Ουκρανία - Δραματικό μήνυμα από ΝΑΤΟ: Αναμένεται επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία

Ουκρανία - Δραματικό μήνυμα από ΝΑΤΟ: Αναμένεται επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία

«Η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας - Ο Πούτιν υποστήριξε νωρίτερα πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

stoltenberg
«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση», το μήνυμα που στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, οι διπλωματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις και το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. 

Όπως διαμηνύει η Συμμαχία, αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία οπότε, όπως υπογραμμίζει, έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Το νέο μήνυμα Μπάιντεν 

Με την ανάφλεξη στα ρωσοουκρανικά σύνορα να έχει επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα και τη Δύση να έχει προετοιμάσει δέσμη κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με τη διπλωματική κρίση στις 20:00 απόψε (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από ένα 24ωρο, μετά το διάγγελμα Πούτιν, που χαρακτηρίστηκε εμπρηστικό και ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας μεγάλης σύρραξης, η εκρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικοί και εμπορικοί περιορισμοί στις δύο ουκρανικές επαρχίες που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Ρώσο πρόεδρο.

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Omicron οδηγεί σε σταθεροποίηση της κατάστασης» είπε ο Τσιόδρας, που βλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα

Ζελένσκι: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Συρμαλένιος συμφωνεί «εν μέρει» με Τσακαλώτο για τις ατυχείς επιλογές συμβούλων από τον Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης