Εκλογές 2023 - Ντιμπέιτ: Αυτό είναι το στούντιο που θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Εκλογές 2023 - Ντιμπέιτ: Αυτό είναι το στούντιο που θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Με 26 κάμερες και drone η κάλυψη από την ΕΡΤ - Απόψε στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία  - Οι θεματικές ενότητες και η διαδικασία

studio_debate_2
Απόψε στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με τα επιτελεία των κομμάτων να βρίσκονται σε «πυρετό» προετοιμασίας ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια της τηλεμαχίας.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το ντιμπέιτ θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο.

Εκλογές 2023 - Ντιμπέιτ: Αυτό είναι το στούντιο που θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών


Κάμερες θα βρίσκονται επίσης στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone. Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της βραδιάς.

Έξι αρχηγοί, δημοσιογράφοι και θεματικές

Στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων με έξι δημοσιογράφους ως εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, για να απαντήσουν σε ισάριθμες θεματικές, με στόχο να περιγραφούν θέσεις και προτάσεις σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Κλείσιμο
Σε ρόλο συντονιστή της βραδιάς του ντιμπέιτ θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Τα θέματα

Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήματα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

- 1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

- 2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

- 3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

- 4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

- 5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

- 6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Επιπρόσθετα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση, αφήνοντας μια τελευταία αίσθηση στον τηλεθεατή και δυνητικό ψηφοφόρο τους.

Οι χρόνοι

Αυστηροί κανόνες έχουν επιβληθεί και ως προς την τήρηση του χρόνου, καθώς η εκφώνηση της ερώτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ η απάντηση το 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα και σε κάθε περίπτωση με απώτατο όριο τα τρία λεπτά.

Τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί


Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μιλήσει για το μέλλον, για «τα μεγάλα άλματα» που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία, για την ενίσχυση της οικονομίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την στήριξη της υγείας και της παιδείας, τις διορθώσεις και την επιτάχυνση των ρυθμών σε βασικούς τομείς της πολιτικής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δώσει την αίσθηση της συμμετοχής σε μια, έστω και έμμεση, στείρα αντιπαράθεση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, αναμένονται από το ντιμπέϊτ απαντήσεις για το προφίλ και το περιεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που επιδιώκει να συγκροτήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνθήκη της απλής αναλογικής. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο One έκανε την πρόβλεψη ότι μέσω και του debate θα αναδειχθεί επί της ουσίας η «απομόνωση» του σχεδίου του κ. Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έχει κάνει λόγο για συνεργασία-μούφα, ενώ και οι κ.κ. Βελόπουλος και Βαρουφάκης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν του δοθεί η ευκαιρία (ενδεχομένως στη σύντομη καταληκτική τοποθέτηση για την οποία θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολιτικός αρχηγός) θα κάνει ειδική αναφορά στις μεγάλες διαφορές της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- έχει ήδη πει ότι θεωρεί ότι το κόμμα Ανδορυλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει «παλαιού συνδικαλιστικού τύπου αντιλήψεις (στελέχη της ΝΔ έχουν επισημάνει τη στάση του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά) κι ότι αποφεύγει να λάβει καθαρή θέση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη για «αλλαγή», θα εκφράσει τη βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στις 11 προγραμματικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και στις άλλες δεσμεύσεις του, όπως για την: «αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, μονιμοποίηση όσων καν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης κα.

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα στραφεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος όσον αφορά στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωσή του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός» με την υποσημείωση ότι το κόμμα του εφόσον λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιχείρηση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παρουσιάσει τα 12 βασικά σημεία του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, στην στήριξη των εργασιακών σχέσεων και της Παιδείας, την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και με την προώθηση της στεγαστικής πολιτικής, την υιοθέτηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου κα. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επαναλάβει ότι αρνείται τη συνεργασία με το κόμμα των κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου, ενώ όσον αφορά στα πρόσωπα έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να εκφράζουν τις συμφωνημένες πολιτικές για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας μακράς πνοής.

Τους κεντρικούς άξονες των πολιτικών τους προτάσεων θα επιχειρήσει να «φωτίσει» το σύνολο των πολιτικών αρχηγών. Στα όσα εικάζονται ότι θα ακουστούν από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών εντάσσονται αναφορές για: τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το παράλληλο σύστημα συναλλαγών “Δήμητρα”, τα τοπικά νομίσματα της “Ομπρέλας”, την κυβέρνηση “κουρελού” και την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις «εκπλήξεις» ή ακόμη και τις «ειδήσεις» από την όλη διαδικασία, αν και συνήθως πρώτο μέλημα των συμμετεχόντων είναι η αποφυγή απαντήσεων με υψηλό ρίσκο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πήγε να πέσει από το μπαλκόνι η μάνα του βρέφους στην Άρτα όταν άκουσε την τραγική είδηση


«Καιρός ήταν να με ξαναδείτε» - Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Βασίλη Καρρά μετά την απώλεια 42 κιλών

Αυτά είναι τα καλύτερα 29 street food στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης