Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Η ιδιομορφίες του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ καθορίζουν την στρατηγική των αντιπάλων - Την Πέμπτη το τελευταίο κρίσιμο ντιμπέιτ με... κουμπί σίγασης

trump-biden
Αυτό που έχει σημασία για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν είναι το τι θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί πολίτες, αλλά ποιες πολιτείες θα έχουν τους περισσότερους εκλέκτορες. Σε αυτό το παράξενο πλαίσιο, το οποίο είναι δύσκολο να το κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει στην Πενσιλβάνια, μια από τις σημαντικές πολιτείες για τις αμερικανικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει την υποστήριξη που τροφοδότησε την νίκη του εκεί το 2016.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενώ απομένουν πλέον μόνον δύο εβδομάδες ως τη λήξη της ψηφοφορίας, την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, για να φέρει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εις πέρας τον προεκλογικό του αγώνα κατά του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Trump And Biden Will Have Mics Muted During Final Debate | TODAY


Οι δημοσκοπήσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αν και η διαφορά μεταξύ τους εξακολουθεί να μην είναι τόση που να μην μπορεί να αντιστραφεί σε αμφίρροπες πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Ο Τραμπ κέρδισε κάποιο έδαφος έναντι του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα, τα οποία δείχνουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται με 49% έναντι 45% του προέδρου, με τη μεταξύ τους διαφορά να έχει μειωθεί ελαφρά σε σχέση με αυτήν που είχαν πριν από μια εβδομάδα.

Ο Τραμπ αναμένεται να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στο Ίρι, στην βορειοδυτική άκρη της πολιτείας, στις 19:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης). Ο Μπάιντεν δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα κάποια προεκλογική εκδήλωση.

Ο χειρισμός από τον Τραμπ της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 219.000 Αμερικανούς και έχει οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προοπτικές επανεκλογής του.

Live: Trump campaigns in Erie, Pennsylvania
Κλείσιμο


Παρά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ο οποίος ανάγκασε και τον ίδιο να νοσηλευτεί για τρεις μέρες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέστρεψε δριμύτερος στον προεκλογικό του αγώνα με ένα βαρύ πρόγραμμα μετακινήσεων και συγκεντρώσεων, στις οποίες οι υποστηρικτές του συνωστίζονται, πολλοί χωρίς να φορούν μάσκα.

Ο Τραμπ συνεχίζει παράλληλα να ζητεί τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του νέου κορωνοϊού, όπως και το άνοιγμα της χώρας για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα πρόσφατα ο Τραμπ κατακεραύνωσε τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο της χώρας του, τον Άντονι Φάουτσι, χαρακτηρίζοντάς τον "καταστροφή".

Το μονοπάτι του Τραμπ προς τη νίκη στενεύει στην μάχη που δίνεται από πολιτεία σε πολιτεία, η οποία είναι και αυτή που θα καθορίσει εν τέλει ποιος από τους δύο υποψηφίους θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου στις 21 Ιανουαρίου του 2021.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν τον Τραμπ να έπεται του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, άλλες δύο από τις πολιτείες στις οποίες αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε παρά τρίχα πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Τραμπ έπεται επίσης του Μπάιντεν στην Αριζόνα, ενώ οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια είναι οι Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το U.S. Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το οποίο επισημαίνει ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του ενός πέμπτου αυτών που ψήφισαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2016.

Τελευταίο ντιμπέιτ

Οι δύο υποψήφιοι προβλέπεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μια τελευταία φορά δημοσίως την Πέμπτη, για μόλις τη δεύτερη τηλεμαχία τους, καθώς ο Τραμπ αποσύρθηκε από προγραμματισμένο για την περασμένη εβδομάδα ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, διαφωνώντας για την διεξαγωγή του εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου λόγω της πρόσφατης λοίμωξής του από την COVID-19.

Οι διοργανωτές δήλωσαν χθες ότι στο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο ανδρών που αναμετρώνται για την προεδρία θα χρησιμοποιηθεί κουμπί σίγασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για δύο λεπτά στην αρχή κάθε 15λεπτου τμήματος της συζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αλλεπάλληλες διακοπές που αμαύρωσαν την πρώτη τηλεμαχία.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ήταν αντίθετο με την αλλαγή κανόνων, αλλά σημείωσε ότι ο πρόεδρος θα συμμετάσχει παρά ταύτα.

"Θα συμμετάσχω, απλά πιστεύω ότι είναι πολύ άδικο", δήλωσε ο Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος. "Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε ξανά έναν συντονισμό που γίνεται με απόλυτη προκατάληψη".



Ειδήσεις σήμερα: 

Πτωχευτικός Νόμος: Πως θα διευθετούνται από αρχές του 2021 τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το μπρα ντε φερ προέδρου – εισαγγελέα στο προσκήνιο της σημερινής διαδικασίας

O Τραμπ έστησε καβγά με το CBS - Τα οργισμένα tweets του προέδρου των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης