Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Οι Ρώσοι σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Οι Ρώσοι σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για γενοκτονία αναφερόμενος στη ρωσική επιθετικότητα - Τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους και βιάζουν γυναίκες - Έκανε λόγο και για τρομοκρατικές ενέργειες από πλευράς Κρεμλίνου και το κατηγόρησε για πόλεμο προπαγάνδας - «Να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

f23c56c9-addf-4b8b-a0e6-ce730e177bb9
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει περάσει στη δεύτερη φάση του, τους βομβαρδισμούς να μαίνονται και την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τη φρίκη στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας τη Ρωσία για σφαγές αμάχων.

«Ρώσοι στρατιώτες σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» τόνισε ο Ζελένσκι ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν οι αντίπαλοι». 

Επανέλαβε ότι οι ενέργειες των Ρώσων μοιάζουν πολύ με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και ότι η προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει το μίσος σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους και βιάζουν γυναίκες. 



Κλείσιμο
Έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη Μπούτσα, όπου καταγράφεται ένα σκηνικό φρίκης, μιλώντας για γενοκτονία

«Ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα. Στέλνω μήνυμα εκ μέρους των πολιτών που τιμούν καθημερινά τη μνήμη των νεκρών και τη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν και πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. 

«Οι ενέργειες αυτές δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των τρομοκρατών» τόνισε. 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές και για πόλεμο προπαγάνδας, λέγοντας ότι οι  Ρώσοι είναι ικανοί «να κατηγορήσουν τους πάντες, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες».

 «Θα πουν μάλιστα ότι τα βίντεο με τα πτώματα είναι στημένα», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Τιμωρήστε παραδειγματικά τη Ρωσία»

«Εχουμε απτές αποδείξεις από δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην Μπούτσα» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το Άρθρο 1, Κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός του οργανισμού μας; Ο σκοπός  είναι η διατήρηση της ειρήνης. Και τώρα ο Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάστηκε, ξεκινώντας από το άρθρο 1. Τι νόημα έχουν όλα τα άλλα άρθρα;» διερώτηθηκε, ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε παραδειγματική τιμωρία για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιτες ανάλογες ενέργειες. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε, ακόμη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

«Να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.


Τα δάκρυα του Ζελένσκι στη Μπούτσα


Την φρίκη στη Μπούκα είδε τη Δευτέρα με τα ίδια του μάτια ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του από την αρχή του πολέμου.

zelensky3__4_
 

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με κατοίκους, ενώ είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η πόλη, η οποία κατελήφθη από τους Ρώσους στις 27 Φεβρουαρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ», είπε, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι συνέβη εδώ, τι έκανε ο ρωσικός στρατός».

Όλα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος, κατήγγειλε ο ΟΗΕ

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

«Πρέπει να ερευνήσουμε, αλλά αν και μπορούμε να κατανοήσουμε το πλήγμα εναντίον μιας πολυκατοικίας, για παράδειγμα, σε ένα πλαίσιο πολέμου, είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιο θα ήταν το πλαίσιο (όταν βλέπουμε) ένα άτομο που βρίσκεται ξαπλωμένο στον δρόμο με μια σφαίρα στο κεφάλι ή απανθρακωμένο», σημείωσε.

Η Θρόσελ διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν διαθέτει προς το παρόν προσωπικό στην Μπούτσα, μια πόλη κοντά στο Κίεβο.

Ειδήσεις σήμερα

«Η Ρούλα πίστευε ότι της είχε κάνει μάγια η πεθερά της», λέει οικογενειακή φίλη Δασκαλάκη

«Ματωμένα χρήματα» κάθε πληρωμή που κάνει η Ευρώπη προς τη Ρωσία, λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

Μπακογιάννη: Πήρε θάρρος ο Πούτιν με την εκλογή Όρμπαν -Αμφισβητεί την δημοκρατία στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης