Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Αφγανιστάν - ΟΗΕ: Συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε στείλει το μήνυμα για τερματισμό της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής

taliban-arthro
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι «ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών».

Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει για το Αφγανιστάν, ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται με τα τουρκικά και άλλων χωρών στρατεύματα προκειμένου να καθαρίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και να επιτραπεί η επανάληψη των διεθνών πτήσεων εκκένωσης, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω της «εισβολής» στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης ενός πλήθους Αφγανών, που επιχειρούν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είπε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται με άλλους στρατιωτικούς, Τούρκους και από άλλες χώρες, για να διαλύσουν το πλήθος. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Κίρμπι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Κίρμπι ανέφερε πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη τάγματος στην Καμπούλ, με το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 6.000 ο αριθμός των στρατιωτών που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Γερμανία: Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση 

Κλείσιμο
Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας

«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.

«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.

«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.

Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Κίνα, το Πακιστάν και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι με τον οποίο συζήτησαν τον συντονισμό των χωρών τους σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως και για τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα

Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς - Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ

Φωτιές: Στα Βίλια φτάνουν οι φλόγες - Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός - Μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά στην Κερατέα

Αφγανιστάν: Το χάος στην Καμπούλ σε δορυφορικές φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης