Alert για τρομοκρατικά χτυπήματα: Παγκόσμια οδηγία από ΗΠΑ - Φόβος στην ΕΕ, ζητούν απελάσεις μεταναστών

Alert για τρομοκρατικά χτυπήματα: Παγκόσμια οδηγία από ΗΠΑ - Φόβος στην ΕΕ, ζητούν απελάσεις μεταναστών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί σε όλες τις χώρες - Συνάντηση των 27 υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τι συζητήθηκε 

usa_police_xr
Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή τον πολέμο στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά. 

Η οδηγία αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει για κάθε χώρα του κόσμου χωριστές οδηγίες ενώ τις κατατάσσει σε τέσσερα επίπεδα. Η Ελλάδα είναι στο επίπεδο 1, το χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καλούνται να τηρούν τα συνήθη μέτρα προστασίας («normal precautions»).

Συναγερμός στην ΕΕ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, άμεση προτεραιότητα οι απελάσεις - «Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης»

Παράλληλα το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, συνεργασία των 27 κρατών - μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, ώστε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και κυρίως στο Βέλγιο, να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για ένα μείζον ζήτημα: την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Τυνήσιος δολοφόνος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί από την ΕΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020.

Χαρακτηριστική του προβλήματος της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών ήταν και η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, πηγή από το Βερολίνο (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας), «πρέπει να κατέβουμε από το ροζ συννεφάκι μας. Η Γερμανία περιχαρακωμένη από φίλιες χώρες, δεν κατανοεί ακριβώς το πρόβλημα, καθώς δεν βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Να θυμίσω ότι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε λόγω της μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι οι μετανάστες. Και εμείς αυτό θα κάναμε στη θέση τους. Θα ψάχναμε μια καλύτερη ζωή. Το λάθος είναι ο ορισμός του πρόσφυγα και του μετανάστη. Αν για παράδειγμα κάποιος πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή βρεθεί στην Τουρκία, μια ασφαλή χώρα, παύει να είναι πρόσφυγας. Αν θελήσει να μεταβεί από την Τουρκία στην ΕΕ, τότε είναι μετανάστης. Όχι πρόσφυγας”.

Το ζήτημα της επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ στις χώρες καταγωγής τους, χτυπάει και στον «τοίχο» αυτών ακριβώς των κρατών. Εκατομμύρια μετανάστες στην ΕΕ στέλνουν εμβάσματα σε συγγενείς τους σε ένα πανίσχυρο νόμισμα, το ευρώ.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο protothema.gr. «εμείς εδώ στην ΕΕ, έχουμε το πρόβλημα αλλά έχουμε και το πάνω χέρι. Οι συμφωνίες μετανάστευσης που θα συνάψουμε από τούδε και στο εξής θα πρέπει να έχουν ορισμένες ποσοστώσεις. Ναι, χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες αλλά όχι κάθε έναν που θα καταφέρει να φτάσει, με τον έναν ή άλλο τρόπο στην ΕΕ. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες καταγωγής τους για να πάρουν πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται. Συνεργασία. Αν η απάντηση είναι δεν τους παίρνουμε πίσω θα στείλουμε κι άλλους, τι θα κάνει η ΕΕ, πόλεμο; Μόνο οικονομικά και διπλωματικά μπορούμε να πιέσουμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το λαθρεμπόριο ανθρώπων διεθνώς έχει τζίρο περίπου 5-6 δισ. ευρώ, και ορισμένες Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ με αποκλειστικό σκοπό να παρέχουν πληροφορίες για την κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάραυτα. Κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης ανάμεσα στο Βερολίνο και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ (σσ. των 27 υπουργών Εσωτερικών) η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων , Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι η (σ.σ ισλαμιστική) ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο γίνεται όλο και σε νεότερες ηλικίες και συγκεκριμένα ανάμεσα στα 11 και 14 έτη και για αυτό απαιτείται επαγρύπνηση από την ΕΕ.

Η Επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απελάσεων παράτυπων μεταναστών, κάτι που μετέδωσε νωρίτερα το protothema.gr. Σύμφωνα με την ίδια “είναι σημαντικό για όλους τους υπουργούς και όλα τα κράτη μέλη οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης. Ο τρομοκράτης στις Βρυξέλλες ήρθε από την Τυνησία, στην ΕΕ πριν από 12 χρόνια, είναι εδώ από το 2011. Χωρίς δικαίωμα να ζει στην ΕΕ και χωρίς να έχει δικαίωμα σε άσυλο. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Επομένως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το εσωτερικό μας στην ΕΕ και να βρούμε τρόπους καλύτερης συνεργασίας”.

Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους - Η ζώνη Σένγκεν σε κατάσταση “ζόμπι”

Ο χώρος Σένγκεν δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών που είναι μέλη του χωρίς να υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους. ‘Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το οποίο μετατρέπεται σταδιακά σε ένα νεκροζώντανο σύμφωνο.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία το Σάββατο. Στη συνέχεια, η Σλοβενία ενημέρωσε την Κροατία ότι θα πράξει το ίδιο.

Η προσωρινή εισαγωγή ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στον οποίο καταφεύγουν περισσότερα μέλη της ΕΕ, είναι μια απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ ακολουθούν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, όπου ένας Τυνήσιος πολίτης, που διέμενε παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, σκότωσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινά: «Δεν πρόκειται για τον αυστηρό έλεγχο των συνόρων όπως υπάρχει στα σύνορα της Κροατίας και χωρών εκτός του χώρου Σένγκεν».

Τέτοια προσωρινά μέτρα, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να ληφθούν για δέκα ημέρες και στη συνέχεια να παραταθούν για δύο μήνες.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής

Βόλος: Άφησε το χέρι της μαμάς κι έτρεξε στο δρόμο, λέει η θεία του 6χρονου που παρασύρθηκε από λεωφορείο

Ισραήλ: Χαμός στα social media Ισραηλινών - Άραβες φέρεται να φωτογραφίζουν κτίρια του Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης