Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούτι χτύπησαν με ρουκέτα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούτι χτύπησαν με ρουκέτα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Το «Zografia», σημαίας Μάλτας, συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ - Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των 24 μελών του πληρώματος, όλοι αλλοδαποί

plio
Επίθεση με ρουκέτα δέχθηκε από τους Χούτι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, 76 μίλια βoρειoδυτικά της Υεμένης.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου «Zografia», σημαίας Μάλτας, χωρητικότητας 56.000 τόνων, με 24μελές πλήρωμακανείς εκ των οποίων δεν είναι Έλληνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ χωρίς φορτίο, ανήκει στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises και συνεχίζει την πορεία προς τον προορισμό το Σουέζ, καθώς δεν έχει υποστεί ζημιές που να επηρεάζουν το αξιόπλοό του.

Κλείσιμο
Επίσης, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post, η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας δήλωσε ότι έλαβε μια αναφορά για το περιστατικό.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ: 

Με αφορμή τις πρόσφατες ειδήσεις ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ένα ακόμα εμπορικό πλοίο (το M/V ZOGRAFIA) στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ομοσπονδία μας
εκφράζει την πλήρη αγανάκτηση της και τον αποτροπιασμό της και για το συγκεκριμένο αυτό τραγικό περιστατικό. Είναι απαράδεκτο να γίνονται
επιθέσεις σε βάρος εμπορικών πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Οι επιθέσεις αυτές από όπου και αν προέρχονται, είναι κατακριτέες από κάθε άποψη. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για υλικές ζημιές ή αν δεν υπάρχουν τραυματίες στα πληρώματα. Η ζωή του οποιουδήποτε Ναυτικού, οποιασδήποτε εθνικότητας είναι πολύτιμη και δεν συγκρίνεται ούτε ισοβαθμίζεται με οποιαδήποτε άλλη υλική απώλεια.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και όλους τους Διεθνείς αρμόδιους Οργανισμούς (ΙΜΟ, ILO κ.λπ.), να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο και τραγικό «γαϊτανάκι» των επιθέσεων και να κηρυχθούν ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων όλες οι περιοχές γύρω από την Αραβική Χερσόνησο.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις» λένε οι Χούτι

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι της Υεμένης δήλωσε χθες ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

«Η ενημέρωσή μας… συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με πλοία που δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και πολλές διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες έχουν σταματήσει τις μεταφορές ή έχουν επιλέξει μακρύτερες και πιο δαπανηρές θαλάσσιες διαδρομές.

«Η θέση μας προέρχεται από θρησκευτικές, ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές… καθώς και ως απάντηση στις εκκλήσεις του λαού της Παλαιστίνης… για να στηρίξουμε τους καταπιεσμένους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ.

«Παράνομες οι επιθέσεις» λέει η ΕΕ

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «παράνομες, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στην ελευθερία της ναυσιπλοϊας».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε αυτές τις παράνομες επιθέσεις που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα ναυσιπλοίας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως.

Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηχεί και τη θέση της ΕΕ, τόνισε ο Πίτερ Στάνο. Η ΕΕ με δήλωσή της χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Ιανουαρίου που καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.

«Η διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και την περιφερειακή ασφάλεια. Όπως υπενθυμίζεται στο ψήφισμα 2722 του ΣΑΗΕ, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για τη σύσταση μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, ο Πίτερ Στάνο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας απλώς ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπέβαλε την πρότασή της και τώρα η διαδικασία βρίσκεται «στα χέρια» των κρατών-μελών, η οποία «είναι εμπιστευτική».

Σημείωσε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν με αυτή την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό, μαζί με τη σύγκρουση στη Γάζα, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 22 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Δημήτρης Μάλλιος, της Πυροσβεστικής ο Θεόδωρος Βάγιας

Ηλεία: Θλίψη για την 38χρονη Γεωργία που παρασύρθηκε από χείμαρρο - Παραμένει αγνοούμενος ο σύντροφός της, Νίκος

Το ελληνικό Χόλιγουντ κόστισε 300 εκατ. ευρώ - Δείτε ποιοι πήραν χρηματοδότηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης