Πώς φτάσαμε στα «μαλλιοτραβήγματα» του γαμπρού του Ερντογάν με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Πώς φτάσαμε στα «μαλλιοτραβήγματα» του γαμπρού του Ερντογάν με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Από φαβορί για «διάδοχος»… «μαύρο πρόβατο» ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου μετά την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας - Η κόντρα του με τον νέο υπουργό Οικονομικών ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2018 - Τότε που ο Αγκμπάλ «καρατομήθηκε» από τη θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας

erdogan-albayrak-0
Αν η «εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», όπως λέει η παροιμία, τότε αυτό ισχύει απόλυτα για το νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος ανέλαβε εσπευσμένα να σώσει την τουρκική λίρα, από τα … «τάρταρα» που τη βύθισε η πολιτική του έως πρότινος υπουργού Οικονομικών, και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μπορεί ο Αλμπαϊράκ να πιάστηκε στα χέρια με τον Αγκμπάλ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, επειδή ο δεύτερος υποστήριξε στον Ερντογάν πως δεν υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά η κόντρα των δύο ανδρών είναι παλιά και ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2018. Τότε που ο Αγκμπάλ «καρατομήθηκε» από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, παρά το θετικό έργο που παρουσίασε, προκειμένου ν’ αναλάβει τη θέση του ο σύζυγος της πρώτης κόρης του Τούρκου προέδρου, Αλμπαϊράκ, που πρόσφατα παραιτήθηκε ως «μαύρο πρόβατο».

Νασί Αγκμπάλ : Πετυχημένος τεχνοκράτης

Ο 52χρονος τεχνοκράτης Νατσί Αγκμπάλ ανέλαβε το περασμένο Σάββατο, τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, μετά την αποπομπή του προκατόχου του Μουράτ Ουισάλ, μ’ απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την περίοδο 2009- 2015 ο Αγκμπάλ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών, επί κυβερνήσεως Ταγίπ Ερντογάν, και την επόμενη τριετία 2015 – 2018 -επί πρωθυπουργίας Αχμέτ Νταβούτογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ στη συνέχεια- υπουργός Οικονομικών.

Γενικά ο Αγκμπάλ θεωρήθηκε πετυχημένος στο έργο του ως υπουργός Οικονομικών, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία στη Τουρκία. Ωστόσο οι υπέρμετρες φιλοδοξίες του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τη θέση που κατείχε, αναλαμβάνοντας το καλοκαίρι του 2018, και μετά την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα, τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Προϋπολογισμού με απευθείας υπαγωγή στην τουρκική Προεδρία και τον Ερντογάν.

Δημοσιεύματα της εποχής, έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Αγκμπάλ από τον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας αιχμές πως η προώθηση του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του Εσρά, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε στόχο τη συγκέντρωση υπερβολικής δύναμης στα χέρια της οικογένειας Ερντογάν.

Μπεράτ Αλμπαϊράκ : Από φαβορί για «διάδοχος» … «μαύρο πρόβατο»

Κλείσιμο
Αρχικά η τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της τουρκικής Οικονομίας είχε σχολιαστεί θετικά, εντός και εκτός της χώρας. Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης, με μία πετυχημένη επαγγελματική πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο και στον ιδιωτικό τομέα στη συνέχεια και κυρίως με τις προσβάσεις του στο περιβάλλον Ερντογάν -μετά το γάμο με την Εσρά Ερντογάν- ο Αλμπαϊράκ είχε όλα τα εχέγγυα για μία πετυχημένη πολιτική καριέρα, φαντάζοντας ακόμη και ως διάδοχος του Τούρκου προέδρου. Δεν ήταν τυχαίο, πως ο Αλμπαϊράκ συνόδευε τον Ερντογάν σε επίσημα ταξίδια του και συναντήσεις με κορυφαίους ξένους ηγέτες.

Οι ξένοι συνομιλητές του πρώην υπουργού Οικονομικών, έκαναν λόγο για ένα από τα ικανότερα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος εντυπωσίαζε με την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Όμως η «καρέκλα» αποδείχτηκε μάλλον «ηλεκτρική» και μοιραία για τον 42χρονο Αλμπαϊράκ, αφού δεν κατάφερε να διαχειριστεί την -έως το 2018- ταχέως αναπτυσσόμενη αλλά ισορροπημένη τουρκική οικονομία, μη πετυχαίνοντας στη συνέχεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, που κλυδωνίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα

2.384 νέα κρούσματα - 41 θάνατοι - 263 διασωληνωμένοι

Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη - Καμία αναμονή για ΜΕΘ

Σούπερ μάρκετ: «Stop» από την Τετάρτη στην πώληση διαρκών αγαθών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης