Τραμπ: Απομονωμένος και με τη δημοτικότητα… στα τάρταρα αφήνει τον Λευκό Οίκο

Τραμπ: Απομονωμένος και με τη δημοτικότητα… στα τάρταρα αφήνει τον Λευκό Οίκο

Σε λίγες ώρες τα μαζεύει και φεύγει μαζί με την οικογένειά του και μερικούς πιστούς συνεργάτες - Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, λόγω φόβων για επεισόδια

trump_white_house
Ο Tραμπ αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο έτσι όπως μπήκε: απομονωμένος και απρόβλεπτος. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος εγκαταλείπει σε λίγες ώρες την προεδρική κατοικία έχοντας στο πλευρό του τα μέλη της οικογένειά του και λίγους πιστούς συνεργάτες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «Fox News», δεν πρόκειται να απονείμει χάρη στον εαυτό του αλλά ούτε και στα παιδιά του, προκειμένου να δείξει ότι δεν κινδυνεύει από την μέγγενη της Δικαιοσύνης.

Τις τελευταίες ημέρες του στην εξουσία κι έχοντας πλέον στιγματιστεί από τους περισσότερους Αμερικανούς ως ο υποκινητής της αιματηρής επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων, αφήνει πίσω του την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και τη δημοτικότητά του στα... τάρταρα. Mόλις το 34% των Αμερικανών εκφράζει θετική γνώμη για τo έργο του, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που τον είχαν ανεχθεί στη διάρκεια της προεδρίας του τώρα του γυρνούν την πλάτη. Οι ξένες ηγέτες απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο έργο του.

trump_-_donald


Ακόμη και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, που παρέμεινε στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, παρέμεινε σιωπηλός για τον ρόλο του Τραμπ στην αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο από ταραξίες - υποστηρικτές του.

Κλείσιμο
Οι πολιτικές προσωπικότητες που είχαν ήδη αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ, επανεμφανίστηκαν για να τον περιγράψουν ως ένα «ασταθές» άτομο, το οποίο δεν θέλουν να δουν σε καμία περίπτωση ξανά σε πολιτικό αξίωμα. «Οι διαιρέσεις στη χώρα μας, τις οποίες ο πρόεδρος σκοπίμως δημιούργησε, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη χώρα μας. Και γι' αυτό ελπίζω να μην τον ξαναδώ», δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, Ρεπουμπλικανός του Τενεσί. «Νομίζω ότι θα ήταν επιζήμιο για τη χώρα μας αν θα ήταν ξανά πρόεδρος και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ», πρόσθεσε.

Ο αντίκτυπος της ταραχώδους θητείας Τραμπ αντανακλάται στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα, όπου είναι ορατός ο φόβος επεισοδίων ενόψει της αυριανής ορκωμοσίας του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν: οδοφράγματα έχουν στηθεί σε δρόμους της Ουάσιγκτον, 25 χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κι ένας φράχτης ύψους 2,1 μέτρων έχει ανεγερθεί γύρω από το Καπιτώλιο. Εικόνες που παραπέμπουν σε στρατιωτική βάση και όχι σε μία αμερικανική πρωτεύουσα που ετοιμάζεται για την πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας του νέου της προέδρου.

«Φεύγει με τον ίδιο τρόπο που μπήκε... κάποιος που είναι διαφορετικός, παραβιάζει τους κανόνες, ενθαρρύνει τη διαίρεση και το μίσος», δήλωσε ο Eric Foner, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

trump_melania


Τα παιδιά του προέδρου, τα οποία δέχτηκαν εξαρχής κριτική για την ανάληψη ρόλων ως ανώτεροι σύμβουλοι στον Λευκού Οίκου χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, παραμένουν στο πλευρό του Τραμπ. Όπως και η τρίτη του σύζυγός του, Μελάνια.

Η απερχόμενη «Πρώτη Κυρία» σνομπάρει όπως και ο σύζυγός της τους νέους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Αύριο το πρωί θα έπρεπε- ως είθισται- να ξεναγήσει την σύζυγο του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, στην προεδρική κατοικία. Όμως δεν μπορεί να το κάνει αφού θα έχει ήδη αποχωρήσει με τον σύζυγό της από τον Λευκό Οίκο με προορισμό τη Φλόριντα. Η Μελάνια χρεώθηκε σ’ ένα μεγάλο βαθμό την αποτυχία του συζύγου της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιμένοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι έγινε εκλογική νοθεία στην κάλπη της 3ης Νοεμβρίου κι ότι αυτός είναι ο νικητής των εκλογών. Το 47% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη για την απερχόμενη Πρώτη Κυρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN.

Mπορεί η ίδια να δηλώνει ότι αποχωρεί «πικραμένη» από τις «προσωπικές επιθέσεις», που δέχθηκε όπως λέει τη βραδιά της εισβολής στο Καπιτώλιο, όμως πολλοί Αμερικανοί δεν την πιστεύουν. Κι αυτό απεικονίζεται στο ποσοστό της δημοτικότητάς της, το οποίο είναι χαμηλότερο από εκείνο της Μισέλ Ομπάμα όταν ολοκλήρωσε τη θητεία της ως Πρώτη Κυρία (69%), της Λόρα Μπους (67% το 2009) αλλά και της Χίλαρι Κλίντον (56% το 2000).


Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός στα 24 του ο γιος του supermodel Στέφανι Σέιμουρ και του μεγιστάνα Πίτερ Μπραντ

Μπελ Ντελφίν: Σάλος με πρόσφατες αναρτήσεις μοντέλου του OnlyFans που «προωθούν τον βιασμό»

Έγκλημα στα Χανιά: Την δολοφόνησε με 14 μαχαιριές - Της έκοψε την καρωτίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης