Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα λόγω της ανισότητας στα εμβόλια

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα λόγω της ανισότητας στα εμβόλια

Η ακτιβίστρια για το κλίμα τόνισε ότι η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι στην καρδιά της κλιματικής κρίσης – Η σύνοδος του ΟΗΕ θα διεξαχθεί στη Σκωτία τον Νοέμβριο

greta_thunberg1
Την πρόθεσή της να μην παρευρεθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) δήλωσε η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, επικαλούμενη ανησυχίες για την ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στη Σκωτία, ωστόσο η ακτιβίστρια έγραψε στο twitter: «Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην “καρδιά” της κλιματικής κρίσης. Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Η Τούνμπεργκ άσκησε κριτική στις «απρόθυμες» χώρες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.

«Βέβαια θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης. Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως...)», έγραψε στο twitter, αναφερόμενη στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Ζήτησε την ακύρωση της διάσκεψης της Γλασκώβης


Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί. «Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους», υποστήριξε. 

Ωστόσο, πρόσθεσε, μία καθυστέρηση δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές [αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου] μας. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα», ανέφερε.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι, U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ

Στο κάστρο του Γουίνδσορ η ιδιωτική κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου

Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης