Μητσοτάκης - Σούνακ: «Εκτροχιασμός στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας» - Τα διεθνή μέσα για τη ματαίωση της συνάντησης

Μητσοτάκης - Σούνακ: «Εκτροχιασμός στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας» - Τα διεθνή μέσα για τη ματαίωση της συνάντησης

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην αντιπρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ

sunak_10_maketa
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η απόφαση του Βρετανού συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει στο παρά πέντε την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι, η κίνηση της Ντάουνινγκ Στριτ εκτροχιάζει τις συνομιλίες Αθήνας- Λονδίνου, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη διπλωματική διαμάχη που μαίνεται επί χρόνια μεταξύ των δύο χωρών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Guardian: Μετά το σνομπάρισμα Σούνακ, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Πρώτο θέμα στον «Guardian» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν, στην εναλλακτική που του προσφέρθηκε αντί για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ, εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, στην οποία σκόπευε να θέσει το θέμα των γλυπτών.

guardian_mitsotakis


Μέλος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσφέρθηκε στον Μητσοτάκη συνάντηση με τον Ντάουντεν την Τρίτη, αλλά «δεν ήταν δυνατόν» να πραγματοποιηθεί.

«Αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί λύπη. Αυτή ήταν η προσφορά που έγινε», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε: «Αλλά η κυβέρνηση διατύπωσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα μάρμαρα του Έλγιν, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου».

Ο «Guardian» αναφέρει πως τα γλυπτά απομακρύνθηκαν υπό συνθήκες που παραμένουν αμφιλεγόμενες κατόπιν εντολής του λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην οθωμανική αυλή. Οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο μεταξύ 1801 και 1804 και πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816.

Ο Ντάουντεν τήρησε σκληρή στάση απέναντι στα γλυπτά, σύμφωνα με άλλους συντηρητικούς βουλευτές, λέγοντας σε συζήτηση πέρυσι: «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα ιδρύματά μας, όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, από ένα μπαράζ αξιώσεων επιστροφής».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αντί να συναντήσει τον Ντάουντεν, δήλωσε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Η Ελλάδα και η Βρετανία συνδέονται με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι απόψεις της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου μαζί με άλλες διεθνείς προκλήσεις: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση».

Κλείσιμο
Ο Εντ Βέιζι, ένας συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είναι πρόεδρος του «Parthenon Project», το οποίο έχει ως στόχο την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με εκείνα του μουσείου της Ακρόπολης, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως ο Σούνακ «αισθανόταν τόσο έντονα» για το θέμα, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η διαμάχη συνδέεται με τους συνεχιζόμενους «πολιτιστικούς πολέμους» που προωθεί η δεξιά των Τόρις.

Σύμφωνα με τον Βέιζι, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε ανοίξει τα «χαρτιά του» για μια λύση που θα επέτρεπε την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα την έκθεση ελληνικών θησαυρών στο Λονδίνο, ωστόσο η στάση του Σούνακ ήταν «περίεργη». «Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να κάνουμε μια τομή σχετικά με αυτό το θέμα, όταν ξέσπασε αυτό. Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, ότι όποιος τολμά να πει πως η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια, λέγεται κατά κάποιο τρόπο ότι δεν είναι πατριώτης».

Ο Μητσοτάκης είχε ήδη συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιολύπητο» το προφανές σνομπάρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Guardian», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Στάρμερ ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών το επόμενο έτος δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Reuters: Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό εν μέσω διαμάχης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

O Βρετανός πρωθυπουργός ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του με αφορμή τη διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

reuters_mitsotakis


Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Σούνακ μετά την απόφασή του να μην τον υποδεχτεί στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών, 2.500 ετών, τα οποία ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον ναό του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μητσοτάκης. «Οι θέσεις της Ελλάδας για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκη , σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

Την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το παράπονό του σε συνέντευξη στο BBC ότι οι συνομιλίες για πιθανή επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Πρόσθεσε επίσης η παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι σαν να κόβουμε τη «Μόνα Λίζα στη μέση» κι ότι δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας αλλά «επανένωσης».

Die Welt: Μιλάμε για διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί γιατί το Βρετανικό Μουσείο έχει στυλώσει τα πόδια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Κλιμακώνεται η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική ακύρωση της συνάντησης Σούνακ και Μητσοτάκη στο Λονδίνο μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC.

«Ορισμένα τμήματα των μαρμάρων βρίσκονται υπό την κατοχή του Βρετανικού Μουσείου πάνω από 200 χρόνια. Αγοράστηκαν νόμιμα, λέει το Λονδίνο. Κλεμμένα είναι, επιμένει η Αθήνα. Τώρα όμως μιλάμε για σκάνδαλο», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα και προσθέτει:

«Πλέον γίνεται λόγος για κρίση, ντροπή, ακόμη και «Ψυχρό Πόλεμο».

Η διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας για την επιστροφή ενός πολιτιστικού θησαυρού από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ.

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Σούνακ την ακύρωσε απροσδόκητα - παρά το γεγονός ότι ο «Έλληνας Συντηρητικός φίλος του βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε μία εναλλακτική: τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργού του Σούνακ, Όλιβερ Ντάουντεν και εμφανίστηκε εκνευρισμένος .

«Μιλάμε για διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ», επισημαίνει η εφημερίδα «Die Welt».

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται τμήματα του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

Για τους Βρετανούς πολίτες, αυτός ο θησαυρός τέχνης που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο αποκαλείται «Ελγίνεια Μάρμαρα».

Το όνομά τους εξηγεί τη σύγκρουση των δύο χωρών: Ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν, που είχε τις καλύτερα διατηρημένες μαρμάρινες πλάκες και γλυπτά από τη ζωφόρο του Παρθενώνα τα οποία είχαν αποσυναρμολογηθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, μεταφέρθηκαν στην Αγγλία.

Τότε- το 1816- τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο.

Από ελληνικής πλευράς, όμως, ο Έλγιν έκλεψε τα τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οργή στην Ελλάδα για το γεγονός ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν στη Βρετανία είναι επίσης έντονη σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα

Για τον Βρετανό Συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του, το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα γλυπτά για γενιές ολόκληρες και θέλει να συνεχίσει να το κάνει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας υποστηρίζει έναν νόμο που απαγορεύει την αφαίρεση εθνικών πολιτιστικών θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν.

Σήμερα, ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα «Times», που στο παρελθόν είχε στηρίξει με θέρμη τη θέση της κυβέρνησης του Λονδίνου, ζήτησε την επιστροφή των μαρμάρων:

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα», ανέφερε το βασικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας προσθέτοντας: «Πρόκειται για θεμελιώδη ανάγκη που αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο της τέχνης, το γεγονός ότι η διαμάχη για τις μαρμάρινες πλάκες και τα αγάλματα σχεδόν 2.500 ετών κλιμακώνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, οφείλεται και στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία.

Το νέο κοινοβούλιο θα εκλεγεί το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, οι Συντηρητικοί του Σούνακ τρώνε τη... σκόνη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η «απόρριψη» του Μητσοτάκη από τον Σούνακ έγινε γνωστή τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν σε συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει ακολουθήσει μια ισχυρή αντιμεταναστευτική πορεία, εξήρε πρόσφατα την ελληνική προσέγγιση στο προσφυγικό.

Τώρα, το Εργατικό Κόμμα έδραξε την ευκαιρία κατακεραυνώνοντας τη ματαίωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Μητσοτάκη και τις σημαντικές συνομιλίες που θα είχαν επισημαίνοντας ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να έχει τα ηνία της χώρας.

Σύμφωνα με γνώστες της τέχνης, το γεγονός ότι το Λονδίνο ζητά τόσο ξεκάθαρα να σταματήσει η συζήτηση περί επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, θα μπορούσε επίσης να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» δεν είναι τα μόνα αντικείμενα αμφιλεγόμενης προέλευσης στο Βρετανικό Μουσείο.

Σε αντίθεση με άλλα μουσεία στο Λονδίνο ή τη Γερμανία, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt», το διάσημο ίδρυμα αρνείται να επιστρέψει τα λεγόμενα μπρούντζινα έργα του Μπενίν στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

«Ήταν λάθος να αφαιρεθούν και λάθος να παρακρατηθούν», είχε δηλώσει πέρυσι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναφερόμενα στα μπρούντζινα έργα του Μπενίν .

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2022 επιστράφηκαν οι πρώτοι 20 θησαυροί τέχνης από τα περίπου 1.110 κλεμμένα αντικείμενα από το παλάτι του τότε Βασιλείου του Μπενίν που εκτίθεντο σε 20 γερμανικά μουσεία.

Τα αντικείμενα από μπρούντζο, ελεφαντόδοντο και άλλα πολύτιμα υλικά είναι από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της αφρικανικής ηπείρου.

Τα περισσότερα από αυτά είχαν κλαπεί από Βρετανούς αποικιοκράτες το 1897 και εν συνεχεία δημοπρατήθηκαν. Έτσι ένα τμήμα τους έφθασε στη Γερμανία.

Αljazeera: Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εκτροχιάζει τις συνομιλίες μεταξύ Σούνιακ και Μητσοτάκη

«H διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εκτροχιάζει τις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Έλληνα ομολόγου του», αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο «aljazeera» και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «δυσφορία του» που ο Σούνακ πάγωσε τη συνάντησή τους, λέγοντας ότι απέφυγε τις συνομιλίες για το σχετικό ζήτημα».

aljazeera_mitsotakis


«Για διπλωματική διένεξη» κάνει λόγο το αραβόφωνο δίκτυο σχολιάζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ματαίωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, στην οποία επρόκειτο να συζητήσουν ένα από τα θέματα για τα οποία ερίζουν επί πολλά χρόνια οι δύο χώρες.


Ειδήσεις σήμερα:

O πανικός του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ο κρυφός ρόλος του Τζορτζ Όζμπορν

Γιάννης Στάνκογλου: «Πήγα από Αθήνα Θεσσαλονίκη και την έπιασα σε καφετέρια να με απατά»

«Με €5.000 τον μήνα κάνω και εγώ τον επαναστάτη» - Οργή μετά την ανάρτηση της Ακρίτα με τη βουλευτική της αποζημίωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης