Αντόνιο Γκουτέρες στο protothema.gr για την Ημέρα της Γυναίκας

Αντόνιο Γκουτέρες στο protothema.gr για την Ημέρα της Γυναίκας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ γράφει στο protothema.gr για τις γυναίκες που σήμερα γιορτάζουν

guteres
* Του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών

Σε όλο τον κόσμο, η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Οι τελευταίες προβλέψεις εκτιμούν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν άλλα 300 χρόνια για να την πλήρη ισότητα των φύλων.

Οι σημερινές κλιμακωτές κρίσεις, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την κλιματική έκτακτη ανάγκη, πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ως ένα μέρος της παγκόσμιας υποχώρησης της δημοκρατίας, οι γυναίκες στερούνται το δικαίωμα στο σώμα τους ενώ η αυτονομία των ζωών τους αμφισβητείται.

Δύο στατιστικά στοιχεία κάνουν την αποτυχία μας ξεκάθαρη:

-Κάθε δέκα λεπτά, μία γυναίκα ή ένα κορίτσι δολοφονείται από ένα μέλος της οικογένειας ή τον σύντροφο της.
- Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Οι θάνατοι αυτοί μπορούν να προληφθούν πλήρως.

Κλείσιμο
Στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις φρικτές τάσεις και να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παντού.

Αυτή είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες και ένα βασικό στοιχείο του έργου των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο.

Από το Νότιο Σουδάν έως τη Μυανμάρ, στηρίζουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε κρίση και διασφαλίζουμε ότι οι φωνές τους ακούγονται στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ, επισκέφθηκε πρόσφατα το Αφγανιστάν με ένα μήνυμα προς τις αρχές: οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε γι' αυτά.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών επικεντρώνεται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Συνολικά, οι άνδρες είναι 21 τοις εκατό πιο πιθανό να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο σε σύγκριση με τις γυναίκες και πάνω από 50 τοις εκατό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, ακόμη και οι πλουσιότερες χώρες χάνουν λόγω των στερεοτύπων που βασίζονται στο φύλο και των ιστορικών προκαταλήψεων. Στον κλάδο της τεχνολογίας, οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά. Δύο άνδρες προς μία γυναίκα. Στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η αναλογία είναι πέντε άνδρες προς μία γυναίκα.

Τα big data είναι ο νέος χρυσός και το θεμέλιο των σημερινών πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων. Συχνά όμως αγνοούν τις έμφυλες διαφορές ή εθελοτυφλούν μπροστά στις γυναίκες.

Πρέπει όλοι να ανησυχούμε με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ενσωματώνουν από την αρχή την ανισότητα των φύλων και ψηφιοποιούν την πατριαρχία και τον μισογυνισμό.

Οι Σίλικον Βάλεϊς αυτού του κόσμου δεν πρέπει να γίνουν Κοιλάδες του Θανάτου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι ιατρικές αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα από οργανισμούς ανδρών δεν βλάπτουν μόνο τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσουν θανάτους.

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι το αποτέλεσμα αιώνων πατριαρχίας, διακρίσεων και επιζήμιων στερεοτύπων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το τρία τοις εκατό των βραβευμένων με Νόμπελ στις επιστημονικές κατηγορίες από το 1901. Και οι γυναίκες στο διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων και δημοσιογράφων – συχνά στοχοποιούνται για σεξιστική ρητορική μίσους και κακοποίηση που έχει σχεδιαστεί για να τις φιμώσει και να τις ντροπιάσει.

Αλλά δε θα σιωπήσουν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια παντού απαιτούν τα δικαιώματά τους και τα λόγια τους αντηχούν σε όλο τον κόσμο.

Χρειαζόμαστε δράση σε πολλά μέτωπα για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να συνεισφέρουν πλήρως στη γνώση του κόσμου μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πρέπει να καταρρίψουμε τα εμπόδια από τα δεδομένα που εισάγουν διακρίσεις έως τα στερεότυπα που απομακρύνουν τα κορίτσια από τη μελέτη επιστημονικών θεμάτων σε νεαρή ηλικία.

Οι φορείς λήψης αποφάσεων κάθε είδους πρέπει να διευρύνουν τη συμμετοχή και την ηγεσία των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω ποσοστώσεων, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Πρέπει να είναι δημιουργικοί, να διευρύνουν τις προσλήψεις και να προσλαμβάνουν με κριτήριο τις δεξιότητες. Πρέπει επίσης να είναι επίμονοι. Η ισότητα των φύλων δεν θα συμβεί από μόνη της. Πρέπει να ιεραρχηθεί και να επιδιωχθεί. Αυτή η προσέγγιση φέρνει αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη, όπου έχουμε τη δική μας στρατηγική για την ισότητα των φύλων μεταξύ του προσωπικού μας.

Χρειάζεται επίσης δράση για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες. Πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν τόσο οι δράστες της διαδικτυακής κακοποίησης όσο και οι ψηφιακές πλατφόρμες που τους επιτρέπουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς για έναν κώδικα συμπεριφοράς με στόχο τη μείωση της βλάβης και την αύξηση της λογοδοσίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, προασπίζοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης.

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι πολυτέλεια που μπορεί να περιμένει μέχρι να λύσουμε την κλιματική κρίση, να τερματίσουμε τη φτώχεια και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Η επένδυση στις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ανυψωθούν όλοι οι άνθρωποι, οι κοινότητες και οι χώρες και να επιτευχθεί η Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μαζί, εργαζόμαστε για έναν πιο δίκαιο και ευημερούντα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για γυναίκες και κορίτσια, άνδρες και αγόρια, παντού.

Ειδήσεις σήμερα:

Απεργία σήμερα για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Τραγωδία στα Τέμπη: Ποια μέτρα ανακοινώνει ο Γεραπετρίτης


Αυστραλία: Βουλευτής έκανε πρόταση γάμου από το βήμα του κοινοβουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης