Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιντσντάρογλου το γυρνάει στον εθνικισμό, ο Ερντογάν... "διαφημίζει" φιλία με την Ελλάδα

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιντσντάρογλου το γυρνάει στον εθνικισμό, ο Ερντογάν... "διαφημίζει" φιλία με την Ελλάδα

Τη «συνταγή επιτυχίας» του Τούρκου επιχειρεί να ακολουθήσει ο αντίπαλός του, όμως ο Ερντογάν μπορεί να έχει άλλα πράγματα στον νου του

kilicdaroglu-erdogan-arthrou
Μήπως, τελικά, όλοι κάνουν λάθος; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο και μετατράπηκε από αουτσάιντερ σε φαβορί για την κούρσα των προεδρικών εκλογών. «Είναι η εθνικιστική του ρητορική», λένε οι αναλυτές, προσπαθώντας να εξηγήσουν πώς μάγεψε (ξανά) τους Τούρκους ψηφοφόρους. Κάπως έτσι, ο Κιλιντσντάρογλου βλέπει τη «συνταγή» της επιτυχίας και την ακολουθεί, γυρνώντας τη ρητορική του σε αντιμεταναστευτική. Όμως, όπως φαίνεται, ο Ερντογάν έχει κάτι άλλο στο νου του.

Χθες, ο ιστότοπος της εφημερίδας Daily Sabah (ιδιοκτησίας του ομίλου Turkuvaz, στον οποίο CEO είναι ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ, αδερφός του γαμπρού και πρώην υπουργού Οικονομικών του Ερντογάν, Μπεράτ) είχε εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα. Με μια φωτογραφία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με την ελληνική και την τουρκική σημαία, η εφημερίδα έδινε έκταση στο τηλεγράφημα του Anadolu σχετικά με την συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην ΕΡΤ. Και επεσήμαινε ότι, βάσει των όσων είπε ο Ν. Δένδιας, η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες και την ανάπτυξη στις διμερείς σχέσεις.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και ότι η Τουρκία έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά στην ελληνική σιδηροδρομική τραγωδία, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο χώρες θα αλληλοϋποστηριχθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Θα έλεγε κανείς πως δεν είναι τυχαίο αυτό στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα αφότου ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πρόσφατα στείλει μήνυμα στην Ελλάδα «να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς» και είχε ευχηθεί να «γίνουν οι εκλογές η αρχή μιας νέας εποχής».

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, αλλάζει εντελώς τη ρητορική του, επιτιθέμενος στην τουρκική κυβέρνηση για το ότι «επέτρεψε σε 10 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να μπουν στη χώρα». Είναι η εθνικιστική στροφή και η εγκατάλειψη της μετριοπαθούς ρητορικής αυτό που χρειάζεται για να πάρει προβάδισμα στον δεύτερο γύρο; Ο Κιλιντσντάρογλου πιστεύει πως ναι.

«Δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας σε αυτή τη λογική που επέτρεψε σε 10 εκατομύρια παράνομους μετανάστες να μπουν στη χώρα». Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιμονή του Ερντογάν στον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από Κούρδους παραστρατιωτικούς, έχει φέρει πιο κοντά του την εκλογική βάση της Τουρκίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ηρώδου Αττικού: Η θέα που μάγεψε τον πεθερό του Φίλιππου Γλίξμπουργκ και πλήρωσε €18 εκατ. για το ρετιρέ της Ηρώδου Αττικού

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: Στοχοποιήθηκε με απόλυτα συστηματικό τρόπο από τoν ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ του

Τα 204 top εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα - Η ελίτ της γαστρονομικής σκηνής σε 12 κατηγορίες


-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης