Κονγκό: Τουλάχιστον 12 άμαχοι σφαγιάστηκαν σε επιδρομή τζιχαντιστών σε επαρχία

Κονγκό: Τουλάχιστον 12 άμαχοι σφαγιάστηκαν σε επιδρομή τζιχαντιστών σε επαρχία

Μέλη των «Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ADF) πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν περιουσίες στην επαρχία Ιτούρι

Collage_Maker-30-Jun-2023-05-55-AM-4056
Τουλάχιστον 12 νεκροί είναι ο απολογισμός των πρόσφατων επιθέσεων που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στην επαρχία Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Εννέα σοροί ανθρώπων βρέθηκαν την Παρασκευή στο Ελάκε και άλλα τρία στο Απεσίκο, δύο χωριά της περιοχής Μαμπάσα, ανέφεραν χθες Σάββατο τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αποδίδοντας την ευθύνη για τις σφαγές αμάχων σε μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τρεις σοροί που βρέθηκαν στο χωριό Απεσίκο ήταν αποκεφαλισμένοι, ενώ οι δράστες «πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν περιουσίες». Η απόσταση μεταξύ των χωριών Ελάκε και Απεσίκο είναι περίπου εννέα χιλιόμετρα.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) είναι μια από τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται το ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και κατηγορούνται για μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων με θύματα κυρίως αμάχους. Σχηματίστηκαν από αντάρτες στην Ουγκάντα, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη ΛΔ Κονγκό τη δεκαετία του 1990. Το 2019 η ADF ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για πολλές ενέργειές της οργάνωσης που παρουσιάζει ως παρακλάδι του με την επωνυμία «Ισλαμικό Κράτος στην Κεντρική Αφρική» (σ.σ. Islamic State in the Central Africa Province – ISCAP).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Παντελεήμονας: Κοντά στον δολοφόνο της 46χρονης τρανς η ΕΛΑΣ - Τα δύο στοιχεία που «δείχνουν» το κίνητρο του δράστη

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν καταλάβαμε πόσο σημαντική ήταν η κυβερνητική σταθερότητα για την κοινωνία

Taste Atlas: Ποιο ελληνικό φαγητό είναι ανάμεσα στα 50 χειρότερα του κόσμου - Πιο κάτω και από... μυρμήγκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης