Eπικοινωνία Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου - «Κόβουν» οι ΗΠΑ στην Τουρκία τα... παζάρια για τα F-16

Eπικοινωνία Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου - «Κόβουν» οι ΗΠΑ στην Τουρκία τα... παζάρια για τα F-16

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι - Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν για την πώληση των F-16

blinken_cavusoglou
Μετά την επικοινωνία Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, δεν άφησε περιθώριο για... τουρκικά παζάρια. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα δεν συνδέεται με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο Μπλίνκεν είπε, ειδικότερα, μετά  το τηλεφώνημα στον Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βόρεια σουηδική πόλη Λουλέα, ότι η Σουηδία είχε κάνει αξιοσημείωτα βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασε η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και απέδειξε τη δέσμευσή της στη συμμαχία «ξανά και ξανά».


«Πιστεύουμε ότι η ώρα είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

Κλείσιμο
«Εξάλλου  η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι συνεδριάσεις για τα F-16 με την Τουρκία είναι ξεχωριστά ζητήματα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Συμπλήρωσε ότι και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν «δεν συνδέει τα δύο ζητήματα».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στη συνομιλία Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν ετέθησαν, μεταξύ άλλων, οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, η επίθεση στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

«Παζάρι» Ερντογάν - Μπάιντεν: «Δώσε μου τα F-16» - «Πάρε πίσω το βέτο για τη Σουηδία»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας, με τα αγκάθια ωστόσο στις διμερείς σχέσεις να παραμένουν. Στο τηλεφώνημα που έκανε ο Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του έδωσε, μεταξύ άλλων, τα συγχαρητήριά του για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «στην τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ σε κάθε τομέα».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο Μπάιντεν σε tweet.

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκλήματα: Γυναίκες στην Ελλάδα που έβαλαν τους εραστές τους να δολοφονήσουν τους άνδρες τους

Γλυκά Νερά: Δύο γυναίκες παραβίασαν είσοδο πολυκατοικίας με κάρτα - Δείτε βίντεο

Ρόδος: Ποιος ήταν ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας που χτυπήθηκε από κεραυνό κάνοντας SUP

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης