Σερβία: Έρευνες για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία σε σιδηροδρομικό σταθμό
Κλήθηκαν να καταθέσουν 20 άτομα μεταξύ των οποίων ο υπουργός Κατασκευών, Υποδομών και Συγκοινωνιών όπως επίσης και συνεργάτες του που ενεπλάκησαν στην ανακατασκευή του σταθμού
Οι διωκτικές Αρχές στο Νόβι Σαντ ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας στο σιδηροδρομικό σταθμό και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι κατέρρευσε η προέκταση της οροφής μπροστά από την είσοδο στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκατέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν βαριά τρία άτομα. Στη Σερβία σήμερα είναι ημέρα πένθους ενώ στην πόλη Νόβι Σαντ το πένθος θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Οι ανακρίσεις στην εισαγγελία του Νόβι Σαντ ξεκίνησαν με τις καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και ανώτατων κρατικών λειτουργών. Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, κλήθηκαν να καταθέσουν είκοσι άτομα μεταξύ των οποίων ο υπουργός Κατασκευών, Υποδομών και Συγκοινωνιών Γκόραν Βέσιτς όπως επίσης και συνεργάτες του που ενεπλάκησαν στην ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Η ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ διήρκησε τρία χρόνια, από τα μέσα του 2021 έως το Ιούλιο του 2024 και το έργο εκτέλεσε κοινοπραξία κινέζικων κατασκευαστικών εταιριών. Οι Κινέζοι εξέδωσαν ανακοινωθέν όπου αναφέρουν ότι η προέκταση της οροφής που κατέρρευσε «δεν αποτέλεσε αντικείμενο εργασιών στο πλαίσιο της ανακατασκευής του σταθμού».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η τραγωδία στο Νόβι Σαντ οφείλεται στην διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και την αδιαφάνεια κατά την ανάθεση δημοσίων έργων, ενώ θα αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες.
Μπροστά από τον τόπο της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ από χθες το βράδυ προσέρχονται συνεχώς πολίτες για να τιμήσουν τους νεκρούς ανάβοντας κεριά και αποθέτοντας λουλούδια.
Στην αριστοκρατική, κοσμοπολίτικη και καταπράσινη Κέρκυρα, συνεχίστηκε από τις 17 μέχρι και τις 19 Ιουνίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με εκτεταμένες δράσεις παράκτιων και υποθαλάσσιων καθαρισμών, που είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Με την υπηρεσία Nexi DCC (Δυναμική Μετατροπή Νομίσματος), οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα από τις πληρωμές με διεθνείς κάρτες, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πληρώνουν στο νόμισμά τους.
Η Flora Food Greece συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Μεγάλη Αγκαλιά», προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη σε περισσότερες από 500 ανάδοχες οικογένειες που ανοίγουν το σπίτι και την καρδιά τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη