Μητσοτάκης - Σάντσεθ στο Μαξίμου: Συγχαρητήρια από την Ισπανία για το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Μητσοτάκης - Σάντσεθ στο Μαξίμου: Συγχαρητήρια από την Ισπανία για το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Έμφαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις πατέντες στα εμβόλια και την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον Πέδρο Σάντσεθ - Συμφωνία για ακόμη πιο στενές σχέσεις σε πολλούς τομείς

mitsotakis_santses1
Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, η διαχείριση της επόμενης μέρας της πανδημίας, οι πατέντες των εμβολίων, αλλά και οι στενότερες σχέσεις σε σειρά τομέων τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πολλά συνδετικά στοιχεία των δύο χωρών, ενώ έδωσε έμφαση στο ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του. 

Στόχος η παραγωγή περισσότερων εμβολίων και η εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μαζικής παραγωγής εμβολίων, με στόχο τον εμβολιασμό πολιτών από τρίτες χώρες.

«Αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης», ανέφερε, εξηγώντας: «Ζητούμενο η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. «Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».





Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez



Στο επίκεντρο η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ισπανίας - Ελλάδας

Για τις σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε τουρισμό, εκπαίδευση, ενέργεια, τομείς που θα συμπεριληφθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε Ισπανία και Ελλάδα είναι από τις πρώτες που κατέθεσαν τα εθνικά σχέδια και θα εγκριθούν τον Ιούνιο.

Κλείσιμο
«Οι στόχοι Ελλάδος και Ισπανίας συγκλίνουν. Ήδη η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί, με την απόσυρση των πρώτων λιγνιτικών μονάδων. Και η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως δείχνει στη χώρα μας η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών».

Η Ισπανία «απορρίπτει τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την Τουρκία αλλά και την Λιβύη, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την απεμπλοκή για ξένους στρατούς, ενώ κοινό είναι το ενδιαφέρον για τη νομιμότητα στην παγκόσμια θάλασσα. Η Ισπανία, όσον αφορά στην Τουρκία «ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για διμερή αλλά για ευρωπαϊκά θέματα και είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και με το διεθνές δίκαιο».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους προβληματισμούς για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις παράνομες ροές και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ένα πρόβλημα που αφορά όλους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να επιμερίσει τις ευθύνες».

Ο Σάντσεθ εξήρε την μεγάλη ταχύτητα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και εξήρε την αμοιβαία αδελφοσύνη που αισθάνονται οι δύο λαοί και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

«Η πανδημία ήταν πολύ δύσκολη στην Ευρώπη. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι που έγινε ειδικά μετά τον περασμένο Μάρτιο, όταν ένας ιός που ήταν άγνωστος μας προκάλεσε τόση μεγάλη ζημία. Ως λαός αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού. Δράττομαι την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Ελλάδα γι’ αυτή τη συμμαχία και τη βοήθεια», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σε μια καινούρια φάση της πανδημίας. Χάρη στον εμβολιασμό μπορούμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι απέναντι στην πανδημία που η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν υποστεί. Για άλλη μια φορά θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ μεγάλη ταχύτητα, την τεράστια ταχύτητα με την οποία κάνει τον εμβολιασμό. Και στην Ισπανία, τα δεδομένα του εμβολιασμού μας κάνουν αισιόδοξους. Τουλάχιστον το ¼ του Ισπανικού πληθυσμού έχουν πληθυσμού και 6 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν και τις δύο δόσεις. Σε διάστημα 100 ημερών, θα έχουμε το 70% του πληθυσμού μας εμβολιασμένο, πριν τελειώσει το καλοκαίρι, ώστε να ξεκινήσει με περισσότερη ασφάλεια».

«Κοινοί στόχοι στο μεταναστευτικό»

Ο Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για όλες τις πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε θέματα ανάπτυξης και σε θέματα ηλεκτρονικής ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, βοηθά τους οικονομικούς κλάδους. Ανάλογες ενέργειες γίνονται στην Ισπανία. Οι χώρες που ακόμη δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα πλάνα για να χρηματοδοτήσουν αυτά τα πλάνα, ενδεχομένως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση. Μετά τους εμβολιασμούς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη.

Για τις διμερείς σχέσεις, ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι είναι εξαιρετικές, αλλά πρέπει να βελτιωθούν, ειδικά στον εμπορικό τομέα. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τις μεταφορές, την αγροβιομηχανία. Όπως είπε, υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες και συγκυρίες. Οι δύο χώρες, ανέφερε, έχουν κοινούς στόχους στο μεταναστευτικό, όπου Ελλάδα και Ισπανία που πλήττονται λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενέργεια και στον τουρισμό.

Οι δύο πρωθυπουργοί στις 16:30 θα μετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα συζητήσουν με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

Επιπλέον, στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Tζεφ Μπέζος: Αγοράζει γιοτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων με έκταση μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Self test - Πελώνη: Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος με αρνητικό τεστ να διαγνωστεί θετικός

Πτολεμαϊδα: Ο 50χρονος είχε σκοτώσει τη μητέρα του εδώ και δύο μέρες - Τους βρήκε ο θείος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης