Βασίλισσα Ελισάβετ: Ολονυχτία και ουρές χιλιομέτρων από τους Βρετανούς για το προσκύνημα στη σορό της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ολονυχτία και ουρές χιλιομέτρων από τους Βρετανούς για το προσκύνημα στη σορό της

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Προσκυνητές «κατακλύζουν» τις όχθες του Τάμεση, προχωρώντας αργά προς το Ουέστμινστερ, για το «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα

uk-people-night-m
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν γνωρίσει άλλον μονάρχη, στέκονται σε μια ουρά χιλιομέτρων στο κέντρο του Λονδίνου για το τελευταίο αντίο στην βασίλισσα Ελισάβετ.

Στις όχθες του Τάμεση καθώς θα προχωρούν οι ημέρες, όλο και περισσότεροι Βρετανοί θα συγκεντρώνονται για το προσκύνημα.

Δείτε βίντεο:

ITV News special coverage of the Queen's coffin procession to Westminster Hall

stis_oures_2
Κλείσιμο


Watch Live: Queen Elizabeth II's Coffin Taken to Westminster to Lie in State

stis_oures_3


stis_oures_1


Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η ουρά ήταν πλέον 4,6 χιλιόμετρα και έφτανε ως τη Γέφυρα του Λονδίνου και ίσως φτάσει ακόμη πιο μακριά -εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 16 χιλιόμετρα!

Αυτό σημαίνει ότι και η αναμονή θα είναι αντίστοιχα μεγάλη. Ίσως περάσουν ακόμη και 30 ώρες πριν καταφέρουν να φτάσουν κοντά στο φέρετρο της βασίλισσας.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο το μήκος της ουράς:

Her Majesty The Queen's Lying-in-State | Queue Tracker


Περίπου 1.000 εθελοντές, αλλά και αστυνομικοί, βοηθούσαν στην τήρηση της τάξης στην ουρά, πάνω από 500 τουαλέτες είχαν στηθεί σε σημεία της διαδρομής ενώ πολλές επιχειρήσεις έμεναν ανοιχτές για να προσφέρουν νερό και φαγητό στους προσκυνητές. Χιλιάδες άλλοι αστυνομικοί και μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα τηρούν την τάξη στην πόλη.

kosmos_abbbaeio_mesa


uk-people-night-1
uk-people-night-2


Το Ουέστμινστερ Χολ, όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας, θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι τις 06:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα, 08:30 στην Ελλάδα).

Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, σκύβουν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού. Κάποιοι είχαν μάτια κόκκινα από το κλάμα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά και μέσα στο χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο Κοινοβούλιο θα περνoύν από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στα αεροδρόμια.

Η πομπή και η τελετή μετά την περιφορά

Το φέρετρο τοποθετήθηκε την Τετάρτη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε λειτουργία, διάρκειας 20 λεπτών, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

Παρόντες Βρετανοί πολιτικοί, με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρίσται ντυμένη στα μαύρα.

Χτισμένο το 1907, το Ουέστμινστερ Χολ έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη βρετανική ιστορία, επί αιώνες. Τη Δευτέρα ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος ο Γ' έβγαλε ομιλία στο Κοινοβούλιο, ενώ στη συγκεκριμένη ιστορική αίθουσα έχουν μιλήσει σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Πάπας Βενέδικτος, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η σορός του τελευταίου βασιλικού μέλους που εξετέθη στο Ουέστμινστερ Χολ ήταν το 2002 της μητέρας της Ελισάβετ Β', της βασιλομήτωρος Ελισάβετ, με πάνω από 200.000 κόσμου να συρρεόυν στο σημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής.

26191784
26191787


To φέρετρο, που πέρασε και από το New Palace Yard, ακολούθησαν ο νέος Βασιλιάς, Κάρολος ο Γ', ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι. Ο νέος βασιλιάς προπορεύτηκε και ακολούθησε η οικογένειά του. Στο μεταξύ, η βασιλική σύζυγος, όπως είναι ο νέος τίτλος της Καμίλα Πάρκερ Μποουλς, ακολούθησε την πομπή μέσα σε αυτοκίνητο, μαζί με τις πριγκίππισες Κέιτ και Μέγκαν – σε μια σπάνια όσο και αναγκαστική «συμβίωση».

Στρατιωτικές στολές έχουν απαγορευτεί ωστόσο για τους πρίγκιπες Χάρι (που έχει αποποιηθεί αξιώματα και τους στρατιωτικούς βαθμούς που είχε) και Άντριου, τον γιο της Ελισάβετ Β', το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον Τζέφρι Επστάιν.



Μετά την τελετή και με την έξοδο του Καρόλου από το Ουέστμνιστερ Χολ, ο κόσμος έψαλλε τον νέο εθνικό ύμνο «ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα, ενώ η βασιλική κορώνα ξεχώριζε πάνω στο φέρετρο, σε ένα ειδικό μοβ μαξιλάρι.

Η πομπή διένυσε απόσταση 1.800 μέτρων ενώ ακούγονταν πένθιμοι κανονιοβολισμοί και η καμπάνα του – προσφάτως ανακαινισμένου – Big Ben. Το Αυτοκρατορικό Στέμμα κοσμείται, παράλληλα, από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτή είναι η λίστα με τα ονόματα των επισήμων που θα παραστούν στην κηδεία της Ελισάβετ

«Πιο μεταδοτικός ο “Κένταυρος”» λέει ο Τζανάκης – Νέα έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτώβρη

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι χάνουν στο… νήμα τα 250 ευρώ - Πότε και σε ποιους θα δοθεί το έξτρα επίδομα παιδιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης