Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Κλειδί το Ε9 για τις αποζημιώσεις -  Η διαδικασία με τα 3 στάδια - Πότε και πώς θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για ακίνητα και επιχειρήσεις

pyropliktoi_var
Μέσα στα επόμενα 24ωρα (έως την ερχόμενη Τετάρτη) αναμένεται να ανοίξει η διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, την έκταση της ζημίας που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές. Στόχος είναι να “τρέξει” η πρώτη φάση όπως και η αντίστοιχη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δηλαδή να ξεκινήσουν πληρωμές 3-4 ημέρες μετά τις πρώτες αιτήσεις.

Το όλο πακέτο αποζημίωσης των πυρόπληκτων, ύψους 500 εκατ ευρω, θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

1. Αρχικά και με βάση τις δηλώσεις Ε9 (δηλαδή τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία) θα δοθούν προκαταβολές έναντι των ποσών της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων. Αν κάποιοι "υπερβάλλουν" σε ότι αφορά την έκταση της ζημιάς, θα αναγκαστούν στην επόμενη φάση ,να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Με βάση του εντυπο Ε9 θα αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης.

2. Μετά την εκταμίευση της πρώτης αρωγή, θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών. Σε ότι αφορά τις κατοικίες υπεύθυνο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις επιχειρήσεις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα στο β' στάδιο θα γίνε η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή φακέλου του πληττόμενου (για την στεγαστική συνδρομή η έκδοση τους πορίσματος των έλεγχων των περιφερειών (για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων) Αυτό το στάδιο θα πάρει 1 με 2 μήνες. Όμως οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις- αγρότες θα μπορούν να ζητούν προκαταβολή 20% επί της συνολικής ζημιάς. Η καταβολή θα εγκρίνεται εφόσον το ποσό της προκαταβολής ξεπερνά το ποσό της πρώτης αρωγής.

3. Η τρίτη και τελική φάση θα ολοκληρωθεί ανάλογα με την ταχύτητα που θα κινηθούν οι ειδικές επιτροπές για την εκτίμηση των ζημιών. Σε αυτήν τη φάση οι πυρόπληκτοι θα λάβουν το υπόλοιπο των επιχορηγήσεων που δικαιούνται, αφού συνυπολογιστεί η πρώτη αρωγή και η προκαταβολή. Την επόμενη άνοιξη και ανάλογα με το πόσο "ζωντανή" θα είναι η κάθε καλλιέργεια, θα αποτιμηθεί η ζημιά και ο κάθε πληγέντας αγρότης θα αποζημιωθεί σε ποσοστό έως και 70% της ζημιάς που υπέστη.

Αποζημιώσεις ακινήτων

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αρχικά θα δοθούν οι εξής προκαταβολές για την στεγαστική συνδρομή:

Για κατοικίες:

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αποζημίωση για οικοσκευή να μην αφορά μόνο στην κύρια κατοικία όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στη δευτερεύουσα. Στην γ’ φάση, δηλαδή με την τελική εκτίμηση από τις επιτροπές, θα γίνει η εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ως Στεγαστική Συνδρομή. Εφόσον η κατοικία είναι ασφαλισμένη, το τελικό ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα υπολογιστεί για το ανασφάλιστο ποσοστό του ακινήτου.

Οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες

4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών

2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Αποζημιώσεις επιχειρήσεων

Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή.

Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων.

Η διαδικασία έχει ως εξης:

1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις: Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και

2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Στη β΄ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.

2. Επιχορήγηση καλλιεργειών: Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:

4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και

1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Στην γ' φάση, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής

Ειδήσεις σήμερα: 

Παυλάκης: «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα - Πρέπει να θεωρείται καινούργιος ιός

Μητσοτάκης στο CNN: Με το 112, εκκενώσαμε με ασφάλεια περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους

Αφγανιστάν: Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης