Στήριξη στο διαβατήριο εμβολιασμού από την υπουργό Τουρισμού της Αυστρίας

Στήριξη στο διαβατήριο εμβολιασμού από την υπουργό Τουρισμού της Αυστρίας

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο 'Πράσινο Διαβατήριο' μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία», τόνισε η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ

emvolio_kor
Την υποστήριξή της στην θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της της ΕΕ, όπως δήλωσε η ίδια το απόγευμα στη Βιέννη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σημειώνοντας ότι ένα σχετικό κείμενο της Αυστρίας, με τίτλο «Για την ταχεία αποκατάσταση της ελεύθερης κινητικότητας», υποστηρίζουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβακία.

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο 'Πράσινο Διαβατήριο' μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία», τόνισε η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο διαβατήριο θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία «νέα προοπτική». Ταυτόχρονα, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε μία «ταχεία εφαρμογή μιας κοινής λύσης για περισσότερη και ασφαλέστερη ελευθερία ταξιδιού».

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας είχε τοποθετηθεί την περασμένη Πέμπτη, πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνιζε ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή για όποιον μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε», και ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

«Ένα παρόμοιο σύστημα έχει ήδη το Ισραήλ, και ως εκ τούτου αναμένω ότι θα το εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι τεχνικά αυτό είναι εύκολο και θα πρέπει να είναι μία ψηφιακή λύση, όπου καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με το κινητό τηλέφωνό του.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, με στόχο την προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ταχθεί ήδη στις 18 Ιανουαρίου και η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ. «Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση" και αυτό επειδή "η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό», είχε τονίσει η Καρολίνε Έντσταντλερ.

Στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε συμφώνησαν καταρχήν για μια κοινή προσέγγιση στην καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τεχνική επεξεργασία. Ωστόσο, ορισμένες ερωτήσεις παραμένουν ακόμη ανοιχτές, ενώ οι υπηρεσίες της Ε.Ε προανήγγειλαν μία πρόταση ήδη εντός του Μαρτίου.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.176 τα νέα κρούσματα - 406 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι 

Καινούργιου κατά Κούγια για το «επαγγελματίας κυρία» της Μυκόνου: «Ποιος νομίζει ότι είναι;» - Τι απαντά ο ποινικολόγος

Η κυρία Ελ Τσάπο και το χρυσό μυστικό των 14 δισ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης