Ερντογάν: Νέο θετικό μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά, αδιάλλακτος στο Κυπριακό

Ερντογάν: Νέο θετικό μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά, αδιάλλακτος στο Κυπριακό

Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα ανέφερε 

erdogan_12
Θετικό μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά, ενώ συγχρόνως υψώνει τείχος στο Κυπριακό, έστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο παραδοσιακό δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε στους ξένους πρεσβευτείς που υπηρετούν στην ΄Αγκυρα στην έναρξη του Ραμαζανίου.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα ειχε δεχθεί τον νέο έλληνα πρεσβευτή Θ.Μπιζάκη για την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι η πρόσφατη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την συνάντηση στην ΄Άγκυρα των υφυπουργών εξωτερικών των δυο χωρών Αλ.Παπαδοπουλου και Μ.Ακσαπάρ την Δευτέρα στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, όπου εξετάσθηκε ολο το πλέγμα των διμερών σχέσεων αλλά και περιφερειακά θέματα και συγχρόνως έγινε μια πρώτη προετοιμασία για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης τον Μάιο. Τα δύσκολα θέματα δεν εθίγησαν ούτε σε αυτή την συνάντηση καθώς οι δυο πλευρες θέλουν να προστατεύσουν αυτό το κλίμα ύφεσης ,γνωρίζοντας ότι η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες θα οδηγούσε σε πρόωρο ναυάγιο την διαδικασια.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε οι δυο πλευρές  επαναβεβαίωσαν  την βούληση για συνέχιση της  διαδικασίας προσέγγισης τονίζοντας ότι «επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας»..

Πάντως ο Τ. Ερντογαν επανέλαβε την γνωστή ανελαστική θέση της Τουρκίας ότι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό προϋπόθεση είναι   ουσιαστικά η αναγνώριση του ψευδοκράτους τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την κυριαρχική της ισότητα».

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά δείχνει και τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ  Α.Ολγκιν Κουεγιαρ  η οποία  βρίσκεται και παλι σε περιοδεία στην περιοχή  ,καθώς  η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για την  επανέναρξη των συνομιλιών την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνους στάτους του ψευδοκράτους ,κατι βεβαίως που θα καθιστούσε ανευ αντικειμένου μια νεα πρωτοβουλία για λύση του  Κυπριακού και συγχρόνως παραβιάζει το πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης τα έκανε... αστακοσαλάτα με τα αστακοκάραβα

Revenge porn: «Θα με σκοτώσει, βοηθήστε με, θα κάνει κακό και σε άλλες κοπέλες» ξεσπά η 20χρονη στην Πιερία

Κέιτ Μίντλετον: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για την υγεία της - Κλεμμένη από τη Vogue η φωτογραφία με τα παιδιά της;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης