ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε τον νέο υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζιτζ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε τον νέο υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζιτζ

Ο Μπούτιτζιτζ είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών  χωρίς επιτυχία

Pete_Buttigieg
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκθείασε την ποικιλομορφία της επερχόμενης κυβέρνησής του, παρουσιάζοντας τον πρώην αντίπαλό του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, στον οποίο επέλεξε να εμπιστευθεί το υπουργείο Μεταφορών.

Ο Μπούτιτζιτζ, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, θα γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός, εφόσον ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία.

Παρουσιάζοντας τον 38χρονο πολιτικό, από το Γούλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε ότι θα αναλάβει το έργο της αναβάθμισης των γηρασμένων υποδομών και της αποκατάστασης «των δρόμων, των γεφυρών και των λιμανιών μας που καταρρέουν».

«Το υπουργικό συμβούλιο των Μπάιντεν-Χάρις θα είναι ιστορικό – ένα υπουργικό συμβούλιο που θα μοιάζει με την Αμερική, που θα αξιοποιεί τους καλύτερους της Αμερικής, που θα ανοίγει τις πόρτες και θα διαλύει τα εμπόδια ώστε να έχουν πρόσβαση όλα τα ταλέντα (…) αυτού του έθνους», συνέχισε ο εκλεγμένος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πιο ποικιλόμορφη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπούτιτζιτζ αναδύθηκε πέρσι από την αφάνεια και διεξήγε μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το οποίο τελικά κέρδισε ο Μπάιντεν. Είναι βετεράνος, υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια της επόμενης γενιάς των Δημοκρατικών πολιτικών. Για να αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών απαιτείται να εγκριθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία.

Όταν ο Μπούτιτζιτζ σταμάτησε την εκστρατεία του, τον Μάρτιο, και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, ο τελευταίος τον επαίνεσε λέγοντας ότι του θυμίζει τον γιο του τον Μπο, ο οποίος πέθανε πριν από πέντε χρόνια από καρκίνο.

Κλείσιμο
Ως υπουργός Μεταφορών, ο Μπούτιτζιτζ θα επιβλέπει μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που έχει στις αρμοδιότητές της τις αεροπορικές εταιρείες και τους διαπολιτειακούς αυτοκινητοδρόμους. Θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων του Μπάιντεν, όπως εκείνου για την ανάπτυξη 500.000 σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα.

«Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να συμβιβάζονται με λιγότερα από τους εταίρους μας στον αναπτυγμένο κόσμο, όταν πρόκειται για τους δρόμους και τις γέφυρες μας, τους σιδηροδρόμους και τα συστήματα τράνζιτ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείχνουν τον δρόμο και ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει», είπε ο πρώην δήμαρχος. «Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα ανταποκριθεί στις κλιματικές αλλαγές και θα υπηρετήσει εξίσου όλους τους Αμερικανούς, συνεχίζοντας να φροντίζει για την ασφάλεια των ταξιδιωτών και των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Εκτός από την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής γυναίκα που θα αναλάβει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν έχει προτείνει πολλές γυναίκες και εκπροσώπους μειονοτήτων για υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνησή του.

Μεταξύ αυτών είναι η Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών, ο Λόιντ Όστον, ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας και ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο πρώτος μετανάστης Λατινοαμερικανός που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέρκελ: Προκαλεί η Τουρκία στη Μεσόγειο, μεγαλώσαμε τη λίστα των κυρώσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ - Τι αλλάζει στις προσλήψεις

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης