ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο βουλευτής Τζορτζ Σάντος – Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο βουλευτής Τζορτζ Σάντος – Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση

Βαρύ το κατηγορητήριο, περιλαμβάνει 13 αδικήματα για απάτες, τρία για ξέπλυμα χρήματος, μία για κλοπή δημόσιου χρήματος και δύο για ψευδείς αναφορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων

george_santos
Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Σάντος δήλωσε αθώος σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τα 13 αδικήματα για τα οποία συνελήφθη την Τετάρτη.

Ο Σάντος κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων που αφορούν απάτες, κλοπή πόρων του ομοσπονδιακού κράτους και ψευδείς αναφορές προς το Κογκρέσο.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο ως τη δίκη με εγγύηση 500.000 δολαρίων, την οποία κατέβαλαν τρία άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή. Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε περιορισμό στις μετακινήσεις του Σάντος μόνο μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον, ενώ του ζήτησε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Η διαδικασία ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 λεπτά.

Κλείσιμο
Η επόμενη εμφάνιση στο δικαστήριο θα είναι στις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του λένε ότι ο Σάντος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024 για τη θέση του στη Βουλή (η θητεία όλων των μελών είναι διετής).

Ο 34χρονος βουλευτής, που εξελέγη για πρώτη φορά μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, είχε παραδοθεί στις αρχές νωρίτερα την Τετάρτη. Αμέσως μετά την εκλογή του αποκαλύφθηκαν το ένα μετά το άλλο τα ψεύδη του για τη ζωή, την εργασία του και το ιστορικό του.

Οι κατηγορίες σε βάρος του περιλαμβάνουν επτά αδικήματα για απάτες, τρία για ξέπλυμα χρήματος, μία για κλοπή δημόσιου χρήματος και δύο για ψευδείς αναφορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν καταδικαστεί η ποινή μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια.

Ο Σάντος, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, φέρεται να υπέβαλε αίτηση για επιδόματα ανεργίας λόγω Covid-19 το 2020, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα εργαζόταν σε επενδυτική εταιρεία. Αυτά τα επιδόματα διεκδίκησε ψευδώς για σχεδόν ένα χρόνο, λένε οι εισαγγελείς.

Ακόμη, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής είπε ψευδώς στους υποστηρικτές του ότι συγκέντρωνε χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα πήγαιναν για προσωπική χρήση: για την εξόφληση δανείων αυτοκινήτων, πληρωμές πιστωτικών καρτών και προσωπικά χρέη, ενώ αγόραζε επίσης ρούχα επώνυμων σχεδιαστών.

Σε ό,τι αφορά τις ψευδείς δηλώσεις προς την Βουλή, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι ο Σάντος είπε ψέματα σχετικά με το πόσα χρήματα κέρδισε από την εταιρεία του, την Devolder Organization. Είπε επίσης ψέματα σχετικά με την ύπαρξη ενός τρεχούμενου λογαριασμού με 100.000 έως 250.000 δολάρια.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι εξαπάτησε όσους του έδωσαν χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία για τη στη Βουλή. Τα χρήματα φέρεται να τα χρησιμοποίησε για προσωπικές δαπάνες, όπως πολυτελή ρούχα και πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Ποιος είναι ο Σάντος

Λίγο μετά την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο ήλθαν στο φως το ένα μετά το άλλο τα ψέματα του 34χρονου βουλευτή για τη ζωή του, τις σπουδές του και την επαγγελματική του δραστηριότητα. Για όλα αυτά ο Σάντος είχε επιστρατεύσει σειρά από αστείες δικαιολογίες.

Πριν μπει στη Βουλή, ο Σάντος ισχυρίστηκε ότι ήταν η «πλήρης ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου»: ένα ανοιχτά ομοφυλόφιλο παιδί Βραζιλιάνων μεταναστών που ανέβηκε στις τάξεις της Wall Street πριν εισέλθει στον κόσμο της πολιτικής.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως αναφέρει το BBC φάνηκε ότι το βιογραφικό του ήταν σε μεγάλο βαθμό ψεύτικο.

Είπε ψέματα για τα πτυχία του στο κολέγιο και την εργασιακή του εμπειρία, για το ότι οι παππούδες του επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ενώ κατηγορείται και για ένα ψεύτικο φιλανθρωπικό ίδρυμα για ζώα, μέσα από το οποίο απέσπασε χρήματα που προορίζονταν... για τον ετοιμοθάνατο σκύλο ενός βετεράνου.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι καλλώπισε το βιογραφικό του, αλλά αρνήθηκε ορισμένες από τις πιο βαριές κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής.


Ειδήσεις σήμερα:

Άρτα: «Να μην τύχει σε κανέναν» - Τα πρώτα λόγια του 37χρονου που ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητο και πέθανε

Εκλογές 2023 - Ντιμπέιτ: Αυτό είναι το στούντιο που θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Θοδωρής Μαραντίνης: Έχω δώσει στη Σίσσυ Χρηστίδου 173.568 ευρώ από τότε που χωρίσαμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης