Ενεργειακή κρίση - Ιταλία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά για ένα δεύτερο Σχέδιο Ανάκαμψης

Ενεργειακή κρίση - Ιταλία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά για ένα δεύτερο Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης τόνισε ότι αν «στο άμεσο μέλλον η Ρωσία σταματήσει την παροχή αερίου, θα μπορούσε να  δημιουργηθεί πρόβλημα για τον χειμώνα»

commission-eu54
«Είμαστε σε μια φάση οικονομίας πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την δυνατότητα ενός δεύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης, διότι προβάλλει στο προσκήνιο ένα ευρύτερο, ευρωπαϊκό θέμα. Σ' αυτή την οικονομία πολέμου, κάποιες χώρες θα υποστούν περισσότερο τις συνέπειες των ενεργειακών επιλογών που θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Παράλληλα, ο Τσινγκολάνι άσκησε κριτική στην μέχρι τώρα ενεργειακή στρατηγική της χώρας του και πρόσθεσε:

«Το 2001 το 25% του φυσικού αερίου παραγόταν στην Ιταλία. Το 2021 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3%. Δεν υπήρξε, όμως, κανένα όφελος, διότι μειώσαμε την εσωτερική παραγωγή, αλλά την αντικαταστήσαμε με προμήθειες από το εξωτερικό. Δεν ξεπεράσαμε την χρήση του άνθρακα, οι συνέπειες για το περιβάλλον -με τις διάφορες μεταφορές- ήταν βαρύτερες, χρηματοδοτήσαμε άλλες χώρες και αποδυναμώσαμε τις επιχειρήσεις μας».

Σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις, πάντα στον τομέα του φυσικού αερίου, ο αρμόδιος Ιταλός υπουργός δήλωσε:

«Εξασφαλίσαμε 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προμήθειες, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αρχίσει η παροχή τους. Για την πλήρη ροή, θα πρέπει να περιμένουμε το 2024. Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι οι επόμενοι έξι με οκτώ μήνες. Αν στο άμεσο μέλλον η Ρωσία σταματήσει την παροχή αερίου, θα μπορούσε να μας δημιουργηθεί πρόβλημα για τον χειμώνα. Μπορεί, δηλαδή, να αποδειχθεί προβληματικό το να αντιμετωπίσουμε την επόμενη χειμερινή περίοδο, μόνο με το φυσικό αέριο που έχουμε αποθηκεύσει».

Ειδήσεις σήμερα:

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης