Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζουμε τον απρόκλητο πόλεμο - Τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση

Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζουμε τον απρόκλητο πόλεμο - Τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση

«Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύει την Ελλάδα και την Ευρώπη» αναφέρεται στην κοινή δήλωση μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Έμφαση στην ενέργεια και τις αυξήσεις στις τιμές τροφίμων - Η βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  

biden2
Σε κοινή δήλωση μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, προχώρησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εστίασαν στις συντονισμένες δράσεις κατά του Κρεμλίνου, στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και στη στήριξη της Ουκρανίας. 

Διεμήνυσαν την ανάγκη σεβασμού των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, ενώ υπογράμμισαν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ουκρανίας στην προάσπιση της εδαφικής της κυριαρχίας.

«Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύει την Ελλάδα και την Ευρώπη» τόνισαν Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν. 

Ανέδειξαν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία. Όπως είπαν, ειδικότερα, πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμες να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και 550 εκατομμύρια ευρώ η ΕΕ.

Οι Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν εστίασαν, ακόμη, στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, τονίζοντας ότι καταρτίζεται ειδικός σχεδιασμός. 

«Λαμβάνουμε περαιτέρω, συγκεκριμένα μέτρα στην ενεργειακή μας συνεργασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Προκειμένου να αποτρέψουμε μια πιθανή επισιτιστική κρίση που θα προκληθεί από τις αυξήσεις των τιμών και τις διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις συνδυασμένες προσπάθειές μας για την αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και να παράσχουμε άμεση επισιτιστική βοήθεια, όπου αυτό δικαιολογείται, στους εταίρους μας παγκοσμίως», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο κλιμακώνει τις επιθέσεις, τόνισαν το εξής: «Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω ποικίλων δράσεων, από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ουκρανίας όσον αφορά την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως την καταπολέμηση της κατάχρησης εικονικών νομισμάτων».

Αναλυτικά η δήλωση Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν

«Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη του αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υπερασπίζεται γενναία την πατρίδα του, και καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τη βίαιη επίθεση εναντίον της γείτονος. Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης».

«Σήμερα, συνεχίζουμε τις συντονισμένες διατλαντικές προσπάθειες για να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, να επιβάλουμε σοβαρό κόστος στη Ρωσία για τις αδικαιολόγητες ενέργειές της και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών, των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Συγκεκριμένα: Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Κλείσιμο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενισχύσει και ευθυγραμμίσει τα καθεστώτα κυρώσεών τους, μαζί με ομοϊδεάτες εταίρους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον συντονισμό των αντιδράσεων κατά της παράκαμψης των κυρώσεων. συνεχίζουμε να κινητοποιούμε και να συντονίζουμε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη των ανθρώπων εντός της Ουκρανίας, εκείνων που έχουν αναγκαστεί να φύγουν και εκείνων που πλήττονται από τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια που είναι έτοιμες να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και 550 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειές τους για προσωρινή προστασία και ανθρωπιστική εισδοχή, συμπεριλαμβανομένης της επανεγκατάστασης ή της μεταφοράς, είναι συμπληρωματικές και παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους γείτονες της Ουκρανίας. Ανακοινώνουμε νέες δράσεις για την ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν το έργο των εμπειρογνωμόνων τεκμηρίωσης εγκλημάτων πολέμου που συγκεντρώνουν στοιχεία επί τόπου στην Ουκρανία. Λαμβάνουμε περαιτέρω, συγκεκριμένα μέτρα στην ενεργειακή μας συνεργασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Προκειμένου να αποτρέψουμε μια πιθανή επισιτιστική κρίση που θα προκληθεί από τις αυξήσεις των τιμών και τις διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις συνδυασμένες προσπάθειές μας για την αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και να παράσχουμε άμεση επισιτιστική βοήθεια, όπου αυτό δικαιολογείται, στους εταίρους μας παγκοσμίως».

«Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω ποικίλων δράσεων, από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ουκρανίας όσον αφορά την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως την καταπολέμηση της κατάχρησης εικονικών νομισμάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο G7: Αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς στην προάσπιση της εδαφικής τους κυριαρχίας

Με Rafale, Spitfire, θωρακισμένα M1117 και Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων η στρατιωτική παρέλαση της 25ς Μαρτίου

Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... «Ομάδα Τίγρης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης