Ερντογάν: Αμφισβητεί εκ νέου τη Λωζάνη και ονειρεύεται Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Ερντογάν: Αμφισβητεί εκ νέου τη Λωζάνη και ονειρεύεται Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Λέει ότι η χώρα του «εγκλωβίστηκε» με τη Συνθήκη του 1923, ώστε να ξεχαστεί το ένδοξο παρελθόν της - Και η πρεσβεία στην Άγκυρα έγραψε για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη

Στη ρητορική του για τη Συνθήκη της Λωζάνης επιμένει ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από την τουρκική νεολαία «να εξετάσει τη Λωζάνη -και ας ενοχληθούν κάποιοι».

Μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης, τονίζοντας: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

«Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Λωζάνη. Αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο; Ας αναρωτηθούμε. Εγώ θέλω οι νέοι να είναι σαν τους μελισσοκόμους» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία; Το Εθνικό Συμβόλαιο το έφερε ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι. Αυτό το Εθνικό Συμβόλαιο που αφορά στη Δύση μέχρι την Ανατολή πότε ξεκίνησε; Δεν υπάρχει εδώ ημερομηνία; Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα».

«Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν» συνέχισε ο «σουλτάνος», «τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο που ήμασταν και που βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν; Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννεά χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μπαίνοντας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Φαίνεται πως σκοπός ήταν να βάλουν την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο και να ξεχάσουμε μία χιλιετία Σελτζουκικού και Οθωμανικού παρελθόντος που υπήρχε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική περιοχή» κατέληξε.

«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» επέμεινε.


Και η πρεσβεία, εκτός από το ΑΠΕ, έγραψε για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη
Εν τω μεταξύ, ακόμα περισσότερο περιπλέκεται η υπόθεση με την λανθασμένη μετάδοση των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου περί δημοψηφίσματος στην Δυτική Θράκη.

Η κυβέρνηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου στην ουσία έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, απέδωσε το λάθος στον ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή, τον οποίο και απέλυσε. Δεν είναι όμως μόνο εκείνος που μετέδωσε λάθος τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στο φως το «www.liberal.gr» το ΑΠΕ αναμετέδωσε το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, το οποίο είχε στείλει αντίστοιχο, πανομοιότυπο πρωτοκολλημένο έγγραφο προς τον κ. Παππά, την κα Γεροβασίλη, τον κ. Κρέτσο αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης».

Το site φέρνει στη δημοσιότητα ακριβώς αυτό το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα που εστάλη στην Αθήνα στις 17/10, με αριθμό πρωτοκόλλου 1203.
Μόλις όμως ξέσπασε ο σάλος, το τηλεγράφημα αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο από τους ίδιους αποστολείς, προς τους ίδιους παραλήπτες, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως έχει διορθωθεί ως προς τις επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, όπως ακριβώς έκανε και το ΑΠΕ μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

Με την διόρθωση αυτή, δηλαδή την αντικατάσταση του επίμαχου τηλεγραφήματος από άλλο, με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου, οι αρμόδιοι της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να «παρακάμψουν» και την διόρθωση. Όμως η αντικατάσταση υπηρεσιακού εγγράφου που ήδη έχει πρωτοκολληθεί από νεότερο, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, δεν είναι μια απλή υπόθεση, όταν μάλιστα πιστοποιείται από υπηρεσιακά email.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (128)

νηρέας

((Σέβομαι όλες τις διεθνείς συμφωνίες , άκόμη και όταν θα έπρεπε να μην είχαν υπογραφτεί, και με κανένα τρόπο δεν προτείνω να τις θεωρήσουμε άκυρες )) Γ Γουίλσον

Γιώργος

Και να σκεφτεί κανείς όταν ο Χριστόδουλος πέταγε κάτι για τις "αλύτρωτες πατρίδες" στις εκκλησίες, έπεφτε επάνω όλο το σκυλολόι να τόνε φάει! Φάτε τώρα Σουλτάνο να χορτάσετε.... Μου κάνει εντύπωση όμως ρε σεις ότι βήχει ο Ερντογάν και χάνουμε τη ψυχραιμία μας.... Τυπώνουνε χάρτες οι σκοπιανοί και ταραζόμαστε .... Ψωμί και κρεμμύδι ας τρώμε μωρέ μόνο νάμαστε προετοιμασμένοι και να τους λέμε ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΡΕ, ΑΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!

Πόντιε

Πόντιε (θα ντρέπεται ο αντάρτης παππούς σου) άκου: Πολύ μας τα έχεις ζαλίσει και όλο λόγια είσαι! Αμ έπος αμ έργω! Μολών Λαβέ για να απελευθερώσουμε και το χωριό σου την Ποταμιά Τραπεζούντας, στα έγραψα και προχτές. Αυτό περιμένουμε όλοι οι Έλληνες, μια αφορμή για να ενωθούμε, να γράψουμε στα @@ τα μνημόνια και να ελευθερώσουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα. Συνέχισε λοιπόν αλλά κάνε και κάτι, όχι μόνο λόγια... ΚΟΤΑΡΑ!

Αντε Γεια

Σιγα μη σκοτωθω εγω στις παγωμενες λασπες του Εβρου για να περναει καλα ο Παγκαλος και ο Βενιζελος. Οταν γινει το μπαμ, αντε γεια εφυγα για τους θειους στην Αυστραλια

Ελευθερια

Αφου εισαι ραγιας. Ολοι οι ραγιαδες σαν εσενα να φυγουν.

amarilis

Κι εμείς θέλουμε την Πόλη και όλα τα Μικρασιατικά Παράλια, που ήταν και δικά μας για 2.500 χρόνια

ΛΕΤΣΑΡΙΑ..

Και εδώ.............πέρα βρέχει !!

Ερωτήματα.

Το θέμα δεν είναι τι ονειρεύεται ο Τούρκος ηγέτης αλλά αν και τι ονειρεύονται οι δικοί μας κατά καιρούς και μάλιστα ο σημερινός ηγέτης. Έχουν σκοπό και στόχο και ποιος είναι αυτός; Ονειρεύονται και αν ναι τι; Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να λέει αυτά που λέει επειδή αφενός έχει ισχύ και αφετέρου έχει και πολίτες οι οποίοι συντάσσονται μαζί του, αγαπούν το κράτος τους και είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν γι' αυτό. Η Ελλάδα πόση ισχύ έχει σήμερα; Οι Έλληνες πολίτες έχουν διάθεση να πολεμήσουν για το Ελληνικό κράτος; Δεν ξέρω τις απαντήσεις, απλά ρωτάω.

HLI

εγώ ΔΕΝ έχω καμια διάθεση να πολεμήσω για την Ελλάδα ΤΩΡΑ, μπορείς να σκεφτείς ότι θέλεις.

Η Αριστερά θέλει ειρήνη στο Αιγαίο

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό ειρήνης για το Αιγαίο όπου τα νησιά του Ανατολικού θα προσδεθούν στη Τουρκία. Οι κάτοικοι της Χιου, Κω, Ροδου έχουν μάθει να ζουν ειρηνικά με τους Τούρκους και είναι προοδευτικοί και δημοκράτες και θα συμφωνήσουν στο νέο Αιγαίο της ειρήνης όπου απλά θα αλλάξουν σημαία κάποια νησιά.

Κριμα..

"Οπου απλα θα αλλαξουν καποια σημαια τα νησια".. Φτου σου παλιο ανθελληνα ...

Σταθης

Εισαι προδοτης. Το 97 % των αριστερων ειναι προδοτες. Δεν θελουν να υπαρχει Ελλαδα, Ελληνισμος.

Αλεξανδρος

Η αριστερα παντα ηθελε και θελει την προδοσια της Ελλαδας!

Δε φταις εσυ

Ολοι οι Ελληνες φταινε που ψηφιζουν αριστερους ανθελληνες ή πασοκονουδου προδοτες της κουμπαριας και των ζειμπεκηκων. Ολοι οι Ελληνες φταινε και για αυτο θα μικρυνει η Ελλαδα συντομα στα μετρα που της αρμοζει.

ΓΕ

Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο!

Καληνυχτα...

Κεμαλ...καληνυχτα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης