Τζον Ερλ Σάλιβαν - Ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής που κατέγραψε την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αντιστασιακός» ή «προβοκάτορας»;

Τζον Ερλ Σάλιβαν - Ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής που κατέγραψε την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αντιστασιακός» ή «προβοκάτορας»;

Τι λέει ο ίδιος για τις ταραχές που συντάραξαν την Ουάσινγκτον - Βρέθηκε μέσα στο Καπιτώλιο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα αερίου - Γιατί συνελήφθη

salivan-4500000000
Ανεξάρτητος δημοσιογράφος; Ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων; Αναρχικός εξτρεμιστής; Προβοκάτορας; Υποστηρικτής του «Black Lives Matter»; Ή μήπως «αντίφα» που διείσδυσε στις βίαιες ταραχές της Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου;

Ποιος είναι ο 26χρονος Τζον Ερλ Σάλιβαν, γνωστός και ως ακτιβιστής «Τζέηντεν-Χ», που κατέγραψε στο βίντεό του διάρκειας 40 λεπτών την έφοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, το χάος που επικράτησε και το θανατηφόρο πυροβολισμό κατά ενός διαδηλωτή; Στις ΗΠΑ η συζήτηση παραμένει ανοιχτή σε εικασίες. Και οι απορίες πληθαίνουν.

Το βίντεο-ντοκουμέντο του παρακολουθεί από μια βεράντα του Καπιτωλίου τον επιτιθέμενο όχλο να μπουκάρει στο Καπιτώλιο με τον ίδιο να φωνάζει, «Τα καταφέραμε. Το κάναμε μαζί ... Είμαστε όλοι μέρος αυτής της ιστορίας. Ας το κάψουμε γαμώτο. Πάμε!». Οι εικόνες που βιντεοσκόπησε ζωντανά έκαναν το γύρω του κόσμου και είναι οι μοναδικές στις οποίες καταγράφεται ο πυροβολισμός στο στήθος που άφησε νεκρή τη διαδηλώτρια Άσλι Μπάμπιτ, μια 44χρονη βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίαςαπό τον Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Ως αυτόπτης μάρτυς ο Σάλιβαν βρέθηκε από τους πρώτους μέσα στο Καπιτώλιο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα αερίου. Όπως εξομολογιέται ήθελε να τεκμηριώσει τα γεγονότα που θα συνέβαιναν εκεί, καθώς είχε ενημερωθεί προκαταβολικά από τις «πηγές» του για την επίθεση. Όσο για τη ακραία συνθηματολογία του που συνοδεύει το βίντεο ο ίδιος δικαιολογείται πώς προσπαθούσε να εκτονώσει το θυμό που ένιωθε συμμεριζόμενος την ενέργεια την επιθετικότητα αλλά και τον φόβο των εισβολέων. Υποστηρίζει ακόμη πως όταν υπάρχουν 100.000 άνθρωποι στο δρόμο που θέλουν να ακουστούν, είναι δύσκολο να τους λένε: «η φωνή σας δεν μετράει».
john-sullivan-3000
Ο νεαρός από τη Γιούτα, παλιότερα Ολυμπιακών επιδόσεων αθλητής του πατινάζ ταχύτητας επί πάγου και ταξιτζής στην Uber, δεν είναι κάποιος ανώνυμος ακτιβιστής. Πρόκειται για  τον ιδρυτή της οργάνωσης «Ανταρσία ΗΠΑ», που στο παρελθόν, συνελήφθη για ταραχές στο Σωλτ Λέικ Σίτυ και στη πόλη Πρόβο της Γιούτα ως διαδηλωτής υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης στις πορείες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι οργανώσεις των μαύρων ακτιβιστών, πάντως, θεωρούν ότι έχει εκμεταλλευτεί τους ανθρώπους της φυλής του, επωφελήθηκε από τον πόνο τους και έβλαψε το κίνημα τους, καθώς έχει διοργανώσει διαμαρτυρίες υπέρ των πυροβόλων όπλων και επιτεθεί αναίτια στη πολιτοφυλακή της πολιτείας που διαμένει.

Στους αριστερούς κύκλους δεν έχει επίσης καλή φήμη, τον θεωρούν  ανεπιθύμητο ανάμεσα τους, τον αποκαλούν προβοκάτορα που έχει υπόγειες επαφές με τους ακροδεξιούς της λευκής υπεροχής «Proud Boys» και «φιλοτραμπικό» επειδή ένας από τους τρεις αδελφούς του έχει εκδηλωθεί ανοικτά υπέρ του πρώην προέδρου. Από τη μεριά τους τα συντηρητικά ΜΜΕ και οι οπαδοί του Τραμπ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα παθιασμένο αγκιτάτορα των «Αντίφα» και εξεγερσιακό υποκινητή ταραχών υπέρ του κινήματος «Black Lives Matter». Επικοινωνιακός μύλος, εν μέσω γενικευμένου μπάχαλου. Οι αντιφατικές, ωστόσο περιγραφές του μαρτυρούν την πλήρη η σύγχυση που επικρατεί στις ΗΠΑ για το ποιόν των ντόπιων εξτρεμιστών και τις ενδεχόμενες συγκλήσεις των ακραίων οργανώσεων τους.

Λαδί στην φωτιά του μπλεγμένου κουβαριού ρίχνει ο ίδιος ο Σάλιβαν «διασαφηνίζοντας» πως «τόσο το κίνημα των μαύρων όσο και οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι θυμωμένοι με τα θεσμικά όργανα και τη καταστολή. Η αριστερά είναι εξοργισμένη για την αστυνομική βαρβαρότητα, η δεξιά για την εκλογική απάτη». Και συνεχίζει «δεν μου αρέσει ο Τραμπ και όσα πιστεύουν οι υποστηρικτές του, αλλά κατά κάποιο τρόπο μπορώ να τους καταλάβω. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο συνάντησης».
capitol-sullivan-bc32
Κλείσιμο
Πριν από αυτό το αντιστασιακό ραντεβού, όμως, συναντήθηκε με το FBI και προχθές συνελήφθη κατόπιν εντάλματος στο σπίτι του. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο με τις κατηγορίες παρεμπόδισης της επιβολής του νόμου, βίαιης εισόδου και ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ο δικαστής αφού τον χαρακτήρισε ως το είδος που «ευδοκιμεί στο χάος», τον άφησε ελεύθερο χωρίς χρηματική εγγύηση αλλά υπό το όρο να παραμείνει στη κατοικία του.



Προφανώς για να μην είναι παρών στην ορκωμοσία του Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για την οποία ο αντισυστημικός Σάλιβαν έχει προβλέψει μαζική αιματοχυσία κατά τις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων πολιτών και αστυνομίας. Και αυτό, παρότι οι δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι περισσότερες απ’ ότι στη Καμπούλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τα κριτήρια που θα αφήσουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών

ΗΠΑ: Τέσσερις αστεροειδείς θα περάσουν... σύριζα από τη Γη, την ώρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης