Σουδάν: Επιχείρηση της Ιταλίας να απομακρύνει τους πολίτες της - Κινητοποίηση και σε Βέλγιο, Σουηδία

Σουδάν: Επιχείρηση της Ιταλίας να απομακρύνει τους πολίτες της - Κινητοποίηση και σε Βέλγιο, Σουηδία

Οδηγίες συγκέντρωσης των Ιταλών πολιτών στο Χαρτούμ, έστειλε το ιταλικό ΥΠΕΞ

sudan_civil_war_xr
Η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται σε μήνυμα που εστάλη από τη μονάδα του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρίσεων προς τους Ιταλούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εργαζόμαστε για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναχώρηση από το Χαρτουμ, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου», αναφέρει η μονάδα κρίσης σ' αυτό το μήνυμα, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Το σημείο συγκέντρωσης θα είναι από τώρα ως τις 12:00 στην κατοικία του πρεσβευτή», προσθέτει η εν λόγω μονάδα του ιταλικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας πως αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών οργανώθηκε σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Κινητοποίηση και από Βέλγιο - Σουηδία

Παράλληλα και οι υπηρεσίες του Βελγίου κινητοποιούνται για βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Βέλγων, αναφέρει η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαχμπίμπ με ανάρτησή της στο Twitter.

Ειδικότερα η υπουργός σημειώνει: «Στο Σουδάν, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, με σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων, και εχόντων δικαίωμα. Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν».

«Καλούμε τους Βέλγους και τους έχοντες δικαίωμα στο Σουδάν, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η κ. Λαχμπίμπ.

Κλείσιμο
Και το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.



Ειδήσεις σήμερα:

Δύο πολέμαρχοι κρατούν σε «ομηρεία» το Σουδάν - Πώς οδήγησαν τη χώρα στην αιματοχυσία και τον εμφύλιο

Έβαλαν γκαζάκια και προκάλεσαν έκρηξη στο μαγαζί του υπεύθυνου διαιτησίας της ΕΟΚ Νίκου Πιτσίλκα στη Λάρισα

Ένας νεκρός, χαροπαλεύουν δυο τραυματίες από το τροχαίο στον Πλαταμώνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης