Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε θεραπεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε θεραπεία

Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων ο ιός που προκαλεί τον «αδενικό πυρετό» και πιθανολογείται πως συνδέεται και με την σκλήρυνση κατά πλάκας - Με μεταμόσχευση κυττάρων του ανοσοποιητικού οι επιστήμονες ελπίζουν να καταπολεμήσουν τον ιό

sklirinsi_kata_plakas_art
Για ανακάλυψη - ορόσημο στην ιατρική κοινότητα κάνουν λόγο Αμερικανοί επιστήμονες που κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) μεταμοσχεύοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον «αδενικό πυρετό» (ή αλλιώς λοιμώδη μονοπυρήνωση).

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Daily Mail» και «Ιndependent», σε 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι γιατροί εμφύτευσαν κύτταρα που στοχεύουν τον ιό που μπορεί να προκαλέσει «αδενικό πυρετό», κι αυτός με τη σειρά του να οδηγήσει στην εμφάνισης της ασθένειας.

Περίπου 20 ασθενείς είδαν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους ύστερα από ένα χρόνο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η θεραπεία με «Τ- κύτταρα» - το τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες - αναπτύχθηκε από την εταιρεία Atara Biotherapeutics του Σαν Φρανσίσκο.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του «αδενικού πυρετού» μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail». Οι αξονικές εγκεφάλου έδειξαν ότι η εξέλιξη της πάθησης επιβραδύνθηκε ή ακόμη και αντιστράφηκε σε ορισμένους ασθενείς.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τόνισαν ωστόσο, ότι η μελέτη τους διεξήχθη σε μικρό δείγμα και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Τόνισαν επίσης ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ασθένειας από τους ειδικούς, η οποία, επί του παρόντος, είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί την σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία πάσχουν περίπου 130.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και 900.000 στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ωστόσο όπως αναφέρει η Daily Mail, υπάρχει «δρόμος» ακόμη που πρέπει να καλυφθεί προτού οι ενδιαφερόμενοι ενθουσιαστούν για πιθανή θεραπεία. Η δοκιμή Φάσης Ι δεν δοκιμάστηκε έναντι μιας μεταβλητής ελέγχου, με τους ερευνητές να παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκληθούν από το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Η Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στο Multiple Sclerosis Society UK, είπε στο New Scientist: «Είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν δει βελτιώσεις στο MTR. Όμως έχουμε δει θεραπείες να φαίνονται ελπιδοφόρες στη φάση Ι ή ακόμα και στη φάση ΙΙ, αλλά στη συνέχεια, όταν κάνουμε τις μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές, δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Προβάδισμα με 54% στον Μακρόν δίνει και νέα δημοσκόπηση στη Γαλλία

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν εργοστάσιο στο Κίεβο που κατασκευάζει τους πυραύλους οι οποίοι «χτύπησαν» το «Μόσκβα»

Τα καρέ της ζωής του Μάνου και της Ρούλας: Η εικόνα στα social media και η φριχτή αλήθεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης