Βραζιλία: Η πόλη Σεράνα μετατράπηκε σε «όαση υγείας» μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς

Βραζιλία: Η πόλη Σεράνα μετατράπηκε σε «όαση υγείας» μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς

Επανήλθε η ελπίδα

brazil_vaccine_covid
Στη Σεράνα, μια πόλη στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι θάνατοι από κορωνοϊό μειώθηκαν κατά 95% μετά τον εμβολιασμό σχεδόν όλου του ενήλικου πληθυσμού κατά της νόσου, μετέδωσε χθες Κυριακή ο τηλεοπτικός σταθμός Globo TV.

Με 45.000 κατοίκους η Σεράνα είναι μια όαση υγείας στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 παγκοσμίως (περισσότερους από 461.000), και μέχρι στιγμής προχωρά με βραδείς ρυθμούς την εκστρατεία ανοσοποίησης λόγω έλλειψης εμβολίων.

Το ινστιτούτο Butantan, το οποίο παράγει στη Βραζιλία το εμβόλιο Coronavac της κινεζικής Sinovac Biotech, μελέτησε την κατάσταση στη Σεράνα.

Όταν ξεκινούσε η εκστρατεία εμβολιασμού στην πόλη παρατηρούνταν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όμως η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε μόλις εμβολιάστηκε το 75% των κατοίκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές χώρισαν την πόλη σε τέσσερις περιοχές για να κατανοήσουν ποιο είναι το όριο μετά το οποίο περιορίζεται η εξάπλωση της covid-19 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο αφού οι κάτοικοι τριών περιοχών έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο αριθμός των συμπτωματικών ασθενών μειώθηκε κατά 80% και των νοσηλειών κατά 86%. Οι θάνατοι λόγω covid-19 μειώθηκαν κατά 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Butantan.

Οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Σερένα εξακολουθούν να παρατηρούν άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αντίστοιχο πείραμα διεξάγεται σε μια άλλη πόλη της πολιτείας Σάο Πάολο, της πιο πλούσιας της Βραζιλίας. Η Μποτουκάτου σκοπεύει να εμβολιάσει τους περισσότερους από τους 148.000 κατοίκους της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Κύπρο: Άντεξε το κυβερνών κόμμα - Απώλειες για την αντιπολίτευση

Ανοίγουν σήμερα ανώτερες δραματικές σχολές και σχολές χορού - Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Έντυπο Ε9: Τέλος χρόνου για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης