν και του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «φρικτή υπόθεση» την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ενώ τόνισε πως «δεν μπορούμε να αφήνουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με τέτοια συνολική περιφρόνηση και ασέβεια». 

Ο Τζον Κέρι επέμεινε ότι η μοναδική βιώσιμη λύση για την περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι εκείνη «των δύο κρατών», λέγοντας πως είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να επέλθει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Μάλιστα, είπε πως το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τους εποικισμούς του Ισραήλ, ήταν «εναρμονισμένο με τις αμερικανικές αξίες».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης