Ισπανία: Ο Σάντσεθ απέλασε 2.700 μετανάστες σε μια μέρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ απέλασε 2.700 μετανάστες σε μια μέρα

Πάνω από 6.000 μετανάστες έφτασαν από το Μαρόκο στη Θέουτα κολυμπώντας ή με βάρκες  - Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γαλλία μιλώντας για «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και την Ευρώπη» - Ο στρατός περιπολεί στα σύνορα

ceuta
Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης της Μαδρίτης η Θέουτα, όπου τις τελευταίες ώρες εισήλθαν πάνω από 6.000 μετανάστες από το Μαρόκο. Ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, ο Σάντσεθ ακύρωσε την συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω της σοβαρότητα της κατάστασης στη Θέουτα.



«Προτεραιότητά μου είναι προς το παρόν να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την πλήρη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης» η οποία θα δείξει «το μεγαλύτερο σθένος για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας» υπογράμμισε ο Σάντσεθ σε μήνυμά του στο Twitter.

Κλείσιμο


Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να «αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα» μετά τη συρροή περίπου 6.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».



«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως μεταβαίνει σήμερα επιτόπου, καθώς και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.



Η Ισπανία έστειλε πίσω 2.700 μετανάστες

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαριάσκα ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν χθες, στη Θέουτα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισπανός υπουργός πρόσθεσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο.



Ωστόσο, μετανάστες συνεχίζουν σήμερα να εισέρχονται στη Θέουτα προερχόμενοι από το Μαρόκο.

Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν γίνει τοξικές μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης του Ραμπάτ.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, υποσχέθηκε υποσχέθηκε «μεγαλύτερη αυστηρότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια» των κατοίκων της Θέουτα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συρροή των μεταναστών και κάλεσε το Μαρόκο να εμποδίσει τις «άτακτες αναχωρήσεις» από την επικράτειά του.



Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές

Σύμφωνα με εικόνες της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης, μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κολυμπώντας ή πεζή κατά μήκος της παραλίας, παρά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και ενισχύσεων των δυνάμεων της τάξης στην ισπανική πλευρά.

Οι αφίξεις συνεχίζονται, «αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του χθεσινού (Δευτέρα)», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Από τους 6.000 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, κολυμπώντας ή πεζή, όταν η παλίρροια το επέτρεπε, οι χίλιοι ήταν ανήλικοι, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.



Όπως αναφέρουν η ισπανική εφημερίδα «El Pais» και το πρακτορείο ειδήσεων «Europa Press», που επικαλούνται πηγές της αστυνομίας, η ιβηρική χώρα κατηγορεί το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Για να εισέλθουν στη Θέουτα οι μετανάστες χρησιμοποίησαν φουσκωτά σωσίβια, άλλοι φουσκωτές βάρκες και άλλοι περπάτησαν εκεί όπου η θάλασσα «είχε τραβηχτεί».

Από πηγή στο ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το Reuters, έγινε επίσης σήμερα γνωστό πως η ισπανική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο.

Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία. «Αυτό αρχίζει αμέσως», δήλωσε η πηγή χωρίς να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν.

Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακο για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους. η ισπανική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία.

«Αυτό αρχίζει αμέσως» δήλωσε η πηγή χωρίς να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν. Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακα για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους.

Η Θέουτα (βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ) όπως και η Μελίγια είναι αυτόνομες ισπανικές πόλεις που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική.

Σε περίοδο διπλωματικής έντασης η ροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα

Οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε μια συγκυρία διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, βασικός σύμμαχος της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την «δυσφορία του» για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί, του Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του «Μετώπου Πολισάριο».

Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως «μη αυτόνομο έδαφος» από τα Ηνωμένα Έθνη, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Πολισάριο ζητεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης ενώ το Ραμπάτ, που θεωρεί τη Σαχάρα «εθνικό ζήτημα», προτείνει αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στους ψηλούς συνοριακούς φράκτες που χωρίζουν τον θύλακα από το Μαρόκο.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέες αποκαλύψεις Καλογρίτσα: Τα SMS που αντάλλασσε με τον Νίκο Παππά - Δείτε έγγραφο

Η «ειλικρινής συγγνώμη» της Έλενας Ακρίτα για τα «καπάκια» και το «καρφί» του Κώστα Μπακογιάννη

Amazon: Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των ιστορικών στούντιο του Χόλιγουντ «ΜGM Studios»  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης