Ο χειρότερος παιδεραστής της Βρετανίας ήταν... σύμβουλος και image maker του πρίγκιπα Καρόλου

Ο χειρότερος παιδεραστής της Βρετανίας ήταν... σύμβουλος και image maker του πρίγκιπα Καρόλου

Παιδόφιλος, νεκρόφιλος και παρουσιαστής... παιδικής εκπομπής ο Τζίμι Σάβιλ - Ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει σήμερα ότι το «τέρας» του BBC ήταν ο άνθρωπος που συμβούλευε το βρετανικό παλάτι ως ανεπίσημος σύμβουλος του πρίγκιπα της Ουαλίας

paiderastis-karolos-main
Το νέο ντοκιμαντέρ-βόμβα του Netflix με τον τίτλο «Jimmy Savile: A British Horror Story» που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, ταρακουνά τα θεμέλια της βρετανικής μοναρχίας, καθώς πραγματεύεται (μεταξύ άλλων) την σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με τον Τζίμι Σάβιλ, τον εκκεντρικό παρουσιαστή του BBC που κακοποιούσε σεξουαλικά επί σειρά ετών άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ η βασιλική οικογένεια συμβουλευόταν τον Σάβιλ κάθε φορά που ήθελε να τονίσει την δημοφιλία της ή να σκεπάσει κάποια… αμαρτία της.

Ο αστέρας του BBC, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας», υπήρξε ανεπισήμως και επί σειρά ετών ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρίγκιπα Καρόλου. Τι κι αν ο παραγωγός της σειράς τονίζει πως ο Κάρολος εξαπατήθηκε από τον Σάβιλ όπως και ο περισσότερος κόσμος στην Βρετανία; Η γκάφα του πρίγκιπα της Ουαλίας ισοδυναμεί για τους περισσότερους κοινούς θνητούς με ένα ασυγχώρητο σφάλμα…

image_6487327__1_


Ποιος ήταν ο Τζίμι Σαβίλ

Ο σερ Τζίμι Σάβιλ (1926 –2011) ήταν Άγγλος DJ, εξαιρετικά δημοφιλής τηλεοπτική και ραδιοφωνική περσόνα, που παρουσίαζε εκπομπές του BBC, συμπεριλαμβανομένων των Top of the Pops και Jim'll Fix It. Συγκέντρωσε περίπου 40 εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικές δράσεις και είχε επαινεθεί ευρέως για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Μετά το θάνατό του όμως, εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση έγιναν εναντίον του, οδηγώντας την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες άτομα, κατατάσσοντάς τον μάλιστα στην κορυφή των εγκληματιών με τέτοια δράση στην Βρετανία. Υπήρξαν τέτοιες κατηγορίες όσο ζούσε, αλλά δεν προχώρησαν, διότι είτε αγνοήθηκαν από τις Αρχές, είτε δεν έγιναν πιστευτές ή είχε "γερές πλάτες".

image_6487327__2_
Κλείσιμο


Τον Οκτώβριο του 2012, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ένα ντοκιμαντέρ του ITV ξεκίνησε την έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση  από τον Σάβιλ. Η τρομερή αποκάλυψη, που σχεδόν μονοπωλούσε τα ΜΜΕ, οδήγησε σε ένα ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και κατηγοριών εναντίον δημοσίων φορέων για συγκάλυψη ή παράλειψη καθήκοντος. Η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον Σάβιλ, με τη δράση του να καλύπτει έξι δεκαετίες και τον περιέγραψε ως «αρπακτικό σεξουαλικό δράστη» ενώ αργότερα δήλωσε ότι διενεργούνταν πάνω από 400 έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση τη μαρτυρία 300 πιθανών θυμάτων του. Τον Ιούνιο του 2014, οι έρευνες για τις δραστηριότητες του Σάβιλ σε 28 νοσοκομεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά προσωπικό και ασθενείς ηλικίας από 5 έως 75 ετών για αρκετές δεκαετίες. Είχε κακοποιήσει τουλάχιστον 72 παιδιά, με το πρώτο του θύμα το 1959 και το τελευταίο του το 2006.

Προσωπική αλληλογραφία του Καρόλου με τον Σαβίλ με οδηγίες προς... βασιλικούς «ναυτιλομένους»

Ο Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν είχαν ιδέα ότι η φιλανθρωπία του Σάβιλ ήταν ένα προκάλυμμα για δεκαετίες κακοποίησης. «Ο Κάρολος παραπλανήθηκε, όπως όλοι μας», είπε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ του Netflix, Ρόουαν Ντίκον, στους Times, προσθέτοντας: «Οι επιστολές δείχνουν την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Πρίγκιπας Κάρολος στον Τζίμι Σάβιλ. Προσπαθούσε να απευθυνθεί στον βρετανικό λαό, θέλοντας να εκσυγχρονίσει την εικόνα του. Και είδε τον Τζίμι Σάβιλ ως τον αρωγό του σε αυτό. Εκ των υστέρων, αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό».

image_6487327__3_


Η προσωπική αλληλογραφία του πρίγκιπα Καρόλου με τον Σάβιλ, αναμφισβήτητα το πιο διάσημο και δημοφιλές πρόσωπο στη Βρετανία εκείνη την εποχή, έχει χαρακτηριστεί ως καταστροφική για τον Κάρολο και είχε μια τρομερή επίδραση πάνω του . Η Άλισον Μπέλαμι, δημοσιογράφος στο Γιόρκσιρ, που έγινε βιογράφος του Σάβιλ είπε: «Ο Τζίμι Σάβιλ ήταν ανεπίσημος επικεφαλής σύμβουλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Ο Κάρολος είχε βρει τον σύνδεσμό του με τον λαό της Βρετανίας».

Το 1987, στο πρώτο γράμμα του ο Κάρολος έγραψε στον Σάβιλ : «Ίσως κάνω λάθος, αλλά εσείς είσθε αυτός που ξέρει ό,τι γίνεται. Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι, είναι να αξιοποιήσετε την επιρροή και τις διασυνδέσεις σας και να γίνει μια λίστα με προτάσεις από εσάς. Θέλω τόσο πολύ να φτάσω σε μέρη της χώρας που άλλοι δεν μπορούν να φτάσουν». Έτσι, ζητήθηκε από τον Σάβιλ να καθοδηγήσει τον μελλοντικό βασιλιά μεταξύ 1986 και 2006 σε θέματα από δημόσιες ομιλίες έως οικογενειακά ζητήματα. Εκείνη την εποχή, ο σταρ του BBC χρησιμοποίησε τη φήμη, τον πλούτο και τον έρανο που έκανε για το NHS, ως ένα μέσον ώστε να κακοποιεί σεξουαλικά όποιον ήθελε.

Ο Κάρολος έγραφε στον Σάβιλ για να του ζητήσει να τον βοηθήσει με την προβληματική εικόνα της Βασιλικής Οικογένειας - και να ενισχύσει το δικό του προφίλ - σε μια σειρά επιστολών και καρτ-ποστάλ για 20 χρόνια. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας επαίνεσε την «ευθεία κοινή λογική» του και του ζήτησε συμβουλές για τη βελτίωση των ομιλιών του και τη βοήθεια του στις δημόσιες επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Κάρολος ζήτησε επίσης από τον Σάβιλ, ο οποίος ανακηρύχθηκε ιππότης το 1990, να συμβουλεύσει την κουνιάδα του Σάρα, τη Δούκισσα του Γιορκ και τον επιρρεπή σε γκάφες και σκάνδαλα σύζυγό της, Πρίγκιπα Άντριου.

Γνωρίζοντας τις σχέσεις του με τη φιλανθρωπική… βιομηχανία, ο πρίγκιπας Κάρολος ζητούσε τις προτάσεις του Σάβιλ για δημόσιες επισκέψεις, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτά ήταν τα μέρη που θα χρησιμοποιούσε η τηλεοπτική περσόνα για να επιτεθεί στα θύματά του.

Ο μελλοντικός βασιλιάς έγραψε στον DJ μετά από μια σειρά από κακές δημόσιες εμφανίσεις τη δεκαετία του '80, ειδικά μετά την αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκωτίας (σ.σ. Στις 21 Δεκεμβρίου 1988 η πτήση 103 της Pan Am ανατινάχτηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κασετόφωνο στο χώρο αποσκευών, πάνω από το Λόκερμπι ενώ εκτελούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Η έκρηξη διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της μικρής πόλης, παρασύροντας στο θάνατο 243 επιβάτες, 16 άτομα του πληρώματος, καθώς και 11 άτομα κατοίκους του Λόκερμπι). Τότε, ο πρίγκιπας ΄Αντριου, Δούκας της Υόρκης είπε- σε μια απίστευτη λεκτική γκάφα- σε επίσκεψη στο Λόκερμπι, όπου σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι: «Υποθέτω ότι στατιστικά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή... Φυσικά επηρεάζει την κοινότητα αλλά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό."

image_6487327


Σε ένα χειρόγραφο του 1989 που αποκαλούσε «Οδηγίες για τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και το επιτελείο τους», ο Σάβιλ γράφει στον Κάρολο: «Πρέπει να υπάρχει ένα «δωμάτιο συμβάντων» με πολλές ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές, tele-textκ.λπ. Η Βασίλισσα θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε προτεινόμενη ενέργεια από μέλη της οικογένειας». ΄Εγραφε πως αυτή η μονάδα κρίσης θα διοικείται από «ένα ειδικό άτομο με σημαντική εμπειρία σε τέτοια θέματα», προσθέτοντας ότι μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τέτοια θέματα, λέγοντας: «Μπαίνω στο St James Palace και στο Buckingham Palace σε τακτική βάση». Ο πρίγκιπας ενσωμάτωσε μερικές από τις συμβουλές και απάντησε στον Σαβίλ: «Επισυνάπτω ένα αντίγραφο του υπομνήματός μου για την αντιμετώπιση κρίσεων, το οποίο ενσωματώνει τις απόψεις σου και το οποίο έδειξα στον Πατέρα μου, ο οποίος με τη σειρά του το προώθησε στη βασίλισσα».

Έγλειψε το χέρι της Νταϊάνας και «έφαγε» σπρωξιά

Ειδικοί σε θέματα της Βασιλικής οικογένειας είπαν ότι ο Σάβιλ ήταν τακτικός επισκέπτης σε διάφορα παλάτια και «τριγυρνούσε γύρω από το διαμέρισμα της Νταϊάνα» στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Φιλούσε τα χέρια των γραμματέων και «έτριβε τα χείλη του» στα μπράτσα τους ως χαιρετισμό. Ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κέι- ειδικός στα θέματα του Παλατιού- είπε ότι ο Σάβιλ κάποτε έγλειψε το χέρι της πριγκίπισσας Νταϊάνα και εκείνη τον έσπρωξε, λέγοντάς του αργότερα: «Ήταν κάτι πολύ σιχαμένο».

Μετά τον θάνατο του Σάβιλ αποκαλύφθηκε ότι φέρεται να συμβούλευε τον Κάρολο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 καθώς ο γάμος του με την Νταϊάνα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το 1989 η Νταϊάνα ηχογραφήθηκε να λέει στον παιδικό της φίλο Τζέιμς Γκίλμπεϊ: «Ο Τζίμι Σάβιλ μου τηλεφώνησε χθες και μου είπε: «Τηλεφωνώ μόνο, κορίτσι μου, για να σου πω ότι η Εξοχότατη Μύτη (ο Πρίγκιπας Κάρολος) μου ζήτησε να έρθω για να βοηθήσω την κοκκινομάλλα [τη Δούκισσα του Γιορκ] να ξεμπλέξει, και απλώς σε ενημερώνω, για να μην το μάθεις μέσω αυτής ή μέσω εκείνου. Ελπίζω να είσαι εσύ καλά».

image_6483441__6_


Να πηγαίνετε στα νοσοκομεία

Στο ντοκιμαντέρ, ο διάδοχος του θρόνου , Πρίγκιπας Κάρολος, επαινεί τον παιδόφιλο το 1983, ως το μόνο άτομο στη Βρετανία που πίστευε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια λίρες για το νοσοκομείο Stoke Mandeville σε τρία χρόνια. Οι ασθενείς και το προσωπικό που εργάζονται στους θαλάμους του Νοσοκομείου στο Μπάκιγχαμσιρ είπαν ότι έβλεπαν μέλη της βασιλικής οικογένειας διαρκώς, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία ερχόταν με τον Σάβιλ τακτικά για επισκέψεις. Μία ασθενής θυμήθηκε πώς μια φορά η Πριγκίπισσα της Ουαλίας τη ρώτησε: «Τι κάνεις όλη μέρα;», και τότε ο Σάβιλ πετάχθηκε και είπε: «Βλέπουν πορνό», κάνοντας την Νταϊάνα να κοκκινήσει και να χαμογελάσει αμήχανα.

Ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν επίσης τακτικός επισκέπτης στο Νοσοκομείο Stoke Mandeville. Μια φορά, ο φακός έπιασε αυτόν και τον Σάβιλ να χασκογελάνε καθώς ο οικοδεσπότης του Top of the Pops επέλεξε να οδηγήσει τον σύζυγο της Βασίλισσας στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, προκαλώντας τον πανικό των αξιωματικών της βασιλικής προστασίας.

Ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο είπε στο ντοκιμαντέρ του Netflix, είπε: «Αυτοί [η Βασιλική Οικογένεια] πάντα ζητούσαν τη γνώμη του για διάφορα πράγματα. Του έλεγα: «Δεν ξέρω ποιος νομίζουν ότι είσαι». Τους βλέπαμε και τους ακούγαμε να μιλούν στο τηλέφωνο με τον Σάβιλ αλλά και έρχονταν εδώ μαζί του».

image_6483441__5_


Μήπως να μη γράφει επιστολές για το καλό του θρόνου;

Γενικώς οι επιστολές του Καρόλου τον έχουν κάψει στο παρελθόν. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι δεν θα ανακατευτεί στις δημόσιες υποθέσεις όταν γίνει βασιλιάς μετά από μια σειρά από διαμάχες υψηλού προφίλ. Το 2015 έπρεπε να υπερασπιστεί την απόφασή του να γράψει μια σειρά επιστολών σε υπουργούς της κυβέρνησης, μερικές από τις οποίες είναι γνωστές ως υπομνήματα της «μαύρης αράχνης», (σ.σ. ονομάσθηκαν έτσι λόγω της χρήσης του μαύρου μελανιού στο χειρόγραφό του). Το 2004 και το 2005 προέκυψε ότι έγραψε 27 υπομνήματα με πολιτικά αιτήματα και διάφορα σχόλια που εστάλησαν στον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών, Τόνι Μπλερ και στο υπουργικό του συμβούλιο. Και μεταξύ 2010 και 2015 είχε 47 συναντήσεις με υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και 21 με κατώτερους υπουργούς – με ρυθμό περισσότερες από μία το μήνα. Μερικές από τις σημειώσεις του ήταν περίεργες, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωπικής έκκλησης για την προστασία του σπάνιου οδοντόψαρου της Παταγονίας από έναν παράνομο ψαρά 10.000 μίλια μακριά!

Σε μια δριμεία επίθεση κατά της Βασιλικής οικογένειας, ο Μαρκ Γουίλιαμς- Τόμας, του οποίου το ντοκιμαντέρ στην ITV οδήγησε στην αποκάλυψη της δράσης του Σάβιλ ως παιδεραστή και κατά συρροή σεξουαλικού παραβάτη, μιλώντας στο GB News, είπε για τη Βασιλική οικογένεια: «Θα κάνουν ό,τι κάνουν πάντα οι βασιλιάδες, δηλαδή θα στρουθοκαμηλίσουν και δε θα κάνουν καθόλου σχόλια. Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά τη σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου και του Σάβιλ καθώς και άλλων μελών της οικογένειας. Ο Σάβιλ πήγαινε πολύ συχνά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και καθόταν εκεί με τις ώρες απολαμβάνοντας το τσάι του. Ήταν πολύ, πολύ δεμένος με τον πρίγκιπα Κάρολο ακόμη και με τη λαίδη Νταϊάνα.

Ειδήσεις σήμερα

Εφετείο: Διακοπή για τον Μάιο στη δίκη του ντράμερ Γ. Γιαννόπουλου για την αποπλάνηση 6χρονης

Μπακογιάννη για γαλλικές εκλογές: Αναστεναγμός ανακούφισης στην Ευρώπη

Αγωνία για 41χρονο στη Λάρισα - Αγνοείται για 12η ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης