«Ήξερα ότι το F-35 θα πέσει στη θάλασσα» - Τι λέει ο πιλότος της RAF για το μαχητικό που συνετρίβη στην Κρήτη

«Ήξερα ότι το F-35 θα πέσει στη θάλασσα» - Τι λέει ο πιλότος της RAF για το μαχητικό που συνετρίβη στην Κρήτη

Τελευταία στιγμή χρησιμοποίησε το σύστημα εγκατάλειψης - Η έρευνα έδειξε απώλεια ισχύος στη φάση της απονήωσης από το αεροπλανοφόρο  «HMS Queen Elizabeth»

shutterstock_2000980094
Ο  πιλότος της RAF που βρισκόταν στο κόπκιτ ενός F-35  περιγράφει πώς σώθηκε, όταν το μαχητικό  έπεσε στη θάλασσα στη φάση της απονήωσής  του από το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth». Το συμβάν έγινε ανοικτά της Κρήτης τον Νοέμβριο του 2021,  και ο πιλότος κατάφερε να σωθεί τόσο χάρη στην ψυχραιμία που είχε όσο και στην σωστή εκπαίδευση που είχε περάσει. 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο BBC και προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty», ο Hux περιέγραψε λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης για να εγκαταλείψει το F-35 τον Νοέμβριο του 2021.


Σύμφωνα με το BBC όλα ξεκίνησαν όταν το μαχητικό αεροσκάφος σταμάτησε να επιταχύνει. «Δοκίμασα αρχικά να ενεργοποιήσω το σύστημα της έξτρα ώσης και όταν είδα πως δεν θα έχει αποτέλεσμα δοκίμασα το σύστημα πέδησης (σ.σ. φρένα) αλλά δεν έφθανε για να σταματήσει. Ήξερα πλέον πως το αεροσκάφος θα φύγει από τον διάδρομο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε όταν άνοιξε το αλεξίπτωτο, είδε από κάτω τη θάλασσα και το αεροπλανοφόρο. Ευτυχώς για εκείνον προσγειώθηκε πάνω στο αεροπλανοφόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κατέληγε στη θάλασσα, θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί από το πλοίο των 65.000 τόνων.

pilotos_f-35
Εν τέλει κατάφερε να γλυτώσει έχοντας ένα ελαφρύ τραύμα στον λαιμό και ορισμένες αμιχές. Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35, είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορέσει να απονηωθεί με επιτυχία από το «HMS Queen Elizabeth». Πιο συγκεκριμένα το προσωπικό εδάφους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απονήωση του F-35 δεν είχαν αφαιρέσει ένα κάλυμμα στις εισαγωγές του  κινητήρα.

Μετά την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανέλκυσής του έτσι ώστε το αεροσκάφος να μην πέσει σε 
 «λάθος χέρια». Και αυτό διότι το F-35 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο με «ευαίσθητη» τεχνολογία. Σημειώνεται πως το «The Warship: Tour of Duty» έχει διάρκεια 6 σεζόν και το 2022 ακολούθησε το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» για 8 μήνες σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πίσω στη Βρετανία. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2022 αναρτήθηκε στα social media ένα βίντεο που έδειχνε τη στιγμή του ατυχήματος με το F-35 στη Μεσόγειο.



Ειδήσεις σήμερα:

Ανοικτό το ενδεχόμενο debate Μητσοτάκη - Τσίπρα ενόψει εκλογών, λέει ο Οικονόμου

Στη φυλακή για άλλους έξι μήνες παραμένει η Ρούλα Πισπιρίγκου

«Ηρεμήστε», φώναζε ο υδραυλικός στους Αλβανούς λίγο πριν πέσει νεκρός στην καφετέρια στη Νέα Ιωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης