LIVE

Κορωνοϊός

Σούπερ μάρκετ: «Stop» από την Τετάρτη στην πώληση διαρκών αγαθών

Σταματούν από την Τετάρτη οι πωλήσεις ειδών ένδυσης-υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών και μικροσυσκευών - Ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή τα σούπερ μάρκετ - Εξετάζεται να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

Παράταση για ακόμα μία μέρα πήραν οι πωλήσεις διαρκών αγαθών απ’ τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπουργική απόφαση, για την οποία έγραφε από χθες το newmoney, με την οποία σταματούν οι πωλήσεις προϊόντων όπως βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κοκ, έχει ήδη υπογραφεί απ’ τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και έχει σταλεί προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Επομένως λόγω των διαδικαστικών καθυστερήσεων και προκειμένου να έχουν έστω λίγο χρόνο οι αλυσίδες να προσαρμοστούν αποφασίστηκε η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ από αύριο, 11 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ

Η λίστα

Μεταξύ των προϊόντων που θα σταματήσουν να πωλούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο διαρκεί το lockdown είναι βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κοκ.

Αναλυτικά όπως ορίζει η υπουργική απόφαση «τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,
στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.54,
ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71, και
ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.»

Επίσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση πλέον θα μπορούν να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ 4 άτομα έως 100 τμ και ένα άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον. Αυτά οφείλουν να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Επίσης ζητείται να υπάρχει ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται.

Επίσης η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου από 9:00 έως 17:00.

Τι λένε τα σούπερ μάρκετ

Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων λιανικής με τους οποίους επικοινώνησε νωρίτερα το Νewmoney έλεγαν ότι περίμεναν τη δημοσίευση της απόφασης, αν και ήδη είχαν δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα κλείνοντας ολόκληρους διαδρόμους και τμήματα των καταστημάτων.

Σημείωναν δε πως η κίνηση είναι υπερβολική με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τομείς προϊόντων δεν αποτελούν μεγάλο κομμάτι στο τζίρο τους.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα και απ’ τις διαμαρτυρίες της ΕΣΕΕ που εκπροσωπεί κυρίως τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που σήμερα έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους λόγω του lockdown, έκρινε ότι όντως εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν διαρκή αγαθά μόνο μέσα από το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων ή ακόμα και μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών. Σε κάθε περίπτωση όμως τα προϊόντα θα πρέπει να αποστέλλονται στο σπίτι και όχι να παραλαμβάνονται απ’ το κατάστημα καθώς και πάλι θα υπήρχε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ένα σκεπτικό εξάλλου που βάρυνε και στο να μην επιτραπεί η λειτουργία των pick up points, όπως ζητούσαν εξάλλου μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να αποφευχθεί η τεράστια πίεση στο αποκαλούμενο «last mile», τις παραδόσεις δηλαδή, που θα δημιουργούσε τον κίνδυνο επανάληψης των μεγάλων καθυστερήσεων κατά το πρώτο lockdown.

«Εκτός του ότι αυτή τη στιγμή θέλουμε να περιορίσουμε την κυκλοφορία του κόσμου ως μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας, θα υπήρχε ξεκάθαρα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού μιας και θα ήταν εις βάρος των μικρότερων -κυρίως- επιχειρήσεων που δεν έχουν το χώρο ή τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο», εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης στο newmoney.

Γεωργιάδης: Εξετάζουμε το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης. 

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.

Παράλληλα, διευκρινίσεις για την ρύθμιση που απαγορεύει σε super market να πωλούν συγκεκριμένα βιομηχανικά προϊόντα έδωσε στην Βουλή ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης εξηγώντας πως θα εξαιρεθούν είδη ανάγκης όπως λαμπτήρες, καλλυντικά κ.α.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν είναι υπερ της κρατικής παρέμβασης στις αγορές, ωστόσο εξήγησε πως «όταν αυτό αναγκαστικά γίνεται όπως σήμερα πρέπει να γίνεται με την μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Από την περίοδο του πρώτου απαγορευτικού μάθαμε ότι τα super market εκτός από είδη πρώτης ανάγκης πωλούσαν και άλλα προϊόντα που είχαν στις αποθήκες τους λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό μερίδιο από ανταγωνιστές που είχαν κλείσει με κρατική εντολή. Αυτό ερχόμαστε να το διορθώσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν τελειώσει η καραντίνα πρέπει να έχουμε βιώσιμη αγορά. Πρέπει επίσης να σας πω ότι και οι ιδιοκτήτες των supermarket κατανόησαν ότι υπάρχει σοβαρό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση πώλησης βιομηχανικών προϊόντων δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα εξαιρεθούν ορισμένα όπως «λαμπτήρες, καλσόν, καλλυντικά κ.α.».

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση έτυχε ευρύτερης στήριξης με τους τον Αλέξη Χαρίτση και Μιχάλη Κατρίνη να επικροτούν την σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για την απόφαση του  Υπουργείου Ανάπτυξης

Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για το μέλλον. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας σε μία – σχετική έστω – κανονικότητα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την γρήγορη αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του Υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη που αποφάσισε, σύμφωνα  ε τις εισηγήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς, την αναστολή πώλησης συγκεκριμένων διαρκών προϊόντων από τα  ουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, για όλη τη διάρκεια του lockdown. Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία. Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής έχουμε κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να  άνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Δείτε βίντεο: Σούπερ μάρκετ: «Stop» από την Τετάρτη στην πώληση διαρκών αγαθών
Σούπερ μάρκετ: «Stop» από την Τετάρτη στην πώληση διαρκών αγαθώνΔιαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.grΕιδήσεις σήμερα: 

Αγωνία για τη δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης - Webex: Έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα

Τον Δεκέμβριο η αποσυμπίεση του ΕΣΥ: Αύξηση 30% σε πέντε μέρες στα κατειλημμένα κρεβάτια λόγω κορωνοϊού!

Ποιο είναι το νέο μέλος στις ενημερώσεις του υπουργείου - «Κλειδί» ο ρόλος της Βάνας Παπαευαγγέλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (104)

Ελεος

Οκ. Μας κλεισατε μεσα. Και Σωστα μας κλεισατε. Μετα κλεισατε τα εμπορικα. Δεν προλαβαμε να ψωνισουμε τιποτα αλλα δεν πειραζει. Για το καλο μας ηταν (αν και μπορουσαν να λειτουργησουν με μασκες, αποστασεις και σειρα στο πεζοδρομιο). Καλα ολα αυτα. Αλλα το να απαγορευεται η πωληση καποιων ειδων απο τα σουπερ μαρκετ ειναι απαραδεκτο. Δεν μιλαω για ηλεκτρικες συσκευες ή επιπλα. Αναφερομαι σε καποια απαραιτητα. Εχετε σκεφτει οτι καποιοι ανθρωποι οι οποιοι νοσηλευονται χρειαζονται καποια πραγματα. Π.χ. επιπλεον πιτζαμες, εσωρουχα, καλτσες και πετσετες, που δεν στεγνωνουν λογω καιρου. Παντοφλες, λεκανακι και σφουγγαρι να πλυνεις τον αρρωστο, κλπ. Απο που θα τα προμηθευτουμε ολα αυτα αφου κλεισατε τα μαγαζια? Μην τα θυσιαζουμε ολα στο βωμο του κερδους. Αυτο ειναι απανθρωπο. Αν ολο αυτο γινεται για το e-εμποριο, λυπαμαι αλλα το να περιμενεις ενα μηνα για μια παραγγελια δεν εξυπηρετει καθολου. Το μετρο ειναι τελειως λαθος.

δημοσιος υπαλληλος

Τηλεργασία, φραπεδάκι και σερφαρισμα για να διαβάζω σχόλια και να σπαω πλάκα..ζωάρα!!..

Ο γιος του Πέτρου

κι εγώ τα ίδια σύντροφε άλλα τώρα πως θα αγοράσουμε ξύστρες (για τα παιδιά όχι για εμάς προς αποφυγή παρεξηγήσεων)

Εγώ

για τέτοια είδη δεν πάω ποτέ στα εξειδικευμένα καταστήματα. Αν θέλω π.χ. κάλτσες, παντόφλες, εσώρουχα και τέτοια παρόμοια, στο Σ/Μ μπορώ να διαλέξω άνετα χρώματα, μεγέθη, ποιότητα, τιμές κλπ. Σε ένα κατάστημα πρέπει να κάνεις "διαπραγματεύσεις" με την πωλήτρια: "Δεν έχουμε αυτό, πάρτε εκείνο" - "πόσο κάνει αυτό, πόσο κάνει το άλλο" και στο τέλος να ντρέπεσαι να φύγεις με άδεια χέρια. Στο Σ/Μ τα γλιτώνω όλα αυτά. Παίρνω ότι θέλω, διαλέγω όση ώρα θέλω και στο τέλος μπορεί να φύγω χωρίς να πάρω τίποτα και χωρίς να αισθάνομαι ενοχές. Το ίδιο συμβαίνει με τα καλλυντικά. Πας στο Ho...s και δεν προλαβαίνεις να μπεις μέσα και σε "πλευρίζουν" 5-6 πωλήτριες για να σε πείσουν να πάρεις τις δικές τους μάρκες. Supermarket for ever!!!

@

HYPERMARKET FOR EVER! 👍👌✌

JOY

δηλ. με τα λεφτά μου θα με πουν και τη θα ψωνίσω ???? περιορίζουν τα είδη στο μάρκετ άρα ελέγχουν και τη θα ψωνίζω, σε όλο αυτό που γίνεται υπάρχει πάτος ????

Επιτέλους

Μπορεί να το κρατήσει και για μετά το λοκνταουν, για πάντα; Να το κάνει! Αυτή η «μόδα» με τα S/M να πουλάνε τα πάντα όλα, ήταν αισχρή! Οι 5-10 αλυσίδες λειτουργούσαν(και συνεχίζουν) εις βάρος ολων των μικροεπαγγελματιών. Πόσα χιλιαδες μαγαζάκια κλείσανε, πόσοι χιλιαδες μείνανε άνεργοι επειδή έκλεισε το μαγαζί που δούλευε γιατί δεν έβγαινε γιατί δεν μπορουσε να «χτυπήσει» τις τιμές του «μεγάλου», ε; Γιατί να πας να αγοράσεις έπιπλα, φωτιστικά, χαλιά, κάλτσες, βιβλία, τετράδια, κατσαβίδια, βίδες, τανάλιες, πένσες, ταινίες, κουβέρτες, πιάτα, φόρμες , μπλούζες, πιτζάμες κτλ από το Λιντλ ή κάποιο άλλο παρόμοιο ; Ε; Γιατί δεν «ξεβολευεσε» λίγο και να πας να στηριξεις το ντόπιο το μαγαζάκι να μην κλείσει,ε; Γιατί δεν σκέφτεσαι τί μεγάλο φαύλο κύκλο ανοίγεις; Γιατί πρέπει σε αυτό το θέμα να «γίνουμε ευρωπαίοι» και όχι πχ στην οργάνωση, στην προνοητικότητα ή σε κάτι άλλο; Ε; Γιατί να μην σε ενδιαφέρει το ότι κάθε φορά που θα αγοραζεις ένα βιβλιο πχ ή ένα διακοσμητικό, ή ένα κατσαβίδι, μια φόρμα, αντίστοιχα μαγαζάκια στην περιοχή σου ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ κάποια στιγμή , γιατί δεν θα αντεξουν αυτόν τον «ανταγωνισμό». Εντάξει, εσυ ΤΩΡΑ θες ένα λαμπάκι για το δέντρο, κάνε λίγο υπομονή, ΤΩΡΑ θες ένα τετράδιο , γιατί δεν προνοησες; Τόσο καιρό δεν βλέπεις τί γίνεται; δεν το συζητούσαν το λοκνταουν; Επιτέλους σκεφτείτε και πέρα από τον εαυτό σας

χα χα

Τι λες μωρέ, ελεύθερη οικονομία έχουμε, όποιος θέλει πουλάει ότι θέλει! Σιγά μην ξανανοίξουν και τα μπακάλικα. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Τα SM πετυχαίνουν πολύ καλύτερες τιμές λόγω μαζικών παραγγελιών. Μια ματιά στις τιμές του κρέατος στα SM και στα χασάπικα θα σε πείσει.

στερεολλαδιτης Μακεδονομαχος

Ξαφνικα ολοι θυμηθηκαν ΚΑΤΙ να ψωνισουν! ΤΩΡΑ!! Ε ΡΕ ΨΩΝΙΑ!!

Σκουμπρί

Κλαίγονται όλοι τώρα, αλλά βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι αυτό έγινε επειδή εν μέσω πανδημίας, ο Ελληνάρας έτρεξε στα Jumbo για να πάρει χριστουγεννιάτικα και σκαμπό για το εξοχικό που θα περάσει το lockdown. 41 νεκροί σήμερα, οι μ@λ@κίες πληρώνονται. Οι παππούδες μας τέτοια εποχή πολεμούσαν στο αλβανικό μέτωπο με χιόνι ως το στήθος και πεθαίναν από τα κρυοπαγήματα, εσύ μια μάσκα πρέπει να φορέσεις ή/και να κάτσεις σπίτι σου, σιγά τη θυσία.

Κώστας

Σε λίγο θα εμφανιστούν και οι μαυραγορίτες.

Nik δε γκρικ

Εγώ που θέλω να αγοράσω ζαρτιέρες τι να κάνω?

@ 19:56

Πήγαινε πάρε από το περίπτερο! Δώρο ένα διχτάκι για τα ψώνια!

VAGANEMOS

Πράγματι τώρα πρέπει να πληρώνονται για να σκέφτονται τέτοιες αρλούμπες??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης