ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Πούτιν, ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Πούτιν, ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον Πούτιν να επιλέξει τη διπλωματία, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις συμφωνίες του Μινσκ

stoltenberg
Σε ένα σκηνικό ανάφλεξης και ψυχροπολεμικού κλίματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία των ουκρανικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εφαδικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά. 

Το 2015, όπως αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ, τα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία είναι μέλος η Ρωσία, επαναβεβαίωσαν την εκτίμηση περί ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι κομμάτι της Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. 

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία με το να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές. Επιχειρεί ακόμη να βρει ένα πρόσχημα για να εισβάλλει ξανά στην Ουκρανία», συνέχισε. 

«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας με βάση τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Οι σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να αποσύρει τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Η αναγνώριση ανεξαρτησίας δύο ουκρανικών επαρχιών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εφαδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και τα μέλη της θα αντιδράσουν ενωμένα, αποφασιστικά και με αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχόλιό της μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, νωρίτερα, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος. Oι New York Times, σχολιάζοντας το διάγελμα, χαρακτήρισαν οργισμένη την ομιλία Πούτιν, κατά την οποία «πάτησε» πάνω στην ιστορία. 

Ειδήσεις σήμερα:

Eρχεται το car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

«Είναι ζωντανός, περιμένει να τον βοηθήσουμε» λέει η σύζυγος του αγνοούμενου Νικόλα Μπεκιάρη στο Euroferry Olympia

Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο - Σε λειτουργία το myKtimatologioLive
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης