Κρίση στην Ουκρανία - Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία δεν τήρησε ποτέ τις υποχρεώσεις της

Κρίση στην Ουκρανία - Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία δεν τήρησε ποτέ τις υποχρεώσεις της

«Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των συμφωνιών του Μινσκ, η Μόσχα άρχισε να παριστάνει ότι τα όπλα της, τα συστήματα πυροβολικού και οι αντιαεροπορικοί της πύραυλοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ στην Ουκρανία» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

blinken_antony
Αλλεπάλληλα μηνύματα φτάνουν από την αμερικανική πλευρά λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου με τις οποίες έπεσε σε επίπεδα πολικών θερμοκρασιών το θερμόμετρο των διμερών σχέσεων. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των επαρχιών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ προκάλεσε έναν πόλεμο δηλώσεων όπως και έναν πυρετό διπλωματικών διεργασιών. Λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ έστειλε δραματικό μήνυμα για επίθεση ευρείας κλίμακας από το Κρεμλίνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ρωσία «δεν εκπλήρωσε ποτέ τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ».

Επισήμανε, δε, ότι οι τελευταίες κινήσεις της Μόσχας συνιστούν την αρχή μιας σύρραξης. 

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, υπογράμμισε ότι  η Ρωσία «δεν υποστήριξε κατάπαυση του πυρός, δεν έχει αφαιρέσει τα βαρέα όπλα της από τις απαγορευμένες ζώνες, ούτε έχει παραχωρήσει πρόσβαση στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης».

«Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των συμφωνιών του Μινσκ, η Μόσχα άρχισε να παριστάνει ότι τα όπλα της, τα συστήματα πυροβολικού και οι αντιαεροπορικοί της πύραυλοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ στην Ουκρανία», συνέχισε.

Κλείσιμο
«Προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι όλα ήταν μια απάτη και πως η Ρωσία δεν έλαβε ποτέ μέρος σε σύγκρουση. Τώρα η Ρωσία έδειξε στον κόσμο τις αληθινές της προθέσεις, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση», το μήνυμα που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Όπως διεμήνυσε η Συμμαχία, αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία οπότε, όπως υπογραμμίζει, έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Omicron οδηγεί σε σταθεροποίηση της κατάστασης» είπε ο Τσιόδρας, που βλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα

Ζελένσκι: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Συρμαλένιος συμφωνεί «εν μέρει» με Τσακαλώτο για τις ατυχείς επιλογές συμβούλων από τον Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης