Ουκρανία: Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που αγνοούνται «είναι ζωντανοί»

Ουκρανία: Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που αγνοούνται «είναι ζωντανοί»

«Θεωρώ σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι παρατηρητές μας, που ενεργούν βάσει μιας εντολής, που μας ενημερώνουν για την κατάσταση ασφαλείας, μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι κατάσκοποι» κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού

Ουκρανία: Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που αγνοούνται «είναι ζωντανοί»
Τα μέλη δύο από τις ομάδες των παρατηρητών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που είχαν απαχθεί στην Ουκρανία και πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών «είναι ζωντανά», διαβεβαίωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

«Γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Είναι ζωντανοί και είναι καλά», δήλωσε ο Λαμπέρτο Ζανίερ, ο οποίος συμμετείχε σε ένα συνέδριο ενός ινστιτούτου μελετών στην Ελβετία, ενώ πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μου είναι να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, χωρίς όρους».

Κλείσιμο
Να σημειωθεί πως ο Ζανίερ υπερασπίστηκε το έργο των παρατηρητών διαψεύδοντας κάθε κατηγορία περί «κατασκοπείας». «Θεωρώ σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι παρατηρητές μας, που ενεργούν βάσει μιας εντολής, που μας ενημερώνουν για την κατάσταση ασφαλείας, μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι κατάσκοποι», υπογράμμισε.

Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ αγνοείται από τις 26 Μαΐου, αφού χάθηκε η επαφή μαζί της όταν βρισκόταν στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ακόμη τέσσερις παρατηρητές του Οργανισμού και ένας διερμηνέας εξαφανίστηκαν στις 29 Μαΐου στην επαρχία Λουχάνσκ.

Τέλος, για λόγους ασφαλείας, ο οργανισμός περιόρισε την παρουσία του προσωρινά στα ανατολικά, τόνισε ο Ζανίερ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης