Ανταλλαγή αιχμαλώτων: Χαμόγελα σε ΗΠΑ και Ρωσία - Η μπασκετμπολίστρια και ο έμπορος όπλων

Ανταλλαγή αιχμαλώτων: Χαμόγελα σε ΗΠΑ και Ρωσία - Η μπασκετμπολίστρια και ο έμπορος όπλων

Αίσιο τέλος για την Αμερικανίδα Μπρίτνεϊ Γκράινερ - Ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ, «επιστρέφει σπίτι» δηλώνει το Κρεμλίνο

griner-bout
Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν ΗΠΑ και Ρωσία, είδηση που κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης. Δηλώσεις ικανοποίησης γίνονται τόσο από την αμερικανική όσο και από τη ρωσική πλευρά.

Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των ΗΑΕ και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκαν των προσπαθειών διαμεσολάβησης που εξασφάλισαν την απελευθέρωση της Γκράινερ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία. Η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ έφτασε στο Άμπου Ντάμπι με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Μόσχα μετά την απελευθέρωσή της από τις ρωσικές αρχές, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Είναι ασφαλής, είναι σε αεροπλάνο, είναι καθ' οδόν για το σπίτι της μετά από μήνες άδικης κράτησής της στη Ρωσία, υπό αφόρητες συνθήκες», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτή είναι μια μέρα για την οποία εργαστήκαμε για πολύ καιρό. Δεν σταματήσαμε ποτέ να ασκούμε πίεση για την απελευθέρωσή της», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος έμπορος όπλων, Βίκτορ Μπουτ, «επιστρέφει σπίτι» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά την ανταλλαγή με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

Ο Μπουτ, 55 ετών, ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του και ονομαζόταν «ο έμπορος του θανάτου» και «εκείνος που κατατροπώνει τις κυρώσεις» για την ικανότητά του να παρακάμπτει τα εμπάργκο όπλων.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ έγινε ο πιο διαβόητος έμπορος όπλων στον κόσμο, πουλώντας όπλα σε κράτη με αδίστακτα καθεστώτα, σε ομάδες ανταρτών και δολοφόνους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Για τους ειδικούς στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, το διαρκές ενδιαφέρον της Μόσχας για τον Μπουτ υποδηλώνει έντονα τους δεσμούς του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Κλείσιμο
«Ο Ρώσος υπήκοος Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ για εμπορία όπλων, επέστρεψε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή του με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρίθηκε ένοχη στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο TASS την Πέμπτη.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την αμερικανική πλευρά να κανονίσουμε την ανταλλαγή του Βίκτορ Μπουτ για την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ. Ο Ρώσος πολίτης επέστρεψε στη μητέρα πατρίδα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.


Το Κρεμλίνο ζητούσε την απελευθέρωση του Μπουτ από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη το 2008 μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

«Απίστευτο! Λαμβάνουμε μηνύματα - γράφουν άνθρωποι από τη Ρωσία και από το εξωτερικό, μας συγχαίρουν και χαίρονται για την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ. Δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, δεν τον έχουν δει ποτέ. Αλλά ανησυχούν όπως για τον αγαπημένο τους! Ευχαριστείτε τη χώρα» ανέφερε στο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα.

Ο 55χρονος κρατείτο επί 12 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή του Ιλινόις στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μετέφερε όπλα σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Σιέρα Λεόνε και του Αφγανιστάν.

Ο Μπουτ συνελήφθη το 2008 σε ξενοδοχείο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη ύστερα από επιχείρηση πρακτόρων των ΗΠΑ που τον κατέγραψαν να προσφέρεται να πουλήσει πυραύλους σε άτομα που πίστευε ότι ήταν αριστεροί Κολομβιανοί αντάρτες.

Μετά τη σύλληψή του, εκδόθηκε στις ΗΠΑ παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ρωσικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση το 2012 για τις κατηγορίες της συνωμοσίας για να σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες.

Η Μόσχα ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κραυγαλέα αδικία».

Η περίπτωση της Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ που αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, όπως μετέδωσε το CNN.

Το CNN, επικαλούμενο πηγή, μετέδωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα αφεθεί ελεύθερος ο Ρώσος λαθρέμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Η Γκράινερ κρατείτο στη Μόσχα ύστερα από καταδίκη της για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών».

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια βρίσκεται πλέον στα χέρια των αμερικανικών αρχών, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, μετά την ανακοίνωση ότι αποφυλακίστηκε από τη Ρωσία.

«Λίγο νωρίτερα μίλησα με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, Είναι ασφαλής. Βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής με το αεροπλάνο» σημείωσε ειδικότερα ο Μπάιντεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. 




Η Γκράινερ, 32 ετών, σταρ της ομάδας Φοίνιξ Μέρκιουρι της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή της περιπλέχτηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο και στην συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τη στιγμή της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν μια κόλαση για την Μπρίτνεϊ» και για τη σύζυγό της, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας όταν στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν λάδι κάνναβης, το οποίο απαγορεύεται στη Ρωσία.

Καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου σε εννέα χρόνια κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία με την κατηγορία της κατοχής και λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Είχε δηλώσει ένοχη, αλλά είπε ότι έκανε ένα «ειλικρινές λάθος» και πως δεν είχε σκοπό να παραβεί το νόμο.

Τον περασμένο μήνα οδηγήθηκε σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια για να εκτίσει την ποινή της.

Ο Μπάιντεν παράλληλα είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, ενός Αμερικανού πρώην πεζοναύτη, τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει διαφορετικά.

«Δυστυχώς, για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη διευκόλυνση της επιστροφής της Γκράινερ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργό, εσείς ακούγατε πολιτικούς κ. Τσίπρα;

Δίκη για Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο», κατέθεσε μάρτυρας

Η Σελίν Ντιόν με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε την ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης