Στη Σύνοδο Κορυφής η «κρατική αεροπειρατεία» από τη Λευκορωσία - Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΟΗΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής η «κρατική αεροπειρατεία» από τη Λευκορωσία - Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες  - Tην άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν – Καταδικάζουν ΟΗΕ και ΗΠΑ - Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ - Η Λιθουανία ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατία»  και ζητά απαγόρευση πτήσεων πάνω από το FIR της Λευκορωσίας

ryanair-0_2
Στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί το ζήτημα της αναγκαστικής πτήσης προσγείωσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο ΑθήναΒίλνιους, από τη Λευκορωσία, που συνέλαβε αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως  εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει το ζήτημα στους ηγέτες των «27», ενώ «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τη Λευκορωσία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».

Belarus arrests journalist Roman Pratasevich after diverting Ryanair flight to Minsk


Κλείσιμο
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε διαμηνύοντας ότι «το περιστατικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για
«σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».

«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.


Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ζητά η Πρόεδρος της Κομισιον

Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ζητά με μήνυμά της στο twitter η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ μιλάει για «συνέπειες» στη Λευκορωσία.

«Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την πειρατεία στην πτήση της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Η επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η Βέρα Γιούροβα, έκρινε από την πλευρά της ότι το επεισόδιο «δείχνει ως πού μπορεί να φθάσει μια δικτατορία για να φιμώσει μια επικριτική φωνή», προσθέτοντας πως «οι δημοκρατίες πρέπει να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, να υπερασπιστούν τις αξίες τους και να αναλάβουν δράση».

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το συμβάν αυτό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Λουκασένκο και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος λευκορώσων αξιωματούχων σε αντίδραση στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν, όπως και η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας επίσης τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων». Απαιτείται ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή τους.

Παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, που βάζουν στο στόχαστρο τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, ο λευκορώσος πρόεδρος, με την υποστήριξη της Μόσχας, δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη ότι θα επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, απεναντίας ενίσχυσε την καταστολή.



Η Λιθουανία ζητά απαγόρευση πτήσεων στο FIR της Λευκορωσίας


Η Λιθουανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού ώστε να αποφεύγονται οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ζητηθεί επίσης να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Παράλληλα η Λιθουανία ζήτησε από τα κράτη μέλη να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν, αφού χρησιμοποιήθηκε μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Nexta, Ryanair, КГБ Беларуси: разбираем спецоперацию по задержанию Протасевича.


Καταδικάζει και ο ΟΗΕ

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Ryanair bomb alert: Flight forced into emergency landing – fighter jet sent to intercept


Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση πραγματοποίησε και το ΝΑΤΟ που ζήτησε διεθνή έρευνα για το περιστατικό.

Η Συμμαχία χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

«Παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελλόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ενέργεια της Λευκορωσίας

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε έντονα την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία χθες Κυριακή και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό, αξιώνοντας να συγκληθεί το ταχύτερο το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ζητεί την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ενώ τονίζει πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει τη «συντομότερη δυνατή σύγκληση του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ για να εξεταστούν αυτά τα γεγονότα».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «συντονίζουμε στενά την αντίδρασή μας με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και Λιθουανών και Ελλήνων αξιωματούχων».




Ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας ζητεί από τις ΗΠΑ «σθεναρή διατλαντική αντίδραση» - το Βίλνιους διενεργεί έρευνα για «τρομοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, γνωστοποίησε χθες ότι συζήτησε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ την εκτροπή στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό το Βίλνιους και ζήτησε να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από μέρους της Δύσης για την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου.

«Στη διάρκεια της συζήτησης» τονίστηκε «ότι αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να συναντήσει σθεναρή διατλαντική αντίδραση», ανέφερε ο κ. Λάντσμπεργκις σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στο Βίλνιους.

Η έρευνα αφορά πειρατεία αεροσκάφους για «τρομοκρατία» και παραβίαση διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε τόνισε σε δημοσιογράφους νωρίτερα ότι οι αρχές επρόκειτο να πάρουν καταθέσεις από πολλούς από τους επιβάτες στο αεροσκάφος της Ryanair. «Αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά», σημείωσε η κυρία Σιμονίτε στο αεροδρόμιο της λιθουανικής πρωτεύουσας, όπου συναντήθηκε με επιβάτες του αεροπλάνου.

Η Λευκορωσία έστειλε χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της να αναχαιτίσει το Boeing 737. Ο ιστότοπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής του Ρομάν Προτάσεβιτς, που επέβαινε στο αεροσκάφος, συνελήφθη όταν αυτό προσγειώθηκε στο Μινσκ, πληροφορία που επιβεβαίωσε αργότερα η λευκορωσική κρατική τηλεόραση.

Το γεγονός προκάλεσε οργή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.




Ειδήσεις σήμερα:


Self test: Μέσα στην εβδομάδα και όχι υποχρεωτικά από αύριο η δήλωση των τεστ - Τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Επιχείρηση Moonlight: Πώς η Σελήνη θα γίνει η «8η Ήπειρος» του ανθρώπου - Φωτογραφίες από το σχέδιο της ESA


«Δεν φοβόμαστε» διαμηνύει η σύζυγος του Νίκου Χαρδαλιά μετά την επίθεση στην επιχείρησή της  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης