Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... Ομάδα «Τίγρης»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... Ομάδα «Τίγρης»

Μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφαλείας καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία - Υπό εξέταση σενάρια για «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτική «απάντηση» από το ΝΑΤΟ

biden_putin_art
Η Λευκός Οίκος έχει αναθέσει διακριτικά σε μία ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας να καταταρτίσει σενάρια αντίδρασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στην περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το εκτενές οπλοστάσιό του με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, είτε λόγω οργής για την πορεία της ρωσικής επίθεσης, είτε ως προειδοποίηση για τους Δυτικούς να μην εμπλακούν στις εχθροπραξίες.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους για την επονομαζόμενη «Ομάδα Τίγρη» που, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συναντάται τρεις φορές την εβδομάδα σε απόρρητες συνεδριάσεις, για να εξετάσει μια σειρά από σενάρια και πιθανές αντιδράσεις. Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν ενδεχόμενα «χτυπήματα» της Μόσχας σε εδάφη του ΝΑΤΟ με στόχο κονβόι που μεταφέρουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία, ή ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία. Ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που συζητείται είναι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών για την υποδοχή του κύματος προσφύγων από τη δοκιμαζόμενη χώρα, αναφέρουν οι NYT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου ο Μπάιντεν θα συναντήσει τους ηγέτες των άλλων 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μόλις πριν από έναν μήνα, όλα αυτά τα σενάρια περί χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων ή ρωσικής επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ ακούγονταν τελείως εξωπραγματικά. Σήμερα όμως, μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί στον Λευκό Οίκο και στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπορεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα του για να βγει από το στρατιωτικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε εχθές πόσο σημαντικό είναι να είναι η Συμμαχία προετοιμασμένη απέναντι στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, λέγοντας στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ότι, ακόμα κι αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής μόνο εντός των συνόρων της Ουκρανίας, αυτά μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες και για τους κατοίκους των εθνών του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ αναφερόταν πιθανώς στους φόβους ότι χημικά ή ραδιοενεργά νέφη θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας, γράφουν οι NYT. Ένα ζήτημα υπό εξέταση είναι εάν αυτού του είδους οι «παράπλευρες απώλειες» θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως «επίθεση» κατά του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον καταστατικό του χάρτη, και ενδεχομένως να απαντηθούν στρατιωτικά.

Η τρέχουσα σύνθεση της «Ομάδας Τίγρης» δημιουργήθηκε με τις οδηγίες του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών. Μια προηγούμενη «έκδοση» της ομάδας είχε εργαστεί προηγουμένως για μήνες, πίσω από τα παρασκήνια, προετοιμάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Εκείνη η ομάδα έπαιξε ζωτικό ρόλο στην κατάρτιση εκτενών σχεδίων για πακέτα κυρώσεων, στρατιωτική ενίσχυση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα αυτά τα σχέδια εκμεταλλεύονταν τα ευάλωτα σημεία της Μόσχας και είχαν ως συνέπεια να ασκηθεί τελικά τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και την οικονομία της Ρωσίας.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» είναι φυσικά ο καθορισμός της «κόκκινης γραμμής» που, εάν ξεπεραστεί από τη Μόσχα, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εξαιρετικά διστακτικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, φοβούμενος ότι η άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. «Θα ήταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» είχε πει πρόσφατα.

Μια δεύτερη ομάδα αξιωματούχων που δημιουργήθηκε επίσης στις 28 Φεβρουαρίου από τον κ. Σάλιβαν αναζητά ευκαιρίες για τις ΗΠΑ να βελτιώσουν σε βάθος χρόνου τη γεωπολιτική τους θέση, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Εντός του Λευκού Οίκου πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος ηγέτης έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, το οποίο πρόκειται να τσακίσει τη ρωσική οικονομία, να βλάψει το στάτους της και να κρατήσει πιθανούς συμμάχους μακριά για χρόνια.

Άλλοι αξιωματούχοι πάντως προειδοποιούν ότι είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο του πολέμου και είναι εξαιρετικά πρόωρο να βγάζουμε συμπεράσματα...



Ειδήσεις σήμερα:

O Μπόρις Τζόνσον γελούσε και... έκανε γκριμάτσες ενώ υπουργός μιλούσε για τα δεινά των Ουκρανών!

Η Ελλάδα δεσμευμένη στην προσπάθεια να ανακουφιστούν τα δεινά των κατοίκων της Μαριούπολης, λέει ο Δένδιας

Παρουσία Μπάιντεν συνεδριάζει το ΝΑΤΟ - «Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία» λέει ο Στόλτενμπεργκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης