Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα χρυσά συμβόλαια με τα «Ελάφια» και τους χορηγούς

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα χρυσά συμβόλαια με τα «Ελάφια» και τους χορηγούς

Η πορεία από τα Σεπόλια μέχρι την κορυφή του Αμερικανικού μπάσκετ - Πως πήρε την απόφαση να παραμείνει στους Μιλγουόκι Μπακς

ANTENTOKOYMBO_2
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με τους Μιλγουόκι Μπακς για πέντε χρόνια έναντι 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ. Και ας μην κέρδισε τίποτε το παιδί από τα Σεπόλια πέρυσι με τα «Ελάφια», εκτός φυσικά από τον τίτλο του MVP!

Είναι, βράδυ 8 Σεπτεμβρίου 2020 και στο μακρινό Ορλάντο, στο πάρκο της Disney, που μετατράπηκε σε «φούσκα» λόγω κορωνοϊού, για τους αγώνες του ΝΒΑ, στα αποδυτήρια του κεντρικού γηπέδου, δυο Ελληνόπουλα, βρίσκονται με κατεβασμένο το κεφάλι και τους αγκώνες να ακουμπούν στα γόνατά τους. Έχει μόλις τελειώσει ο πέμπτος αγώνας των Μαϊάμι Χιτ με τους Μιλγουόκι Μπάκς με τους τελευταίους να γνωρίζουν τον αποκλεισμό από τους τελικούς της επόμενης φάσης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φορώντας την ειδική μπότα στο τραυματισμένο από διάστρεμμα δεξί πόδι του κοιτά τον αδερφό του Θανάση που κάθεται δίπλα του απογοητευμένος.

4892360
4892379
5014372


Από εκείνη τη στιγμή ο Γιάννης κοιτώντας τον Θανάση αποφάσισε πως θα συνεχίσει στους Μιλγουόκι Μπάκς η διοίκηση των οποίων ήταν έτοιμη να δεχτεί το θέλω του Γιάννη, που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε πριν από μερικές ημέρες όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα των «Ελαφιών». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε την supermax επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς αντί 228.2 εκατομμυρίων δολαρίων!

Εγγυημένα 255,7 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα έξι χρόνια για τον back-to-back MVP! «Μίλησα με τη μαμά μου. Της είπα “θέλεις να μετακομίσουμε;” Μου είπε “όχι”, οπότε της είπα “ωραία, τότε θα υπογράψω το συμβόλαιο”. Αυτό είναι το μέρος που θέλω να είμαι. Εδώ είναι το σπίτι μου, η πόλη μου. Θέλω να εκπροσωπώ το Milwaukee και θέλω να το κάνω αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια», θα πει ο «Greek Freak» μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της media day των Bucks. Και αν για τα αγωνιστικά επιτεύγματα του Γιάννη θα περιμένουμε να τα δούμε σε λίγο καιρό, εκείνο που πλέον προκαλεί ενδιαφέρον είναι τα χρηματικά ποσά που θα εισπράξει τα επόμενα πέντε χρόνια. Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το 2013 μέχρι το 2026!, από συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπάκς και τις συμφωνίες με διάφορες εταιρείες. Έτσι το παιδί των Νιγηριανών μεταναστών που ξεκίνησε με τρύπια παπούτσια από τα Σεπόλια στον μαγικό κόσμο του NBA, κι απ' τα φτωχικά χρόνια της Αθήνας στο μυθικό συμβόλαιο των 228 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει λάβει ποτέ κανείς άλλος παίκτης του ΝΒΑ.


Κλείσιμο



Το πενταετές συμβόλαιο των 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων θα ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το 2026, ενώ σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 27,5 εκατομμύρια δολάρια , που έχουν ήδη συμφωνηθεί να πάρει ο Γιάννης για την αγωνιστική περίοδο 2020- 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης από τα Σεπόλια θα βάλει στο πορτοφόλι του μέχρι το 2026, 255,7 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την αμοιβή του συμβολαίου του. Ήδη την τελευταία επταετία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εξασφαλίσει 107 εκατομμύρια δολάρια από τα συμβόλαιά του με την ομάδα των «Ελαφιών». Η πορεία των ετήσιων απολαβών του Greek Freak δείχνει και την επίδρασή του τόσο στους Μπακς όσο και στο ΝΒΑ συνολικά. Το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα υπογράφοντας συμβόλαιο για τη σεζόν εκείνη έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι απολαβές του από το συμβόλαιο εκτοξεύτηκαν στα 22,4 εκατομμύρια δολάρια. Για τη φετινή σεζόν θα λάβει 27,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ για τη σεζόν 2021-2022 θα λάβει 39,3 εκατομμύρια δολάρια. Την τελευταία σεζόν του νέου του συμβολαίου είναι να λάβει 52 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2013, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο- άγνωστο για τους περισσότερους Έλληνες- Μιλγουόκι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει με τις οικονομικές του απολαβές να μπει στη λίστα Forbes όπου κατατάσσεται στη 18η θέση της λίστας με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές παγκοσμίως. Από την 26η θέση του 2019, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρέθηκε στην 18η στη λίστα του 2020. Ο Greek freak λαμβάνει 27,5 εκατομμύρια δολάρια από τον μισθό του στους Μιλγουόκι Μπακς και 28 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες/συνεργασίες. Μόνο για φέτος αναμένεται να εισπράξει περίπου 56 εκατομμύρια δολάρια, από συμβόλαιο και συμφωνίες.

Μέχρι σήμερα ο back to back MVP του ΝΒΑ μπήκε στο στόχαστρο εταιρειών και ομίλων που θέλησαν να συνδέσουν την επιτυχία των προϊόντων τους με την επιτυχία του Γιάννη. Ο 25χρονος Greek Freak έχει υπογράψει συμφωνία με την Nike προς 9 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Επιπλέον συνεργασίες ο Γιάννης έχει υπογράψει με την T-Mobile με την Τράπεζα BMOHarris, με την Tissot τη θυγατρική του ομίλου Swatch για την προώθηση ρολογιών, με το τηλεοπτικό δίκτυο Hulu αλλά και με την εταιρεία JBL η οποία είναι υπεύθυνη για την ηχητική κάλυψη στο 50% των γηπέδων του NBA.



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει συμβόλαιο συνεργασίας και με την KronosFoods. Μια εταιρεία με έδρα το Σικάγο η οποία είναι κατασκευαστής τροφίμων αλλά και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γύρου στον κόσμο. Επίσης συμφωνία έχει με την 2K Sports για τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ άγνωστο είναι το ποσό που συμφώνησε με την Disney η οποία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την υπογραφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο για μια ταινία γύρω από τη ζωή του και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022. Επίσης από τον Ιούνιο του 2020 το παιδί από τα Σεπόλια επένδυσε στην αμερικάνικη εταιρεία Ready Nutrition ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό. Η Ready Nutrition είναι μια εταιρεία με προϊόντα διατροφής, η οποία το 2019 είχε τζίρο της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το στόχο της να ανεβαίνει πια πάνω από τα 200 εκατομμύρια δολάρια όπως τόνισε ο ιδρυτής της, Pat Cavanaugh.

Μιλώντας μάλιστα στο protothema.gr, λίγες ώρες μετά τις υπογραφές, για τη συμφωνία με τον Γιάννη ο κ. Cavanaugh είπε ότι: «ο ρόλος του Γιάννη δεν είναι απλά ενός μετόχου, θα συμμετέχει σε όλες τις πτυχές της εταιρείας, ανάλογα με το αθλητικό του πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο θα συμμετέχει στο δημιουργικό κομμάτι ενός προϊόντος, στον σχεδιασμό συσκευασιών μέχρι και στις προωθητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα θα καθοδηγεί νέους αθλητές». Κι όλα αυτά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Γιατί ο 25χρονος σταρ του ΝΒΑ έχει συνάψει συμφωνίες και στην Ελλάδα με μεγάλους ομίλους. Το 2017 ο Γιάννης υπέγραψε πενταετή συμφωνία με τον όμιλο Σαράντη. Η συνεργασία αφορά την προώθηση του σήματος STR8 σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2022. Ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία και 1,5 + 1,5 χρόνια συνεργασίας με την εταιρεία Μυτιληναίος όντας ο ίδιος πρέσβης της Protergia. Ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 είχε συνάψει και συμφωνία με την Aegean για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε.



Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ESPN είχε πει για τα χρήματα που βγάζει: «Είμαι προσεκτικός. Δεν είμαι τσιγκούνης, κι ας το πιστεύουν κάποιοι, ξοδεύω αρκετά χρήματα για την οικογένειά μου, όχι τόσο για τον εαυτό μου. Με τον τρόπο που μεγάλωσα και το πόσο παλεύαμε για να έχουμε χρήματα, ακόμη και τώρα που έχω υπογράψει κάποια μεγάλα deals, δεν έχω χάσει την εκτίμησή μου στον τρόπο που βγαίνουν τα λεφτά και ελπίζω να μην τη χάσω ποτέ». Όταν ρωτήθηκε για το πώς γιόρτασε το νέο του συμβόλαιο εκείνος απάντησε: «Γιόρτασα το νέο συμβόλαιο αγοράζοντας παιχνίδια και ρούχα για τον γιο μου, πριν πάω στο σπίτι για να κοιμηθώ και ξυπνήσω για να έρθω στην προπόνηση. Όλο αυτό μου προκάλεσε πονοκέφαλο όλο το καλοκαίρι, αν και ήξερα τι ήθελα».

Το φιλανθρωπικό έργο των αδερφών Αντετοκούνμπο

Όσοι γνωρίζουν τον Γιάννη, τον Θανάση, τον Κώστα, τον Άλεξ και τη Βερόνικα Αντετοκούνμπο, ξέρουν καλά πώς το να μοιράσουν τρόφιμα στην περιοχή που μεγάλωσαν, χωρίς να το διατυμπανίσουν στα μέσα ενημέρωσης, είναι το λιγότερο που μπορούν να προσφέρουν. Έτσι έγινε και πριν από μέρες όταν άδειασαν ένα σούπερ μάρκετ από τρόφιμα και είδη ανάγκης και τα πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια. Είναι πάρα πολλές εκείνες οι φορές, από την στιγμή που η οικογένειά Αντετοκούνμπο έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχοντας πλέον τον οικογενειακό κορβανά, γεμάτο από χρήματα, όπου βοηθούν συναθρώπους τους εδώ στην Ελλάδα.

antetokounmpo-family
sepolia


Είτε φτιάχνοντας γήπεδο μπάσκετ, όπως είχε γίνει μετά την φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Ραφήνα, είτε διοργανώνοντας διαγωνισμό καρφωμάτων με τα έσοδα να δίνονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», είτε μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από τον «Ιανό».

Και τώρα, η οικογένεια Αντετοκούνμπο με «οδηγήτρια τη μητέρα Βερόνικα συγκέντρωσε τρόφιμα και τα παρέδωσε στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια. «Σημαίνει πολλά για μένα και την οικογένειά μου να δίνουμε κάτι πίσω στην κοινωνία» είναι τα λόγια του back to back MVP του ΝΒΑ, κάθε φορά που τον ρωτούν για τις φιλανθρωπικές του πράξεις.

Όπως όταν είχε μοιράσει 27 χιλιάδες μερίδες φαγητού σε απόρους στο Μιλγουόκι μαζί με τους συμπαίκτες του. Και σε εκείνη την προσπάθεια ο Γιάννης ήταν μπροστάρης. Στο φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας Αντετοκούνμπο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακαδημία AntetokounBros, μέσω της οποίας τα αδέλφια Αντετοκούνμπο προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 12-16 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από διαφορετικές γειτονιές, χώρες και κοινωνικά υπόβαθρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης