Χάικο Μάας: Το διαβατήριο εμβολιασμού πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι

Χάικο Μάας: Το διαβατήριο εμβολιασμού πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι

Οι «πρώτα - εμβολιασμένοι» δεν στερούν κάτι από τους «αργότερα εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά

diavatirio-emvoliasmou-456
Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, απορρίπτοντας μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η  καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, η Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού - καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», δηλώνει τώρα ο κ. Μάας στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι σε αυτή την πανδημία χάσαμε πολύτιμο χρόνο, επειδή δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως λύσεις για προβλήματα που μπορούσαν να προβλεφθούν». Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι έτοιμο προς χρήση ήδη το καλοκαίρι.

«Γι' αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρινίζει ο κ. Μάας, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι - για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης - να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ' όσο είναι απαραίτητο.

Οι «πρώτα - εμβολιασμένοι» δεν στερούν κάτι από τους «αργότερα εμβολιασμένους», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εγώ σε κάθε περίπτωση δεν θα ζήλευα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ούτε τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι υπέφεραν ιδιαίτερα από αυτή την πανδημία, εάν ανακτούσαν το ταχύτερο δυνατόν τις ελευθερίες τους. Και γι' αυτό το διαβατήριο εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

The Atlantic: Έτσι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα - Τα εμβόλια, οι μεταλλάξεις και η Άνοιξη του 2022

Γιατί ο Γκέιτς προβλέπει «μάχη» με τον κορωνοϊό έως το τέλος του 2022

Χρυσές Σφαίρες 2021: «Nomadland» και «Borat 2» οι μεγάλοι νικητές των βραβείων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης