Γιάννης Αντετοκούνμπο: Βήμα-βήμα η πορεία του από τα Σεπόλια στην κορυφή του ΝBA

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Βήμα-βήμα η πορεία του από τα Σεπόλια στην κορυφή του ΝBA

Στα 26 του μοιάζει να έχει ζήσει όσα δεν έχουν ζήσει οι περισσότεροι κοινοί θνητοί - Από μικροπωλητής στους δρόμους της Αθήνας και ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας στον ταπεινό Φιλαθλητικό, ο Γιάννης βρέθηκε στον μαγικό κόσμο του NBA, κατακτώντας τη μία μετά την άλλη τις κορυφές μπροστά του

giannis
Οχι όλες, καθώς το όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου στο NBA δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, ούτε κάποια μεγάλη διάκριση με την Εθνική Ελλάδος, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει (σύντομα) κι αυτά μάλλον ανήκει σε κάποια μειοψηφία ανάλογη με αυτή των αρνητών του κορωνοϊού. Και επειδή μιλάμε για μπάσκετ, με την προηγούμενη αναφορά δώσαμε την καλύτερη ασίστ στον εαυτό μας για να σταθούμε στο τελευταίο εξωαγωνιστικό παράσημο του Γιάννη (αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσους μεγάλους σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού αποκαλούμε με το μικρό τους όνομα όπως τον «Γιάννη μας»;) καθώς ο Greek Freak πρωταγωνιστεί στο τελευταίο τηλεοπτικό σποτ της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία από τον κορωνοϊό.

«Εχω μάθει στη ζωή μου να κοιτάζω τον αντίπαλο στα μάτια, αλλά για πρώτη φορά στη ζωή μου παίζω με έναν αντίπαλο που είναι αόρατος, δεν τον βλέπω, αλλά υπάρχει. Ετσι βλέπω τον ιό, τον COVID. Τώρα πρέπει να παίξουμε άμυνα. Εντάξει, τι ξέρω γω; Είμαι 25 χρόνων, είμαι ένας μπασκετμπολίστας. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αυτό που αγαπάμε είναι το γήπεδό μας, η ζωή είναι το γήπεδό μας. Και στο γήπεδό μας κάνουμε ό,τι χρειάζεται και τον νικάμε. Και στο τέλος βγαίνουμε όλοι MVP».

THEA_2012_050_052_ΝΒΑ_kostas_greg


Κι αυτά τα λόγια δεν τα λέει απλά ένας ακόμη αστέρας του αθλητισμού, αλλά ένα παιδί το οποίο στα 15 του πάλευε καθημερινά με την ανέχεια, την πείνα, την ανασφάλεια και 10 χρόνια αργότερα έγινε ο μπασκετμπολίστας που υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA! «Στο δικό μας σπίτι δεν υπήρχε Αγιος Βασίλης, δεν θα πω ψέματα. Υπήρχε μαμά, μπαμπάς. Δουλεύαμε εκεί έξω για να φέρουμε στο σπίτι...», είχε δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην COSMOTE TV όταν βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με όλη την οικογένεια και έχοντας για πρώτη φορά στα πάτρια εδάφη τον γιο του Λίαμ.

Παρόλο που εδώ και 7 χρόνια το άστρο του λάμπει στον μαγικό κόσμο του NBA, ο Γιάννης ποτέ δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε.

4502474
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χαιρετά τους παλιούς του γείτονες στα Σεπόλια κατά τη διάρκεια του «Αντετοκούνμπρος» που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στην περιοχή που μεγάλωσε
Κλείσιμο
Γνωρίζοντας ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν στα Σεπόλια πολλά σπίτια που εξακολουθεί να μην τα επισκέπτεται ο Αϊ Βασίλης, φρόντισε να τον... υποκαταστήσει όταν τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου μοίρασε κούτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην παλιά του γειτονιά. Μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας.

Και όλα αυτά ενόσω ήταν στην κορύφωσή τους οι συζητήσεις για το μπασκετικό του μέλλον και το όνομά του φιγουράριζε στους τίτλους των κορυφαίων ΜΜΕ παγκοσμίως. Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ήταν πολλά και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς αφορούσαν το πιο καυτό όνομα του NBA. Πότε οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, πότε οι Λέικερς και πότε οι Χιτ εμφανίζονταν ως πιθανοί νέοι προορισμοί του, με τα σχετικά δημοσιεύματα να αυξάνονται μετά τον άδοξο αποκλεισμό του Μιλγουόκι από το Μαϊάμι στα ημιτελικά της Ανατολής.

Σε έναν κόσμο όπως αυτός του NBA, όπου δεν χωρούν συναισθηματισμοί, λίγοι ήταν αυτοί που έδιναν σημασία στο δέσιμο του Γιάννη με την πόλη του Μιλγουόκι και τον οργανισμό των Μπακς - κι ας το φώναζε ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία.

«Λατρεύω το Μιλγουόκι γιατί είμαι ήσυχος άνθρωπος, είμαι low profile. Δεν το μπορώ όλο αυτό το lifestyle που κυριαρχεί στο Λος Αντζελες ή τη Νέα Υόρκη. Μου αρέσει το Μιλγουόκι και μακάρι να με κρατήσουν», είχε πει το 2016 σε συνέντευξή του στο sport24.gr, προτού ακόμη εξελιχθεί στον απόλυτο σούπερ σταρ. Και πέντε χρόνια αργότερα απέδειξε ότι το εννοούσε.

Παρόλο που είχε τη δυνατότητα να βρεθεί σε μία από τις top ομάδες της λίγκας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, ο ίδιος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, μένοντας στην ομάδα που εμπιστεύτηκε ένα άγουρο παιδί 18 ετών από τα Σεπόλια που δεν είχε παίξει καν στην ελληνική Α1.

Με το αζημίωτο βέβαια, καθώς το συμβόλαιό του, που θα τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2021 και θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι του 2026 θα του αποφέρει μίνιμουμ 228 εκατ. δολάρια (με το ποσό να μπορεί να φτάσει κοντά στα 250 εκατ., ανάλογα με τις αυξήσεις που θα γίνουν στο salary cup στη διάρκεια αυτής της πενταετίας).

Για το παλικαράκι που έφτασε στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τον αδελφό του Θανάση προκειμένου να συμμετάσχει στο draft του NBA και έτρεχε τελευταία στιγμή να βρει κουστούμι για να είναι εντάξει με το dress code της εκδήλωσης, για τον Γιαννάκη που δήλωνε με θράσος ως έφηβος «το όνειρό μου είναι μια μέρα να παίξω στο NBA» αυτό που συνέβη ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά και μία ακόμη δικαίωση.

oikogeneia-antetokounmpo-trofima


Από το 1,8 εκατ. στα... 40

Οταν στις 27 Ιουνίου του 2013 άκουγε το όνομά του από τον Ντέιβιντ Στερν, τον αείμνηστο κομισάριο του NBA, που ανακοίνωσε ότι είχε επιλεγεί στον 1ο γύρο και στο Νο 15 του draft από τους Μιλγουόκι Μπακς, ήξερε ότι ο κόσμος του είχε αλλάξει.Εκείνο το πρώτο τετραετές συμβόλαιο με τα «Ελάφια» του απέφερε περίπου 9 εκατ. δολάρια (ξεκινώντας τον πρώτο χρόνο με περίπου 1,8 εκατ.), τα οποία μπορεί να φαντάζουν ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που κερδίζει τώρα, αλλά για τον ίδιο ήταν σαν να κέρδισε το Τζόκερ.

THEA_2012_050_052_ΝΒΑ_kostas_greg2


«Ηταν από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Γιατί ήμουν έξω εκεί μόνος μου και τα κατάφερα. Κατάφερα να μπω στο NBA. Ο λόγος που ήθελα να πετύχω ήταν οικονομικός. Για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Και είμαι περήφανος για όσα κατάφερα, αλλά και γιατί κατάφερα να επιβιώσω εκείνες τις ημέρες», δήλωσε πριν από έναν μήνα στο podcast του Εϊντριαν Βοϊναρόφσκι, του κορυφαίου δημοσιογράφου που ασχολείται με το NBA. Στην επόμενη ανανέωσή του, το 2016, αν και θα μπορούσε να πιέσει για να πάρει πενταετές συμβόλαιο, με τον τελευταίο του χρόνο να του αποφέρει πολλά περισσότερα χρήματα, επέλεξε να κάνει τετραετές βοηθώντας και τους Μπακς να μην έχουν πρόβλημα με το salary cup. Εξάλλου με 100 εκατ. δολάρια στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ήξερε ότι είχε εξασφαλίσει αυτόν και την οικογένειά του. Αυτό που απέμενε ήταν να αποδείξει ότι άξιζε αυτά τα λεφτά. Και το έκανε με το παραπάνω καθώς την τελευταία τριετία ο Γιάννης έχει κατακτήσει, μεταξύ άλλων:

  • 2 βραβεία MVP κανονικών περιόδων (2019, 2020)
  • 2 συμμετοχές στην κορυφαία πεντάδα (2019, 2020)
  • 2 συμμετοχές στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα (2017, 2018)
  • 1 βραβείο κορυφαίου αμυντικού (2020)
  • 1 βραβείο πιο βελτιωμένου παίκτη (2017)
  • 2 συμμετοχές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα (2019, 2020)
  • 1 συμμετοχή στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα (2017)
  • 4 συμμετοχές σε All-Star Game (2017, 2018, 2019, 2020)
  • 2 συμμετοχές σε All-Star Game ως captain (2019, 2020)


Το Giannis Effect

Τα παραπάνω κατορθώματα πάντα μπαίνουν σε μια ζυγαριά που στην άλλη της πλευρά κρύβει το βάρος της αποτυχίας των Μπακς να δείξουν με πειστικό τρόπο ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο. Ο Γιάννης, παρόλο που η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας του δεν ήταν τέτοια που να την καθιστά ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο, αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος να υπογράψει την πρόωρη supermax επέκταση, παίρνοντας έτσι το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ. Και ήταν αναμενόμενο πως ενώ στο Μιλγουόκι ο κόσμος ανοίγει σαμπάνιες πανηγυρίζοντας τα ευχάριστα νέα, θα υπήρχαν και κάποιοι που θα αμφισβητούσαν τα κίνητρά του.

«Ο Γιάννης έδειξε ποιος είναι και ποιος όχι. Είναι καλά με το να είναι.... κρυμμένος στις σκιές του Μιλγουόκι. Πιστέψτε με, δεν έχει κίνητρο το πρωτάθλημα», δήλωσε ο Σκιπ Μπέιλς, έναν άλλος κορυφαίος αναλυτής του NBA, o οποίος προφανώς θεωρεί ότι ο Γιάννης φοβήθηκε να βρεθεί σε μία από τις λεγόμενες super teams της λίγκας.

126436968_2742339262673753_3384687082569332682_n
Η οικογένεια Αντετονκούνμπο με το προσωπικό του σούπερ μάρκετ στα Σεπόλια, απ' όπου μοίρασαν τρόφιμα σε φτωχούς της περιοχής
Την καλύτερη απάντηση στους αμφισβητίες του την έδωσε ο Λεμπρόν Τζέιμς: «Νομίζω πως είναι υπέροχο που αποφάσισε να μείνει και να δεσμευτεί με αυτή την ομάδα. Για να πάρει αυτή την απόφαση σημαίνει ότι οι Μπακς έχουν δημιουργήσει κάτι καλό και αξίζει αυτή η δέσμευση», απάντησε ο «Βασιλιάς» όταν ρωτήθηκε σχετικά. Κι αυτή είναι πάνω κάτω η αλήθεια. Ο Γιάννης είναι ταυτισμένος με το Μιλγουόκι (όπως και ο Λεμπρόν με το Κλίβελαντ, το οποίο οδήγησε στη δεύτερη θητεία του στη... Γη της Επαγγελίας με την κατάκτηση του τίτλου) και το Μιλγουόκι στο πρόσωπό του έχει βρει όχι απλώς τον μπασκετικό του ηγέτη, αλλά τη μηχανή που οδηγεί την οικονομία της πόλης. Στα 7 χρόνια που ο Greek Freak βρίσκεται εκεί οι Μπακς έχουν αλλάξει όλες τις εγκαταστάσεις τους, με κορωνίδα το νέο τους γήπεδο που θεωρείται από τα κορυφαία της λίγκας, στην πόλη έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, ενώ η φανέλα με το νούμερο 34 είναι μέσα στο top 3 των πωλήσεων όσον αφορά το NBA. Θέλετε κι άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το Giannis Effect στο Μιλγουόκι και τους Μπακς;

Το 75% των followers της ομάδας στο Facebook και το 50% στο Twitter είναι άνθρωποι εκτός ΗΠΑ και η ίδια η ομάδα παραδέχεται ότι «αυτό οφείλεται στο brand name του Γιάννη». Παράλληλα οι Μπακς στην προ κορωνοϊού εποχή έφτασαν να κάνουν sold out σχεδόν σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια τους, γεγονός που εκτίναξε τα εμπορικά τους έσοδα σε ύψη που δεν τολμούσαν να ονειρευτούν πριν την έλευση του Γιάννη, ενώ η τηλεθέαση των αγώνων τους αυξήθηκε κατά 32%.

Και όσο σκληρός και αν είναι ο κόσμος των sports business, παράλληλα είναι και δίκαιος. Και από τη στιγμή που ο Γιάννης είναι στην κορυφή της πυραμίδας του μπασκετικού star system στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν πήρε τίποτα περισσότερο από αυτά που άξιζε. Για το πώς ξεκίνησε, το πώς συνέχισε, εξελίχθηκε και το πού έφτασε.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το απόγευμα θα πιστωθεί το Δώρο στους δικαιούχους

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων: Η υφασμάτινη μάσκα δεν αρκεί για προστασία από τον κορωνοϊό

Κωδικός «Χριστούγεννα»: Μπλόκα, κλειστοί δρόμοι, έφοδοι σε κορωνο-πάρτι και περιπολίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης