Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Ουσμάνοφ προσπάθησε να πουλήσει τη έπαυλή του στο Λονδίνο πριν του επιβάλουν κυρώσεις

Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Ουσμάνοφ προσπάθησε να πουλήσει τη έπαυλή του στο Λονδίνο πριν του επιβάλουν κυρώσεις

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να πουλήσει την έπαυλη αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών σε φίλο του μεγιστάνα – Άγνωστο παραμένει που βρίσκεται σήμερα

usmanov_putin
Σε μια προσπάθεια να πουλήσει την 50 εκατομμυρίων λιρών έπαυλη που διαθέτει στο Λονδίνο επιδόθηκε ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης και φίλος του Πούτιν Αλίσερ Ουσμάνοφ, πριν η βρετανική κυβέρνηση του επιβάλλει κυρώσεις.

Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Άρσεναλ προσπάθησε να πουλήσει το σπίτι, που θεωρείται από τις πιο ακριβές επαύλεις του Λονδίνου, πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποκαλύπτει η Daily Mail.

Σήμερα άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο ολιγάρχης, πάντως πηγές υποστηρίζουν ότι η σύζυγός του Ιρίνα Βίνερ και ο ανιψιός του ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν, ο 68χρονος σήμερα Ουσμάνοφ είναι από τους πλέον πλούσιους άνδρες της Βρετανίας και ήλπιζε να πουήσει την έπαυλη που διαθέτει στο βόρειο Λονδίνο σε φίλο του μεγιστάνα.

Εδώ και χρόνια, ο ολιγάρχης θεωρείται πολύ στενός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάντως πρόσφατα επιδόθηκε σε προσπάθειες να προστατεύσει την τεράστια περιουσία του και έκανε κινήσεις για να την πουλήσει. Ωστόσο οι προσπάθειές του φαίνεται να έχουν αποτύχει, μετά την αποκάλυψη της κυβέρνησης ότι η έπαυλη είναι περιουσιακό του στοιχείο.

usmanov



Του απαγορεύτηκε να επισκέπτεται τα σπίτια του ή να τα πουλήσει

Ο Ουσμάνοφ, που θεωρείται μεγάλος οικονομικός στηρικτής της Έβερτον, κατονομάστηκε μαζί με τον Ιγκόρ Σουβάλοφ ως ολιγάρχες με δεσμούς με το Κρεμλίνο που μπήκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκεται το σπίτι στο βόρειο Λονδίνο και μια έκταση του 16ου αιώνα στο Σάρεϊ, όπου παλαιότερα κατοικούσε ο Αμερικανός μεγιστάνας πετρελαίου Ζαν Πολ Γκετί. Πλέον ο Ουσμάνοφ δεν μπορεί ούτε να επισκεφθεί την περιουσία του ούτε να την πουλήσει.

Κλείσιμο
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Γερμανία του δέσμευσε το υπερπολυτελές γιοτ των 157 μέτρων Dilbar, που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία και του παραδόθηκε το 2016 έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έπαυλη στο Λονδίνο αγοράστηκε το 2008 έναντι 48 εκατομμυρίων λιρών, ενώ ο ολιγάρχης είχε γείτονες μεταξύ άλλων τον Τζουντ Λο και παλαιότερα τους Τζορτζ Μάικλ και την Κέιτ Μος.

From plastic bag to a MultiBillion dollar empire - Alisher Usmanov.


Ο Ουσμάνοφ ήταν ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Ουσμάνοφ είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας, όντας ο κύριος μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon και ο μεγαλύτερος χορηγός της γυναικείας ομάδας του Έβερτον. Παράλληλα, διαθέτει μερίδιο στον ρωσικό γίγαντα μετάλλων Metalloinvest, που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος πόρος σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Οι δεσμοί του με τον Πούτιν υπερβαίνουν τα όρια των επιχειρήσεων. Η σύζυγός του, Ιρίνα, είναι η επικεφαλής προπονήτρια της ρωσικής γυμναστικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής, ενώ φέρεται ότι βοήθησε την Αλίνα Καμπάεβα, που πολλοί θεωρούν ότι είναι η ερωμένη του Πούτιν, να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.


Ο Ουσμάνοφ επίσης ηγήθηκε της Gazprom Invest holding το διάστημα 2000-2014, ενώ τη δεκαετία του 1980 φυλακίστηκε για διαφθορά και έμεινε στη φυλακή για έξι χρόνια. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο του Ουζμπεκιστάν ακύρωσε την καταδίκη του, υποστηρίζοντας ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

usmanov2
usmanov1


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έγινε το επεισόδιο στο ψυχιατρικό νοσοκομείο με τη νεκρή τρόφιμο


«Είμαι καλά αλλά κουρασμένος και τρελαμένος», οι πρώτες δηλώσεις Κυπαρίσση από το σπίτι του - Δείτε βίντεο


Πόλεμος διαρκείας ή διπλωματική λύση; - Το BBC προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη μέρα στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης