Μιχαήλ Μισούστιν: Στην Αθήνα σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός για το 1821

Μιχαήλ Μισούστιν: Στην Αθήνα σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός για το 1821

Ο Ρώσος πολιτικός θα φτάσει στη χώρα μας στις 14:00 και θα τον υποδεχθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας - Ένας «σούπερ γραφειοκράτης» με αγάπη για τη μουσική και το χόκεϊ και αρκετούς συνδετικούς κρίκους με τον Πούτιν

Mishustin_arxeio
Ένας τεχνοκράτης που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ του με την πολιτική. Ερασιτέχνης πιανίστας και συνθέτης δημοφιλών ρωσικών τραγουδιών. Λάτρης των νέων τεχνολογιών και πιστός οπαδός του χόκεϊ. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του, ελάχιστα γνωστού ακόμα και στην ίδια του τη χώρα, πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν, σπούδασε στο τεχνολογικό ινστιτούτο της ρωσικής πρωτεύουσας προτού αναλάβει κρατική θέση στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της χώρας. Από το 1998 εργάστηκε ως επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του και την αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες για να εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα χωρίς να επιβάλει επιπλέον φόρους. Ένας «σούπερ γραφειοκράτης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει το Bloomberg, ο Μιχαήλ Μισούστιν κατάφερε να φέρει όχι μόνο αποτελέσματα, αλλά να δείξει και ένα επικοινωνιακό ταλέντο καταφέροντας να κάνει σχεδόν μόδα την είσπραξη φόρων. Ήταν ο ίδιος ο Μισούστιν που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το επίτευγμά του να συλλέξει φόρους από τον κοσμοναύτη Πάβελ Βινόγκραντοφ από τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Το 2010 θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού φορολογικών θεμάτων, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 20202, όταν λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του τότε Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρόλο που ήταν σχεδόν άγνωστος στους Ρώσους πολίτες, ο Μιχαήλ Μισούστιν, είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον Ρώσο πρόεδρο. Υπήρξαν και οι δύο προστατευόμενοι του ακαδημαϊκού και μετέπειτα δήμαρχου Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ, ενώ υπήρξε στενός φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μεταρρυθμιστή Μπόρις Φιοντόροφ.

Σύμφωνα με αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Μιχαήλ Μισούστιν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μοιράζονταν επίσης την ίδια αγάπη για το χόκεϊ και είχαν παρακολουθήσει από κοινού πολλούς αγώνες που διεξήχθησαν στη Ρωσία. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του φαίνεται ότι είναι η πλήρης γνώση του ρόλου του και της περιορισμένης εξουσίας που διαθέτει σε μια χώρα στην οποία το απόλυτο «αφεντικό», είναι ο πρόεδρος Πούτιν. Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας του, ένας Ρώσος επιστήμονας απευθύνθηκε στον Μιχαήλ Μισούστιν χαρακτηρίζοντάς τον ως «συνάδελφο» του Πούτιν, με τον Ρώσο πρωθυπουργό να σπεύδει να διορθώσει ότι ο «Πούτιν δεν είναι συνάδελφός, μου, αλλά ο ηγέτης μας».

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, η δημοφιλία του Μισούστιν αυξάνεται στη Ρωσία, καθώς έγινε το κεντρικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα του, με τον πρόεδρο Πούτιν να επιλέγει να φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις 30 Απριλίου 2020, ο Μισούτσιν διαγνώσθη θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και αναγκάστηκε να τεθεί σε αυτοπεριορισμό για δύο εβδομάδες.

Κλείσιμο
Σε ένα περίπλοκο σύστημα εξουσίας που ισχύει στη Ρωσία, ο Μισούστιν προσπαθεί να επιβιώσει παλεύοντας να παραγκωνίσει άλλους κρατικούς παράγοντες που έχουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής. Στη Ρωσία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού είναι μόνον ένα από τα κέντρα εξουσίας υπό το Κρεμλίνο, το οποίο ενισχύθηκε από τις εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2020 και έχει σκοπό να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις μελλοντικές επιλογές. Υπάρχει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ευρύτερος διοικητικός μηχανισμός της Προεδρίας της χώρας, το ανανεωμένο Κρατικό Συμβούλιο και πολλά άλλα κέντρα εξουσίας.

Ελάχιστοι μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν ο Μισούτσιν υπήρξε προσωπική επιλογή του προέδρου Πούτιν ώστε να υπάρξει μια ομαλή πορεία προς την αντικατάσταση του Ρώσου προέδρου, ή εάν ο 53χρονος πρωθυπουργός της Ρωσίας θα ικανοποιούσε την ανάγκη του Πούτιν για κάποιον πρόθυμο να αναλάβει την προεδρία και στη συνέχεια να την εγκαταλείψει υπέρ του νυν Ρώσου προέδρου.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν έχει δεχθεί κριτική για την τεράστια προσωπική του περιουσία, τη οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές του την απέκτησε στις αρχές του 2000 όταν εργαζόταν ως επικεφαλής της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας UFG, η οποία τότε συνεργαζόταν στενά με την γερμανική Deutsche Bank. Μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός της Ρωσίας παραχώρησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στη σύζυγό του Βλαντλένα, με την οποία έχουν τρεις γιους.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν αναμένεται στην Ελλάδα στις 14:00, και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μισή ώρα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.


Ειδήσεις σήμερα 

Αποφυλακίστηκε και λίγες ώρες μετά διέρρηξε αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας

Κίνα: Δυο πόλεις αναστέλλουν τον εμβολιασμό με Pfizer/BioNTech λόγω «ελαττωματικής» παρτίδας

Γουατεμάλα: Έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο εξαιτίας της τέφρας από το ηφαίστειο Πακάγια - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης